söndag 30 november 2008

Runa kan också trick!

Runa kan hälsa fint med rätt tass. Goddag, goddag.

Runas party-trick hon morrar på frågan "Är du farlig?" Det var vårt examenstrick på klickerkursen. Roligast av allt är att hon tror att svansvftande ingår i tricket... Det har jag aldrig riktigt lyckats träna bort, och morrandet är av varierande kvalité lägger jag ner lite tid på henne och underhåller detta tricket så är det mer morrningar och mindre ylande ljud men men, man hinner inte allt.

Åsså kan hon "High five" och det gör man med vänster tass den man inte hälsar med, för nu speglar man matte istället notera detta! Det är intränat så med flit.

Eira bugar!

Titta Sara & Miki vi kan också, även om det tog lite tid!

Eira apporterar mattes nyckelknippa!

Min underbara bustjej! Jag har inte lärt in något ord för det än men det ska vi öva på.

lördag 29 november 2008

Lussebulle-bak

Mathias bakade lussekatter och småtjejerna bevakade minsta rörelse.
Husse snälla tappa en! En enda lite bulle?

Give me give me!

tisdag 25 november 2008

Digitala bilder

Jag var inte riktigt nöjd med bloggrubriksbilden så vi provade att ta ny bild i söndags, lite lättare att få till bilder när man är 2.

På den här bilden är Runa riktigt bra men inte de andra 2...
...och på den här är Saga och Eira söta men inte Runa, så vad göra? Klippeliklipp! Resultatet kan beundras under rubriken.

En söt bild på Nokia som spanar efter sin "flickvän".
På dagens promenad har de gått fint i koppel och busat lösa, Runa välte ner Saga i ån när vi gick på spången så stackarn blev alldeles blöt. Som tur var var det på hemvägen och det tar bara några minuter att komma hem. Runa fick gå utan täcke hem och blöta Saga låna hennes. Stackars min tant alltid är det hon som ska råka illa ut. När vi kom hem fick hon duscha varmt och sen sitta i mattes knä insvept i handduk och filtar tills hon var torr och varm.

söndag 23 november 2008

Hemmabio och busungar

Vi tittade på film i hemmabion tillsammans med familjen Helming och var tvungna att följa filmen via textningen då två individer överröstade allt ljud... Det märkligaste av allt var att om vi skruvade ner ljudet på filmen så slutade även de mindre önskade ljudeffekterna, ett ytterst märkligt fenomen. Filmen ned ses med fördel med ljud.

Eira 7 månader och Nokia 9½ månad in action.

lördag 22 november 2008

Vinterpromenad

Nu är det inte höst längre utan vintern har tagit sitt grepp om Skåne. Igår snöade det och var flera minusgrader. Idag var det fint väder och runt nollan så vi begav oss ut på långrundan.

Saga tycker det är obehagligt med den tunna skaren så hon följer husses fotspår. De andra galningarna busar och busar.

Fast ibland får Saga också ett ryck, det är svårt att fatta att hon fyller 11 år om bara några veckor! Jag hoppas att hon kan få vara så här pigg och glad i många år än.

Fast sen blev det kallt om fossingarna så då tyckte hon att husse skulle bära henne...

Några galningar badade bastu i bastubåten och BADADE! Klicka på bilden så ser ni 2 nakna galningar... Nu ser vi fram emot kvällen som ska innefattas av god mat på restaurang med en del av LC folket i södra, ska bli jättekul.

fredag 21 november 2008

Hur vet man att man bor mitt i skogen?

När man ser rådjur gömma sig bakom grannens soptunna,

bredvid bilen man är på väg till...

Eiras första snö!
Jättekul är det med det roliga vita på marken! Runa är ju inte sen att hänga på!

onsdag 19 november 2008

Citat från USA resan:"It depends." -Curt Gooch som alltså snott mitt favoritsvar.

"The traditional vet view disease as evil and often embarks on a career with superman like determination to stomp them out…" -citat från Daryl Nydams föreläsning

Ilionois har bästa jordbruksmarken, 73% ägs av äldre damer vars män har dött. -fritt översatt från David Galtons föreläsning.

