torsdag 29 januari 2009

Handikappad och gnällig

Ibland funderar jag på varför jag jobbar med kor. Lantbruket är ju en av de allra farligaste arbetsplatser man kan vara på. Fast det är ju förbaskat kul och jag kan inte tänka mig att sitta på kontor, slava på djursjukhus/klinik osv så det allra bästa jobbet har jag ju egentligen.

Idag skulle jag dock stannat i sängen... Skulle hjälpa till lite med att plocka ut kor som skulle extra verkas (halta) och stänger en grind lite snabbt - rakt på handen! Ringfingret är svart och dubbelt så tjockt och även långfingret har fått sig en känga rakt över leden. Jag mådde så illa av smärtan men det gick ju över. Undrar bara hur det ska gå imorgon när jag har 70 rektalundersökningar inplanerade... jag brukar ta dem med höger hand. Fast det är väl ett bra tillfälle att lära upp vänsterhanden då kanske.
Sen hände det något som jag aldrig sett tidigare, in till verkstolen gjordees det en provisorisk drivgång med hjälp av en lång stege längs en vägg. Inget konstigt med det förutom att en ko inte ville gå där utan stack huvudet genom stegen och gick iväg MED stegen runt halsen, sedan sprang hon 2 varv runt stallet och mejade ner sina kompisar - schysst! Innan hon stannade och skakade av sig stegen. Jag kan säga att man stoppar inte en ko på 800 kg som inte vill som man själv vill och definitivt inte när hon har en stege utstickande på ena sidan huvudet.
Ännu en spännande dag i mitt arbetsliv.

onsdag 28 januari 2009

Dagens äckligaste

Jag har ju fått uppmaningen att ha mer äckliga bilder i bloggen så här kommer en till. Bilden är tagen i munnen på en kviga som var svullen på huvudet, på sidan av överkäken. Svullnaden utåt är cirka 25 cm lång och 10 cm tjock.

På insidan ser det ut så här.


Det gröna är överkäkens tänder, det rosa underkäkens tänder, det blå är foderinpackning och det röda är svullnaden på insidan som täcker en del av tänderna... Det gröna ska vara ett sammanhängande stycke men vissa tänder är helt dolda i svullnaden. Kvigan fick penicillin i 9 dagar för en tid sedan och blev mycket bättre men är nu sämre igen. Så nu står hon på en ny kur penicillin och smärtstillande (metacam) så ska jag titta på henne igen om cirka 2 veckor för att försöka lista ut om det är en tand som spökar eller vad. Idag var det helt omöjligt att säga pga den oerhörda svulsten i munnen.

Söndagspromenad

I helgen hade vi besök av min kompis Mia. Jag hade lyckats förlägga kameran i bilen så det blev inga bilder tagna. På söndagen gick vi en långpromenad och i vanlig ordning gick Eira lös hela tiden eftersom hon inte jagar de andra tre gick i koppel där jag vet att det är för mycket vilt. När vi kommit in i skogen på andra sidan Anders hage så var det bara Eira som gick lös och hon for intresserat iväg en 20m upp i skogen och upp far då ett VILDSVIN!!! Jag vrålade hysteriskt på Eira och tack och lov kom hon snällt, mitt hjärta slog i 200. Så nu finns de otäcka svinen även på denna sidan ån, innan har de ju hållit sig till andra sidan. Otäckt, jag hade ju föredragit att Eira hade stött upp en kanin eller rådjur istället.

Kurs i Skara 21-22 januari

En kurs i besättningsutredningsteknik kan man väl förenklat säga att det var. Nätverkskurs steg 2 för nötpraktiserande veterinärer i Sverige.
Vi bodde på Skara stadshotell och jag fick ett fantastiskt stort och fint rum. Dubbelsängen står till vänster och syns inte ens i bild, sedan fanns det dessutom en soffgrupp i rummet. Hall och eget badrum hade jag med. En korridor på bottenplan fick man bo i om man hade hund med. Fantastisk mat och trevlig service hade de med.
Första dagen åkte vi ut till en gård och skulle efter en timmes besök ge råd för hur de skulle förbättra för korna. Vi mätte bås, tittade på renhet på korna och undersökte kalvar. Det är viktigt hur båsen är utformade och inställda för att korna ska kunna sova ordentligt.
Dag två hade vi gårdslaboration på ämnet klövhälsa. Vi studerade liggmönster, rörelser och andra beteenden, samt miljöförhållanden.
Den här kon står på tre ben och slickar sig på det fjärde benet vilket är ett ovanligt beteende om golvet är halt så vi räknade hur många sådana här beteenden vi såg.
På kvällen hade vi kommunikation och personlighetsanalys. Vi delades in i grupper beroende på vår personlighet. Jag är grön i huvudsak med stora delar rött och gult och något stänk av blått(för er som är insatta). Jätteintressant föreläsning!

