fredag 29 augusti 2008

Valpkurs 26 augusti

I tisdags började jag, Eira och Mathias valpkurs. Det kom 17 valpar första gången vi ska vara 20st så vi är delade i 2 grupper och har 2 ledare.

Första övningen var att vi stod i en cirkel och skulle gå slalom runte de andra deltagarna utan att hunden far fram till de andra. Med mycket godis och lock och pock gick det bra.


Sen ska ju hunden stå still när de andra passerar förbi också. Eira blev kär i cockerns husse... Efter det gjorde vi en enkel inkallningsövning då sprang Eira till cockerns husse och kröp upp i hans famn. Hon sa att hon hittat sin husse som hon inte visste fanns... Kursledaren fick lyfta bort henne från honom då kom hon på att hon skulle springa till mig.

Nästa kurs är på tisdag det ska bli spännande att se vad vi ska hitta på då och vad Eira hittar på för nytt bus. I läxa har vi att ta med oss 4 belöningar, godis, klappar/beröm, kamp och jaktleksak. Ja det där med jakt behöver man ju inte oroa sig för.

Igår fick Eira prova sitt andra viltspår och hon verkade förstå vad det går ut på så nästa gång ska hon få ett längre spår. Men hon såg för rolig ut när hon bar klöven hem, den for liksom hela tiden ur munnen eftersom hon bara har en hörntand för tillfället. Inte lätt att hålla fast då inte.

Idag på eftermiddagen jobbade jag och hade med mig alla 3 hundarna på jobbet för första gången. Eira tyckte det var helkul att komma till jobbet och träffa folk men tycker att matte är tråkig som inte tillåter henne att busa med Runa på kontoret. Jag har ju haft den enormt stora förmånen att gå hemma i 14 veckor med min lilla sötnos och sedan följer ju hundarna med på jobbet så de behöver aldrig vara ensamma. Härligt tycker jag. Mina arbetskamrater är oerhört fascinerade av Eiras färg och undrar alltid om ränderna kommer att försvinna.

onsdag 27 augusti 2008

LC prov i Sjöbo

Den här synen mötte mig och Karin när vi kom till fältet på fredageftermiddag. Då var det sol och 19 grader varmt. Jag gick i shorts och t-shirt...

23 stutar som undersöker släpet, avspärrningarna och Karins bil.

Karin och jag drev de 23 djuren från ena änden av fältet till andra änden med hjälp av ett plastband. Karin får MVG i koföseri.

Dock hann de slicka på Karins bilfönster så att hon knappt kunde se ut...

...och skrapa med hornen på lacken så bilen inte ska glömma dem.

Lördag
Alla raser utom whippet och italienare skulle springa denna dag. Som var den regnigaste dagen i mannaminne. Och det slutade inte regna förrän kl 6 morgonen efter. Men först av allt på morgonen så fick vi reda på att 11 djur saknades kl 8 hittades dessa djur på ett fält i grannskapet och jag tvingade alla deltagare att fösa kor innan dagens prov kunde börja. Intressant början på ett LC prov eller hur, men värre skulle det bli... Hundarna fick denna dag bara springa 1 lopp var. Marken var så blöt att trissorna hoppade upp. Skrivaren i husvagnen fick spel av fukten och fick åka hem på torking innan den fungerade. Det regnade in i alla tält eftersom tältdukarna inte kunde stå emot denna massiva regnanstormning mm.

Frusna och blöta åskådare och funktionärer.

Lars-Göran som la ut luren en stor del av dagen var så blöt och stelfrusen att han inte kunde sätta på sin hund täcket vid starten utan fick ha hjälp. Stackars Lill till höger i bild kom direkt från sitt jobb som bagare och hann sova 4 timmar på hela helgen (jobbade även natten mellan lördag o söndag).

Sedan började det dessutom blåsa så då var de tvungna att riva alla tälten. Jag hade enorm tur som chef i sekreteriatet satt jag hela helgen inne i husvagnen och hade det hur bra som helst. Tack gode gud att vi beslöt oss för att använda husvagnen istället för tältet under helgen!

tisdag 26 augusti 2008

22 augusti

Mer bilder från hundsläktens besök.

Valparna och deras mamma röjer, framifrån: Elda, Edit, Ernst, Gunlög och Eira.