”The parents are the worst at doom and gloom.” -Deborah Grusenmeyer

"This is not going on Youtube is it?" -Kyle Getty (tror jag) pratade om hur amerikanarna ska ta över mjölkmarknaden i Kanada så snart de avskaffat mjölkkvotssystemet.

"Who's the blogger?" -Tom Overton (undertecknad svarade röd i ansiktet -Me, undrar vem som skvallrat???)

Sen kläckte ju Mats K 2 underbara citat också:

"Om vi hade haft den här kartan hade vi aldrig kört fel." När jag hittade en karta över NY när vi lämnade bilen på Herz biluthyrning.

"Den enda gången vi körde fel var när vi inte visste var vi var." No comments!

Mina örhängen var är ni?

När jag kom hem från USA tog jag av mig mina små guldörhängen och la på nattduksbordet tillsammans med min guldring. Guldringen hittade jag senare mitt i sängen... Örhängena är fortfarande borta...
Eira är pigg och glad, inga tveksamheter med mat eller så. Hon har dessutom inte haft ont i nacken på snart 2 månader - hurra!!!

måndag 17 november 2008

Hur vet man att man bor mitt i skogen?

Jo när man går ut med soporna så står två rådjur o tittar på en :=)


söndag 16 november 2008

Firade mamma idag

Mamma fyllde år när jag var i USA och då min syster var hemma över helgen så passade vi på att bjuda henne och pappa på bio och mat. Alexandras tåg tillbaka till Göteborg gick halv sju så bio erbjudandet var lite begränsat. Varken mamma eller jag är särskilt förtjusta i Bond så det blev High School musical 3. En typisk Disney produktion utan någon särskild handling men med mycket sång och lite dans i. Helt ok att se, men kanske inte en film som kommer att vinna i längden. Den riktar sig helt klart till målgruppen flickor 12 år och familjen höjde definitivt medelåldern i salongen med minst 10 år och bidrog med 50% av den manliga publiken...
Så kan det bli ibland!

fredag 14 november 2008

USA dag 6

Så var det då dags att börja bege sig österut mot flygplatsen och hemåt mot Sverige. Sent på kvällen på onsdagen kläcker bil 2 ideén att åka några timmar tidigare för att om möjligen hinna åka in till Manhattan och titta på Ground Zero. Alla i sällskapet var inte närvarande vid detta tillfälle, några sov och andra smed helt andra planer (läs Svante). Min bil saknade 2 medlemmar vid denna diskussion så vi beslöt att satsa på frukost 1 timme innan tidigare planerat och sen se hur snabtb vi kunde komma iväg medan bil 2 satsade på frukost 1 tim 45 min innan tidigare planerat.
På morgonen så blev ju de som inte varit med vid denna tidsplanering lite stressade men anpassade sig snabbt. Bil 2 stack vid 7:30, bil 3 vid 8 och bil 1 något senare. Detta var ju då det ultimata teambuilding testet. Ska alla klara att komma fram till en given punkt inom en given tidsram - spänningen var olidlig och spekulationerna var många.
Kan ju avslöja att den tidigare kaosteorin som rått fortsatte att råda och inte heller denna gång körde någon enskild bil samma väg som någon annan... Jag har lite svårt att se hur man ska kunna "likforma" svensk mjölkrådgivning när man inte ens kan få 9 rådgivare, 4 lantbrukare och 1 journalist att ta samma väg till en flygplats... =D

Landskapet i NY state varierar enormt från dessa slätter som var bördiga och perfekta för jordbruk.

Till dessa böljande kullar / åsar med enorma höjdskillnader.

En typisk amerikansk gata i ett mindre samhälle.

Studenter i Cornell som för övrigt var en underbart vacker campus.

En annan typisk amerikansk gata. Notera alla dessa luftledningar, begreppet nedgrävda ledningar verkar inte existera alls. Vissa stolpar lutar kraftigt och man förankara dem i alla hus man ser.

Många har ganska ruffiga hus men väldigt flotta bilar.

Kråkslott med vindlingar och vinklar och påbyggnader verkar vara modernt i denna stat.

