torsdag 31 januari 2008

Kuba del II

Ledsen for de sega uppdateringarna fran denna o. Internet ar sallan god van med bloggern pa google vilket gor att man inte kan posta inlagg. Naval dagarna har flytit pa i lugnt mak med mycket bad och sol varvat med mat, lite for mycket mat trot jag. Det ar inte halsosamt i langden att alltid ha tillgang till god mat. Det slutar i att man ater for att de ar gott och inte for att man ar hungrig.

Igar kopte jag ett gang vykort for att for engang skull skicka nagra, da fick jag veta nagot som inte forvanar mig sarskilt men lite kul ar det. Vykorten kan ta en manad pa sig att lamna landet och ar framme en vecka efter det, om det kommer fram alls :) Jag ar inte van med svenska posten, men de brukar ju faktiskt klara av en dagen efter leverans av brev. Har far snigelpost en helt annan innebord.

Idag var det dags for varan otur! Vadligt harlig dag i solen far jag saga. Vart mal for dagen var Cayo Blanco, en o utanfor cubas norra kust ca 1 h batfard fran fastlandet. Baten var en stor katamaran pa ca 18 meter som rymde gissningsvis 50 personer. Besattningen pa denna bat maste ha jobbat pa circus forrut da de var underhallare av rang. Baten hade en fri bar i mitten samt en resturangdel dar det gjordes valdigt! farsk hummer med vitlokssmor och peppar o salt. Underhallning foljd av diverse lekar pavagen ut underhall oss tills vi var 10 minuter utanfor on. Dar stannade vi for en snorkeltur som isig inte var sarskilt givande. En del fiskar och lite korallrev, men ijamforelse med mexico sa var de inte mycket o hanga i granen.

Nar vi var klara sa tuffade vi in till den lilla on med kritvit strand och lite pirates of the carribian feeling over det hela. Dar serverades det drinkar for fulla muggar i en storre bar foljt av mat en stund senare.
Efter en gemytlig dag sa bar de pa eftermiddagen av mot fastlandet och da borjade skojigheterna. Frivilliga valdes ut for att forsoka vinna en flaska Rom(Havanna Club) Man skulle med ett spo mellan benen fa en rund ring runt flaskhalsen. Kaptenen pa baten verkade gilla sin rom da han sakta ner motorerna da nagon var riktigt nara o lyckas. Det slutade med att en av besattningen fick visa hur de skulle ga till. Efter det sa delades vi in i landslag. De fanns engelskman, fransman, italienare, svenskaroch spanjorer ombord. De valdes ut en symbolisk song for varje land som skulle framforas ombord. Pappa som var overtygad om att han var enda svensk ombord borjade SOLO sjunga Helan gar! men san tur hejdades han av andra svenskar som bestamt att de skulle framfora sma grodorna istallet. Jag och Magnus forsokte att se utlandska ut medans de andra hoppade omkring pa dack. Det var valdigt uppskattat hur som helst. Dagen avlsutades med en delfinshow. Tyvarr framstar de mesta som ganska trakigt efter man varit pa sea world i orlando. Men de var lite hopp i ringar med mera.

Nu ar min internet tid strax slut! Hoppas alla har det bra darhemma!
Mathias

onsdag 30 januari 2008

Valpar????

+ = sant

Se Källornas hemsida för information.

Valparna blir halvbrorsbarn och kusinbarn till min Runa!

söndag 27 januari 2008

Filosoferande


Så här gillar Runa att sitta och titta ute i trädgården. Det ser så komiskt ut, undrar om hon själv tycker hon har långa ben?

Hackspett!!!


Ett fint fynd från dagens promenad i Solen.

Runa myser


Eftersom det är så kallt och blåsigt får man ju ordna det för sig!

lördag 26 januari 2008

Cuba

Nu antligen ser det ut som jag kan posta det forsta inlagget i bloggen fran Kuba. Det har hunnit ga nagra dagar harnere nu och jag har hunnit med att besoka Havanna idag bland annat. Vadret kan vi borja med ligger pa stadiga 27-28 grader dagtid med cirkus 26 i vattnet. pa kvallarna som just nu vid 22 tiden sa ligger de runt 24. Tiden har hittills har varit en valdigt trevlig vistelse med valdigt bra hotell och stralande vader. Internet ar ungefar jamforbart med hur vart 33,6 modemlina var i begynnelsen. Sa att ladda upp nagra bilder ar tyvarr att glomma. Jag har fotat ganska flitigt sen vi kom hit. Idag var vi iaf som sagt i Havanna. Enheldagstur med besok i innerstaden samt sevardheter runt staden. Det ar karibiens storsta stad och Kubas huvudstad. Vi besokte Hemmingways hotell som var Rosa(Det kommer Elin att gilla) Bild kommer pa detta hemmifran sen. Vi fick aven en ordentlig Historielektion kring Revolutionen harnere och en god insikt i hur det ser ut idag rent politiskt. Alla som funderar pa att besoka detta land, kan jag bara varmt rekommendera att gora det innan det ar for sent med tanke pa hur unikt det ar med ett land med diktatur varlden over. Det tog nagra dagar for oss att komma in i hur saker och ting fungerar harnere. Valdigt speciellt kan man saga. Naval, vi han med att kopa cigarrer och lite Rom i Havanna idag med, En viss diktators favoritmarke samt nogra andra fabrikat blev det. Inte for att jag kommer roka dom, men kul sovenierer! Min pappas Fodelsedag var i Onsdags och avloptes med en festmaltid pa kvallen med stora marinerade grillade rakor och hummer pa grillspett. det var en 5 ratters middag av valdigt hog klass. Under dagen var det strlande vader och barnen drack mycket, sa mycket att Oliver rakade tratta i sig en av Magnus Drinkar som stog dar och sag god ut med sugror i. Sen somnade Oliver gott i solstolen och sov i latt 2 timmar. Sa kan det ga nar man har torstiga barn och for manga glas vid solstolen!
Jag hoppas internet kommer fungera lite mer stabilt framover sa jag kan forsatta blogga. Pa tur finns iaf att simma med delfiner samt en dyktur ut till en o utanfor cubas kust.
Varma halsningar pa er darhemma och hoppas allt ar bra.
\Mathias