Källög fyllde denna dag 9 år och firade det med att busa med sina barnbarn. Här håller Källög, Ernst och Elda på att mörda Eira.

På promenad med 10 whippets, inte ett helt enkelt uppdrag...

Ernst och Elda filosoferar i solen.

Juliana, Saga, Källög och Gunlög bildar hög i soffan.

10 hundar bildar ett vimmel. Fattas på bilden gör Juliana och Källög.

Faktauppsats om en ko, skrivet av en mellanstadieelev

Nyttan med Kon

Kon är ett husdjur... Men den finns också utanför huset. Och den lever ofta på landet, men den kommer också in till staden, men bara när den skall dö. Men det bestämmer den inte själv.

Kon har sju sidor...
Den översta sidan - Den nedersta sidan - Den främre sidan - Den bakre sidan - Den ena sidan - Den andra sidan- Och den invändiga sidan.

På den främsta sidan sitter huvudet... Och det är för att hornen skall ha något att sitta fast på. Hornen är av horn och dom är bara till prydnad. Dom kan inte röra på sig, men det kan öronen. Dom sitter på sidan av hornen.
Kon har två hål framme i huvudet. Dom kallas ko-ögon. Kons mun kalles mule. Detär nog för att den säger mu.
På den bakersta sidan sitter svansen... Den använder den för att jaga bort flugor med, så att dom inte ramlar ned i mjölken och drunknar.

På den översta sidan - Och den ena sidan - Och den andra sidan, är det bara hår... Det heter ko-hår och har alltid samma färg som kon. Färgen på kon heter kulör.

Den nedersta sidan är den viktigaste för där hänger mjölken. Och när mjölkerskan öppnar kranarna så rinner mjölken ut. När det åskar så blir mjölken sur... men hur den blir det har jag inte lärt mig ännu. Kon har fyra ben... Dom heter ko-ben. Dom kan också användas till att dra ut spikar med.

Kon äter inte så mycket, men när den gör det äter den alltid två gånger. Dom feta korna ger helmjölk. När kon är dålig i magen ger den ost. I osten är det hål. Men hur den gör hålen har jag inte heller lärt mig ännu.

Kon har gott luktsinne... Vi kan känna lukten av den på långt håll.

Kons valpar heter kalvar. Kalvens pappa heter tjur, och det gör kons man också. Tjuren ger inte mjölk och är därför inte ett däggdjur.

Den som kommer och hämtar kon när den blir gammal heter ko-fångare. Den sitter ofta framme på bilar. Så blir kon slaktad, man häller mjölken i tetror som vi kan köpa i affären. Kons fyra ben skickas till snickaren. Det kallas återanvändning.

Som man kan se är kon ett nyttigt djur. Och därför gillar jag kon väldigt mycket.


Lärarens kommentar: Jag har aldrig läst något liknande!

torsdag 21 augusti 2008

Släkten på besök

Marie ena kennelhalvan i Källornas är på besök vilket innebär att det finns 10 (!) whippets i huset just nu, 6 vuxna och 4 valpar. Idag inkallades experthjälp och alla valparna samt deras mamma förevigades. Kika in på Källornas valpblogg för att se resultatet.

Jag försöker få Elda att stå still...

...Elda envisades dessutom med att spänna ryggen så att hon såg ut som om hon hade skolios uppifrån. Jag försökte få henne att slappna av och ställa sig rakt.

Eira söt!

En del bilder som den här på Ernst togs under viss tidspress... :-D Grusvägen som var lite fuktig var en perfekt bakgrund till valparna men innebar ju då att man var tvungen att vara lite flexibel.
Jag söker fortfarande en fodervärd till Ernst så att han kan få stanna kvar i Skåne.

PS: observera klädseln! DS

onsdag 20 augusti 2008

Hallen fortsättning!

Här kommer som utlovat en uppföljning på hallen och dess renovering. I dagsläget är hallen 99% klar och det är lite elarbete som skall färdigställas.

Nåväl, såhär ser det ut idag:
Här är den nya ytterdörren samt den gamla toalettdörren som blivit vitmålad i 3 lager. Tanken var att köpa ny dörr till toan, men den hade ett udda mått vilket försvårade samt fördyrade det hela väsenligt.