Ännu en bild på det kuperade landskapet med ett av sina många vattendrag.

Så kom till slut min bil till Flygplatsen, bil 1 hade anlänt några minuter före oss.

Team bil 3: Jakob, Mats K, Svante och bakom kameran jag.

Team bil 2 innan de stack till Ground zero, bäst att passa på liksom =D
Annika, Magnus, Sara, Hans och Erik P.
Bil 1 har jag tyvärr ingen bild på de dök upp så sent på flygplatsen för de gjorde ett försök att ta sig ner och titta på frihetsgudinnan eftersom de missade detta första dagen. Efter 45 minuters snurrande med flygplatsen på samma sida gav de upp...
Medlemmarna i team 1: Mats P, Erik, Claes, Mikael och Per.

Medan 4/5 delar av team 2 och 1/4 av team 3 åkte till Manhattan så passade 3/4 av team 3 på att äta i lugn och ro på flygplatsen, det var gott! Efter några timmar var det så dags att ta adjö av gänget och bege sig till respektive gate.
Ett stort tack till Mats P som ordnade denna fantastiska resa!!!
Den kommer alltid att förbli oförglömlig med många höjdpunkter. Många diskussioner, glada skratt och hyss. Jag har fått uppleva den oerhört märkliga känslan av att vara riktigt morgonpigg. Kunskapsmängden vi fått dela har varit enorm, men mest av allt har det varit mycket lärorikt att träffa människor med så olika bakgrund från hela Sverige. Jag saknar er redan ;-) Ser fram emot att få träffa er alla i december igen, ha en trevlig resa fram till dess!
/ Annelie

Ett lite för mig som svensk och medicin intresserad märkligt amerikanskt påfund.

torsdag 13 november 2008

Mats special!

Idag lyckades jag äntligen filma en av Mats specialare, den berömda U-svängen! Spela filmen med ljud så hör ni de glada skratten i vår bil! Den andra bilen som dyker upp i filmen är bil 2 dvs den som körde vilse på Manhattan.

Dag 5 USA

Idag hade vi en timmes föreläsning på Cornell och sedan åkte vi norrut till Syracuse för att vara med på Fall Dairy Conference.

Detta är Dr Galton som lagt upp vårt schema och handplockat föreläsare. En oerhört driven lärare, forskare och rådgivare som dessutom äger en mjölkgård med 1700 kor.

Innan vi lämnade Cornell universitetsområde så åkte vi hit för att ta en gruppbild (med HELA gruppen samlad på samma gång) ingen bil åkte samma väg dit och vi gjorde ca 5 U-svängar på vägen... Men tillslut var vi samlade. Jag är bakom kameran och därmed intepå bilden.

Efter en vansinnigt snabb färd till Syracuse så hann vi it id till konferensen, men vi hann inte äta lunch innan, så efter några timmars föreläsning var vi vansinnigt hungrig. Vid 15 tiden fick vi en rast då sprang vi över parkeringen in i närmsta affär och roffade åt oss något ätbart.

Lunchen.

onsdag 12 november 2008

Souvenir jakt


Valet har ju nyss avgjorts, vi befinner oss i ett väldigt starkt demokratiskt fäste. Man ser många "vote for" skyltar här.

Svante bestämde sig för att det var den perfekta souverniern. Jag är bara glad att vi inte ska åka samma plan hem... För guds skull fastna inte i tullen!!!
=D

(Som sagt vi har inte många tråkiga sekunder over here.)

Dag 4 USA

Idag har vi haft ekonomi föreläsningar, hur man stimulerar unga att vilja gå in i mjölkbranchen, nyare dataprogram som är hjälp på gårdarna mm.
På eftermiddagen åkte vi på studiebesök på en gård som har den allra senaste tekniken gällande gödselhantering. Och wow vilken gård vi kom till!
Så otroligt välskött, klippt gräs, ordning och reda. Givetvis hade de bra mjölkproduktion ca 26 000 lbs per ko och år, medelcelltal på 175 tusen, kalvdödlighet (inkl dödfödda) på under 10% vilket är oerhört bra. De hade nästan 1700 mjölkkor och lika många icke mjölkande djur.