torsdag 24 januari 2008

Blåmärke

Att bli skadad ingår i mitt yrke, men den här gången var det inte så farligt som det såg ut i alla fall. Jag har svårt att få blåmärken fick knappt ens ett när jag blev sparkad så jag fick en spricka i knät eller då jag blev skallad så att jag skadade käkmenisken - men i fredags fick jag ett ordentligt blåmärke som var ömt i flera dagar och nu är det härligt svart-rött-violett tidigare i veckan var det blått och grönt. Och den sparken kände jag knappt kon bara nuddade benet. Konstigt, men man har kanske mer blodkärl precis vid knävecket som kan skadas?

söndag 20 januari 2008

På vift norr om Hallandsåsen

Jag är tillbaka på mitt första jobb som veterinär som vikarie nämligen distriktet i Laholm. Jag har vikarierat här av och till sedan 2002 så det känns som att komma hem och det är roligt att träffa alla som man inte träffat på ett tag. Här bor otroligt många trevliga lantburkare och kollegor.

Jag fick träffa stationens nyaste kollega för första gången i fredags och han meddelade mig att det nog inte skulle bli så farligt mycket att göra han hade haft 6 resor på hela sin helg förra veckan. Tji vad han hade fel! På fredagkvällen hade jag 3 resor varav en kviga med en av de högsta febrarna jag sett 41,7 grader! Jag kan tala om att man börjar svettas när man rektaliserar en ko med den temperaturen... Jag besökte också en liten nyfödd kalv som var otroligt sjuk men ändå superpigg, den hade troligen B-vitaminbrist så dens hjärna fungerade inte riktigt som den skulle (Cerebrocortical nekros). Stackars Mathias fick rycka in och vara assistent det krävdes 3 vuxna att hålla den för att jag skulle kunna ge den dens medicin så pigg var den.

Under lördagen kämpade jag på med 2 sjuka suggor, 2 hästar och 1 ko normalt sett är det mest kobesök i detta område så det kändes lite knasigt. Sen åkte jag tillbaka till stationen och somnade, min kropp är ju inte riktigt hundra ännu.

Idag har det tack och lov varit lugnt så jag har sovit 3 timmar på eftermiddagen efter mina 3 resor (a' 9 kor) på förmiddagen otroligt nog lyckades de 2 gårdar som ligger längst sydväst och längst nordväst att ringa och vilja ha besök så det blev en lång bilresa däremellan också. Råkade träffa en av LC medlemmarna i södra med han hade blivit av med 2 av sina borzoier igårkväll (jakt) och de hade inte kommit tillbaka ännu - håller tummarna för att de hittar hem välbehållna! Och du köp whippet istället!

Slut på rapporten från "norrland" (allt norr om hallandsåsen är ju norrland...). Imorgon eftermiddag är ordningen återställd då hundarna och jag åter har adress Skåne, fast då drar ju Mathias till Cuba! Vi får tjata lite så vi får bloggrapporter därifrån tycker jag!

tisdag 15 januari 2008

Uppdatering Runas sena.Tyvärr precis lika svullen som förut och Runa avlastar den väldigt mycket genom att alltid landa på höger fot tex, detta är ju förvisso bra eftersom den då kanske kan läka ihop. Men jag vill ha en frisk hund så vi kan gå våra härliga långpromenader (fast då måste ju jag också bli frisk förstås). Tur att man har en frisk och pigg hund att gå promenader med i alla fall, Saga tycker det är jätteroligt att komma ut med matte på ensam tass då kan man minsann tom gå lös utan att försöka driva upp kaniner hela tiden!

Vakna av solen!