Vi har roterat möblemanget så att skohylla och klädavhängning finns direkt i anslutning till dörren istället för som förrut några meter bort bredvid garderoben.

Den gamla garderoben har målats om samt fått en ny dörr. Överskåp har monterats där klädavhängningen var förrut.

3 spottar har monterats under överskåpen, väldigt diskret installation som jag personligen blev väldigt nöjd med :)
Här är en detaljstudie av tapeten speciellt för Elins skull då hon var rådfrågande konstorakel via mms när vi valde tapet i färgbutiken :)

Extreme "hall" makeover?

Länge har jag velat ta mig an vår hall, men Annelie har varit tveksam upp till för kanske ett halvår sen. Då började även hon märka att tapeterna började släppa i hörnorna, och det började kännas som ytterdörren visade tydliga åldersspår då man kunde se dagsljus genom skarven mellan dörr och karm även vid stängd dörr :)

Så jag planerade in att ta några dagar av min semester för att fixa till den, piece of cake, tänkte jag... Yeah right! Det slutade med att det tog nästan 3 veckors tid, iof inte heldagar då jag jobbade på dagarna, men i princip varje ledig stund på kvällar och helger.
Nåväl, vi tar det från början, Hallen hade en skapligt vanlig gul tapet och mörk röd bröstpanel.
Taket var furu, eventuellt lackat, men det var nog minst 30 år sedan sist. Golvet ett mörkbrunt laminatgolv, iof helt okej i skick, men väldans mörkt.
Såhär såg det ut:

Tyvärr har jag ingen bild på hela hallen med den gula tapeten, men den satt överallt där ni ser en vit tapet på bilderna. Här är ett "smakprov" i form av en tapetserad garderobsdörr...

Här visade sig att det suttit en dörr som ledde in i vardagsrummet. Här var väggen allt annat än rak om vi säger så. Mycket spackel senare så blev det faktiskt rakt o fint.

Här ser ni den "härliga" mörkröda betsen som bröstpanelen var målad i. Visst är den smakfull?

Här syns det gamla laminatgolvet tillsammans med mina fötter och mina minst sagt slitna sandaler.

Här har jag börjat med taket, panellack i 2 lager som är lite som mjölk i färgen. Detta är efter lager 1. så något vitare blev det.

Sen var det bröstpanelens tur, den fick sig en tvätt följt av ett lager vit grundfärg från becker. Bröstpanelen hade vi klar beslutsångest över om vi skulle behålla eller ej. Vi slopade den i köket, där den fyllde absolut noll funktion, i en hall däremot finns faktiskt ett visst behov. Hundarna ryster av sig vid blöt väderlek och då är det smidigt att kunna torka av med trasa. Visst kan man torka av en tapet, men hur kul blir den efter några gånger med vatten och grus?

Här har jag börjat spackla väggen där dörren satt, detta tog nästan 2 heldagar för mig att få helt bra, kanske var jag lite för petig? :)

Här är en bild av en gamla ytterdörren, den visade sig vara ett gammalt hemmabygge, om än välgjord en gång i tiden så hade den absolut gjort sitt efter minst 30 år i tjänst.

Här har jag börjat tapetsera, Den kommer från Boråstapeters kollektion Linné och den är tyvärr inte särskilt billig. Men vi enades ganska fort om denna, så den fick det bli. Man ser vattnet från svampen som jag torkat av tapeten med, detta försvinner när den torkar sån tur är.
Här började tapeten att torka upp och visa sitt "rätta jag

Sen var det panelens tur, vi enades om en grå kulör med röd brytning, som heter Ragnvald ur beckers färgskala. När vi såg den första gången utan tapeten så såg den väldigt tråkig ut, men när tapeten kom på plats så trädde det röda fram i färgen och vi var absolut överens om att de fungerade fint tillsammans.
Golvet under laminatgolvet var ett mörkbrunt linolium golv som syns på bilden. Vi valde ett grått laminatgolv av "fusk klinkers" typ. Slitstarkt och helt okej i en hall tycker jag
Här fortsätter golvläggningen, det var väldigt smidigt att lägga och hallen tog en kväll ganska precis. Här avslutas renoveringsfasen, nästa inlägg som kommer ikväll visar det färdiga resultatet!