Så snart det kom en stor maskin så blev den manliga delen av skaran hänförda och kamerorna flög fram...

Maskinerna skulle tom filmas *suck*. =D

På den här gården tas 20% av gödseln om hand i återvinnings syfte, vätskan tas bort från gödseln och den torra delen används som strömedel och som gödsel på marker nära grannar då den luktar väldigt lite.

Det blir oerhörda mängder gödsel på en sådan här gård, denna lilla gödseldamm kunde innehålla upp till 7-8 miljoner gallon och den töms 2 ggr per år...

Plansilosarna var inte heller de minsta jag sett precis, jämför storleken på Magnus.

Lite småhögt!
Korna på den här gården var oerhört lugna och nyfikna nästan påstridiga ibland. Visst är hon söt?

Ägaren Bill hade en skön inställning. Han hade kor för att han gillade att sköta dem och mata dem. Dagens take home message från både honom och rådgivarna var att det finns ingen besättningsstorlek som är mer lönsam än någon annan allt beror på hur man sköter de kor man har! Och tar man väl hand om dem så tjänar man pengar.

Som sagt väldigt nyfikna.

Småkalvarna togs väldigt väl om hand, de fick ca 4 liter råmjölk inom 30 minuter efter födseln, det finns någon i kalvningsavdelningen 24 timmar per dygn. Här i kalvavdelningen fick de nyfödda ha täcke på sig den första levnadsveckan för att inte frysa. Otroligt rent och fint överallt. Denna gård var dessutom BVD fri vilket inte tillhör vanligheterna.

Korna mjölkas i en dubbel 28 fiskben med quick release. De mjölkas 3 ggr per dygn och varje mjölkpass tog 7 timmar och sedan tvättade och diskade man anläggningen i 1 timme och sedan startade man igen med att mjölka.

Strax innan 18 var vi tillbaka på Cornell och åt en typisk amerikansk kvällsmat innan sista föreläsningspasset som var kl 19-21. På vägen hem från gården hade vi vår guide med oss som även åkte dit med oss, trots det så lyckades bil 2 komma vilse så vi fick dirigera dem rätt via telefon och bil 1 gjorde en U-sväng med oss.

Imorgon blir en spännande dag för då ska vi till Syracuse och vara med på Fall Dairy Conference inklusive middag på kvällen, så det blir kanske inget inlägg imorgon vi lär vara tillbaka väldigt väldigt sent.

tisdag 11 november 2008

Trötta hundar efter kvällpromenad!

När jag hämtade hundarna från "dagis" ikväll så passade jag på o ta ut dom på en kvällstur min hunger till trotts. Det är i princip fullmåne och lite småblåsigt, vilket fick hundarna att gå lite som spända fjädrar i den småmörka skogen. Vi gick elljusspåret i Blentarp så helt mörkt var det inte, men tillräckligt mörkt för att hundarna skulle bli lite småtaggade på allt som rör sig i skogen.

"Dagis" är för övrigt Annelies genomsnälla morföräldrar som passar hundarna dagtid när jag är på jobbet. Även Annelies föräldrar gör en diger insats och hämtar hundarna hos morföräldrarna så jag kan hämta upp dom på vägen istället för ur vägen så att säga.
Vädret gör hundarna förhållandevis kvällströtta och de reser sig möjligen från soffan för att jag slamrar med matskålarna, då tittar de fram under sina filtar och undrar om det var ett misstag eller om jag skall öppna guldgruvan(fodertunnan) för välbehövlig utfodring.
Att gå med 3 hundar i koppel är lite av en utmaning isig kan man säga, det är upplagt för knytkalas och ingen av hundarna vill ha någon förståelse för den superknop som skapas framför husses hand.
Hundarna saknar sin matte, och kan springa i toppfart till ytterdörren när de hör något ljud som framkallas från en stängande bildörr eller liknande. Husse duger som backup, och hundarna ser lite extra till att husse inte fryser i soffan när han följer sina favoritprogram.
Här kommer några bilder på kvällströtta hundar som saknar sin matte!