tisdag 11 november 2008

Dag 3 USA fortsättning

Efter lunchen så var det äntligen dags för första studiebesöket. Vi åkte till en gård som ägs av 3 bröder. De har 1700 mjölkande kor och 2000 icke mjölkande djur (kalvar ungdjur, sinkor). Tjurkalvarna säljs så snabbt som möjligt. Dessa mjölkas i en karusell med 50 platser, tre gånger per dag och detta tar 6 timmar varje gång.

Det snöade och var bitande kallt när vi kom till gården.


Så här glada var vi på vårt första studiebsök på resan!

Våra 2 guider på gården en doktorand som håller på att studera förstimulering och mjölknedsläpp, mjölkningstid samt mjölkmängder under olika laktationsstadier. Samt en av gårdsförmännen. Jakob fotar dem.


Karusellen. Här åker alltså korna runt och blir mjölkade. Det tog 10 sek per bås dvs en hel runda tar 500sek. De går in i ena änden åker ett varv och går av.

Kalvavdelningen. Här bor kalvarna i 8 veckor innan de flyttar till nästa avdelning. Det var gott om plats och stora boxar i förhållande till hemma. Ett av dagens take home messages är: 4 liter råmjölk inom 4 timmar från födseln med nappflaska!

Mjölkkor, de har väldigt fin utsikt. Man bygger med väldig tyngd på hållbarheten på taket med tanke på de snömängder som kan komma, vissa vintrar kan de ha 4 m höga snödrivor!

En ny medlem på gården håller på att komma till världen. De hade egentligen inga kalvningsboxar just nu för de håller på att öka upp besättningsstorleken samtidigt som de bygger ett nytt stall som ska innehålla sinkor och kalvningsavdelning.

Ungdjuren.
I USA har korna massor av sjukdomar som vi inte har i Sverige och de vaccineras flitigt mot flertalet av dessa. En ko får under en medellivstid nära 20 vaccinationssprutor. Utöver det får de hormonbehandlingar och sjukdomsbehandlingar.
Lite fakta om mjölkproduktionen i New York state. Medelkostorleken är 100 kor, det finns cirka 6000 gårdar här, 143 av dem har mer än 800 kor, 600 har fler än 200 kor. I mellanvästern kan en kobesättning ha 10 000 kor eller mer, de största har 15 000 kor!
Imorgon börjar vi återigen kl 8:30 och är schemalagda till kl 21. Idag slutade vi kl 19 så vi har långa intensiva givande dagar. Det är häftigt att så många av specialisterna har tagit sig tid att komma och prata för oss, vi får verkligen föreläsningar av de allra bästa på respektive område!
En anekdot för dagen är att när vi skulle ta oss tillbaka från gården till Universitetet så hade vi i bil 2 fått en skriftlig vägbeskrivning, vi åkte sist i karavanen och de andra 2 bilarna tog inte samma väg som oss till universitetet, vi var först framme... då visar det sig att vi fått 3 kopior av vägbeskrivningen.
Jag lovar att vi i bilarna har många glada skratt och givande diskussioner om allt mellan himmel och jord. I min bil har vi tex diskuterat arbetsmarknad, lönesättning, budgetar, rådgivningskoncept, manligt och kvinnligt mm. Men jag och Mats K undrar fortfarande hur det kommer sig att vi räknas till de seniora rådgivarna???

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, då fick jag lära mig något nytt. Jag visste inte att tjurar mjölkades.

/Erik

Sagoruna sa...

Det var noggrannt läst Erik P givetvis en felsyftning då jag skrev till tjurarna i efterhand... men det hade varit intressant om de kunde mjölka tjurarna i karusellen!

Mathias sa...

Det där var en mjölkrobot av dignitet får man säga! Big is beautiful eller? :) Att låta kossorna åka karusell tycker iaf jag var en orginell variant på mjölkrobot.

Sagoruna sa...

En karusell är inte en robotmjölkning utan korna mjölkas av människor, i detta fall Hispanic's. Så 2 människor står i början av karusellen där korna går på och sätter på organen och en står på slutet och ser till att inget krånglar så snurrar korna runt på plattan medans de mjölkas.