Promenad med Ernst och Saga

Det är ett pussel och meck att få ihop promenaderna när man har 3 vuxna och 2 valpar. Ni anar inte hur mycket skoskav jag har haft... 2-3 promenader á 1-1½ timme per gång per dag i denna värmen, jag har tom haft skoskav under fotsulorna. Vanligen så brukar jag gå med valparna först och de vuxna sen men då busar valparna så mycket så min kontakt och inkallningsträning går förlorad. Så idag testade jag en ny taktik och tog med mig Ernst och Saga på första promenaden och de andra 3 på nästa. På det viset behövde jag bara ha en hund i koppel mesta delen av promenaden. Valparna är ju oerhört följsamma ffa på egen tass och Runa är ju inte så jaktgalen så hon kan nästan alltid gå lös för hon sticker så ytterst sällan på egen hand.
Ernst på en av de 2 spångarna vi oftast passerar ett par gånger varje dag på promenaden. För att komma in mot Sövde måste man nämligen passera över Klingavälsån på ett eller annat sätt.


Killen blivit stor!

Här jagar Ernst kottar som jag slängde ut i gräset, en jätterolig lek tyckte han.


2 snyggingar!

tisdag 19 augusti 2008

Föreläsning på Jylland

I måndags åkte jag in till Lund och mötte upp Olof "min" VD och vi åkte till Kolding på Jylland för att föreläsa för 20-talet veterinärer/veterinärstudenter om ämnen som har med mjölk/kött produktion att göra. Det är läkemedelsföretaget BI som håller kursen som är otroligt bra och helt inriktad på nötpraktik. Förra året höll jag i alla gårdsbesök åt dem så jag gick nästan hela kursen då. Och i år hoppade jag enbart in som föreläsare.

Kursen hölls på en scoutgård utanför Kolding på östra Jylland. så här fin infartsväg hade de!Sedan gick färden på en oändlig grusväg genom bokskog och längs vattnet, ja ni ser hur nära vattnet vi var...

Själva scoutgården - häftigt, jag har ju en softspot för halmtak så jag njöt.

Olof underhöll efter lunch med en medryckande föreläsning. "Hur många H?" :-D
Han visade en mening och bad oss räkna antal H:n, det var bara 20% som hade rätt de flesta hade 2,5 fel... Så hur ska vi klara verkligheten och klara att fatta rätt beslut?

Sedan pratade jag och en av de som håller i kursen, efter oss pratade en lantbrukare som är oerhört driftig och som jag har känt i 6 år nu. Jättekul att träffas sådär. Han har ökat från 80 kor sedan 80-talet och ska till årsskiftet vara uppe i 700 mjölkande kor och har totalt cirka 2000 djur, vilken enorm utveckling. Efter honom pratade ytterliggare en tjej och kollega om sitt sätt att jobba och sin syn på det, intressant att höra andra som har samma arbete och få veta hur de tänker, vi är nog ganska lika alla vi konördar ;-D

Efter en lång givande dag styrde vi kosan mot Sverige - här åker vi över Stora Bälts bron som känns mycket längre än den mer omtalade Öresundsbron. Stora bälts bron består av 2 broar som är på 6,7 resp 6, 6 km långa medan Öresundsbron är 7,8 km sen ingår det en tunnel (3 km) och lite väg (4 km) på pepparholmen mm så totalt är sträckan 18km. Högsta punkt på bron över vattnet på Stora Bälts bron är 70 m medan Öresundsbrons högsta punkt är 58m och detta beror på att det går större fartyg genom Stora Bält.

söndag 17 augusti 2008

Långpromenad

Idag tog vi oss tid att gå en riktigt härlig promenad i vädret som var alldeles lagom för det. Först gick vi till fårhagarna och sedan när hundarna hade sprungit av sig gick vi längs sjön. Valparna röjde hela tiden busungar!
Alla 5 väntar ivrigt vid grinden på att vi ska komma iväg. Från vänster: Saga, Gunlög, Eira, Ernst och Runa.
Eira o Ernst jagar Runa.


Bus och spring i benen.

Ett segelflygplan bogseras upp i luften.

Långa tungor efter en härlig springtur.

Eira har somnat vid sin mamma Gunlög. Sådan mor sådan dotter.