I julklapp fick jag en väckarklocka av en speciell sort (givetvis fick jag den av min tekniktokige hälft). "Wake-up light" Man ställer in sin tid man vill vakna och väckarklockan startar 30 minuter innan denna tid med en försiktig soluppgång...
...när den kommit till den tid man ställt in den på har man full sol! Och fåglar börjar kvittra (ganska enerverande kvitter men ändå). Så nu vaknar jag piggare och lite full i skratt varje dag av min soliga väckarklocka!

Behöver jag tillägga att jag är extremt morgontrött???
Den här väckarklockan har fått lite halvtaskig kritik typ att den inte gör en ett dugg piggare osv men jag gillar den! All sol är positivt även om just denna är extremt artificiell.

söndag 13 januari 2008

Alva inte att förväxla med en älva...


Alva

Lill som har bloggen Röda Tigrarna har utökat sin flock med en liten faraon från Finland. Underverket är nu 11 veckor och givetvis var vi tvungna att beundra henne. Eftersom jag är sjuk (igen) i bihåleinflammation så orkar inte jag så mycket så Lill tittade förbi med lilla Alva så vi fick gosa lite med henne. Runa fick också hälsa på henne och tyckte hon var ganska frän. Eftersom Alva är så liten så lekte de inga springlekar vilket är bra eftersom Runa inte får röra sig så mycket.


Alva och Runa står och spanar i trädgården. Alva ser ut som - Jag gömmer mig här bredvid min stora beskyddare.Sen lekte de lite med mig som lekplats jätteroligt och man kunde göra roliga morrljud och hoppa så liten man är.
Ska bli kul att följa denna lilla tuffing under hennes uppväxt!

måndag 7 januari 2008

Det nya året börjar så bra - not!


Ja det är bara att försöka småle åt eländet...
Böjsenan till tån närmast kameran är ordentligt skadad och risken att den går av helt är ganska stor. Så behandlingen är vila + självläkning. Dvs vila i upp till SEX månader!!! Hur i hela fridens namn vilar man en superduperenergisk whippet i sina bästa år? Alla tips mottages tacksamt. Oddsen för att antingen matte eller hund får nervsammanbrott den närmaste tiden är oerhört överhängande. Kanske man ska inhandla en stor mängd valium? Det skånska hundflytet bara fortsätter...

lördag 5 januari 2008

Valpar 4/1

Vi måste ju uppmärksamma att Runas halvsyster Thea (The Rattigans Bright eyes) på kennel Catch up's har fått en bunt valpar, alla är blårandiga utom en som är svartbrindle. Grattis! Det ska bli spännande att följa dessa syskonbarns väg i livet. Länk till deras hemsida finns på min hemsida - sagoruna.

tisdag 1 januari 2008

Nyårsfirande 2007

Att fira in det nya året gör man bäst i goda vänners lag. Vi firade med 2 par vänner Jenny & Anders samt Petra & Johan nyårsfirandet delades även av 4 whippar och en gris, samt Jennys bror Jack som dök upp under kvällen (bilderna är tagna av bla Jack, Mathias och mig).

Vi delade matlagningen så Jenny & Anders höll i förrätten och jag & Mathias i huvudrätten, efterrätten föll således på Petra & Johans lott. Det blev mycket och god mat vill jag lova!

Efter maten gav vi oss på att utforska singstar som jag förälskat mig i efter att ha provat hemma hos Elin. Vi spelade en lagvariant där den slumpar ut låtarna...

En del låtar kunde jag mindre bra - därav panikslagna blicken. Musikläraren Petra har som vanligt koll på alla låtar! Fast vi var ju inte i samma lag...

Efter ett sångpass pausade Petra med Knut som ville gosa lite.


Jenny och Mathias tävlade i en duett och det gick ganska bra - spännande och jämnt.

De andra killarna kollar in spektaklet från soffan.


Det är i alla fall ett väldigt roligt spel som framkallar många glada skratt, vilket framgår av bilden.

Den mest spännande duellen stod Anders och Johan för, 2 musiker med mycket tävlingsinstinkt. De möttes i en duell och fick Meatloafs - I'd do anything for love (but I won't do that). En inte helt enkel låt som de gav järnet i och som avlutades på en delad plats efter 5 minuter och 11 sekunder - way to go killar!

Efter en lång stunds kamp i sångtävlingen så tog vi paus och åt denna delikata efterrätt - mums! (Tack Elin för tipset till Petra!)


När vi hade ätit efterrätten så var klockan nästan tolv det är inte klokt vad tiden går fort när man har roligt! Skål för det nya året må det komma med många roliga härliga upplevelser.


När blodsockret så var återställt så provade vi det andra spelet - som man dansar. Petra och jag visade först hur det fungerar sedan provade Jenny och Anders. Konstigt att man helt plötsligt kan ha 3 vänsterfötter?


Det är ett ganska krävande spel så man måste pausa och återhämta krafterna vilket Anders får illustrera på den sista bilden. Mina töser uppskattade dessa pauser i soffan för då hade de någon att gosa med!


Efter en lång kväll gick vi så och lade oss, vi har i alla fall börjat året med glada skratt må det fortsätta i samma anda!

GOD FORTSÄTTNING!