onsdag 12 november 2008

Dag 4 USA

Idag har vi haft ekonomi föreläsningar, hur man stimulerar unga att vilja gå in i mjölkbranchen, nyare dataprogram som är hjälp på gårdarna mm.
På eftermiddagen åkte vi på studiebesök på en gård som har den allra senaste tekniken gällande gödselhantering. Och wow vilken gård vi kom till!
Så otroligt välskött, klippt gräs, ordning och reda. Givetvis hade de bra mjölkproduktion ca 26 000 lbs per ko och år, medelcelltal på 175 tusen, kalvdödlighet (inkl dödfödda) på under 10% vilket är oerhört bra. De hade nästan 1700 mjölkkor och lika många icke mjölkande djur.

Så snart det kom en stor maskin så blev den manliga delen av skaran hänförda och kamerorna flög fram...

Maskinerna skulle tom filmas *suck*. =D

På den här gården tas 20% av gödseln om hand i återvinnings syfte, vätskan tas bort från gödseln och den torra delen används som strömedel och som gödsel på marker nära grannar då den luktar väldigt lite.

Det blir oerhörda mängder gödsel på en sådan här gård, denna lilla gödseldamm kunde innehålla upp till 7-8 miljoner gallon och den töms 2 ggr per år...

Plansilosarna var inte heller de minsta jag sett precis, jämför storleken på Magnus.

Lite småhögt!
Korna på den här gården var oerhört lugna och nyfikna nästan påstridiga ibland. Visst är hon söt?

Ägaren Bill hade en skön inställning. Han hade kor för att han gillade att sköta dem och mata dem. Dagens take home message från både honom och rådgivarna var att det finns ingen besättningsstorlek som är mer lönsam än någon annan allt beror på hur man sköter de kor man har! Och tar man väl hand om dem så tjänar man pengar.

Som sagt väldigt nyfikna.

Småkalvarna togs väldigt väl om hand, de fick ca 4 liter råmjölk inom 30 minuter efter födseln, det finns någon i kalvningsavdelningen 24 timmar per dygn. Här i kalvavdelningen fick de nyfödda ha täcke på sig den första levnadsveckan för att inte frysa. Otroligt rent och fint överallt. Denna gård var dessutom BVD fri vilket inte tillhör vanligheterna.

Korna mjölkas i en dubbel 28 fiskben med quick release. De mjölkas 3 ggr per dygn och varje mjölkpass tog 7 timmar och sedan tvättade och diskade man anläggningen i 1 timme och sedan startade man igen med att mjölka.

Strax innan 18 var vi tillbaka på Cornell och åt en typisk amerikansk kvällsmat innan sista föreläsningspasset som var kl 19-21. På vägen hem från gården hade vi vår guide med oss som även åkte dit med oss, trots det så lyckades bil 2 komma vilse så vi fick dirigera dem rätt via telefon och bil 1 gjorde en U-sväng med oss.

Imorgon blir en spännande dag för då ska vi till Syracuse och vara med på Fall Dairy Conference inklusive middag på kvällen, så det blir kanske inget inlägg imorgon vi lär vara tillbaka väldigt väldigt sent.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad lärorik din blogg är nu! Förstår att det måste vara rent otroligt mycket intryck för dig!

Anonym sa...

åh vilken fin gård! tänk om alla kossor hade det så bra! kul att få höra och se lite om hur de har det där borta i det stora landet i väst...