fredag 16 januari 2009

Bloody days

Hej och hå inga bilder i detta inlägg bara en kort uppdatering om min arbetsvecka. Har visat bilder och pratat om min USA resa på föreningens kretsmöten tisdag och torsdag kväll. Sena kvällar och långa dagar har det blivit.
I onsdags så skulle jag avhorna 7 st 8-10 månaders kött kvigor á 300 kg. De fick lugnande och lokalbedövning och allt var frid och fröjd tills jag kom till den tredje kvigan när vi sågat av hornet och skulle bränna ytan så att hornet inte växer ut igen så fick jag det inte att sluta blöda det tog säkert en halvtimme, till slut hade jag blod överallt och lyckades till och med få in en stråle i munnen! Nötblod är inte gott kan jag säga! Summa kardemumma istället för mina beräknade 90 minuter så tog det nästan dubbla tiden pga diverse krångel, men jaja de är avhornade i alla fall. Resten av dagen blev en intensiv jakt i att komma ifatt.
Idag har jag varit på 4 besök, under tredje besöket som gick ut på att lägga upp slaktkriterier så hade Runa tydligen fått diarre och sprutlackerat allt i buren (2 filtar, 2 fällar och 1 sängtäcke), burens sidor inklusive bildörren, en pärm, Sagas täcke och stora delar av sig själv. Det stank något förfärligt! Jag fick en sopsäck att stoppa allt med diarre på i och hundarna fick sitta direkt på täcket utan påslakan.
4:e besöket var ett snabbt stopp för att titta på några tackor hos en arbetskamrat varav en inte kunde resa sig, efter lite funderande och klämmande kom jag fram till att den slitit av hälsenan (när man sträckte knät var hasen fortfarande väldigt böjd och hon hade ingen styrsel i benet alls). Så henne fick han tyvärr avliva, som "tur" är var alla hennes lamm dödfödda så hon har ingen att försörja.
När jag kom hem lastades allt i bilen ut i tvättstugan och hundarna och jag tog en grundlig dusch. Givetvis har Runa inte haft diarré en enda gång sedan vi kom hem. Mina hundar har sällan diarré det är flera år sedan någon haft det på detta vis.

söndag 11 januari 2009

Dopklänning anno 1899

En stor del av min släkt är döpt i en dopklänning gjord av en brudklännings slöja från 1899. Idag var vi hos min mormor och morfar och firade hennes födelsedag och kom att titta på dopklänningen. Jag fick höra historian om den.
1878 föddes Emmy Björk som gifte sig med Nils Jönsson 1899, de fick först dottern Helga Erika 1901 som var den första att döpas i denna dopklänning. Helga dog och 1903 föddes så Helga Valborg som också döptes i dopklänningen. När Emmy dog 1905 gifte Nils om sig med Hilma (f 1889) och de fick dottern Signe (f 1909) som är min morfars halvsyster. Då Nils Jönsson avled gifte Hilma om sig med Karl Persson (f 1892) och fick dottern Karla (1920) och sonen Åke (1929, min morfar). Till idag är 22 stycken (tror jag det var) döpta i denna dopklänning.

Mössan, det finns även vita och rosa band att sätta i.

Särken och spetsklänningen.

På särken broderas allas namn in som döpts i den med dopdatum. Här står min mamma, jag och min lillasyster. Tydligen var de 3 man (kvinnor) om att tråckla in mig i dopklänningen - samarbetsvillig icke!
Så mycket historia den äldre generationen sitter på, man skulle vilja kopiera deras hjärnor och bevara!

lördag 10 januari 2009

Eira - whippet retrievern

Eira är ju egentligen en annan ras nämligen en whippet retriever. Det märker man tydligt ibland, tex när hon glatt apporterar mjölkpaketen... Min underbara lilla toka.

Lägg märke till att Runa också vill ha godis på slutet (goddag tass).

Promenad 6 januari

Eftersom det varit så kallt härnere flera dagar i rad så la sig isen tjockt på Sövdesjön och i tisdags var det dessutom fint väder så då passade vi på att gå på isen. Mathias hämtade Jenny och Nokia i Blentarp och sen begav vi oss ut.
Eira jagade all lössnö som virvlade på isen. Vi vågade inte släppa hundarna man är ju lite hönsmamma ibland och har visioner om vakar som öppnar sig och skridskoåkare som klyver hundarna...

Många andra befann sig på isen så den sjöng så vackert där skridskoåkarna drog fram.

Uppföljning bölden


I Onsdags var jag tillbaka på gården med kalven som hade en böld på magen. Hon mår mycket bättre nu, går fortfarande på penicillin då såret jag gjorde ännu inte läkt ihop helt (vilket är bra). Och påsen har krympt betydligt men en del finns kvar fortfarande.

fredag 9 januari 2009

Varför skall man stå och äta?


Det ifrågasatte vår lilla valp ganska tidigt i sitt liv. Det är ju så väldans mycket mer bekvämt att ligga och äta! Finns det fler whippet:ar därute som slagits av samma idé? Eller är det bara vår lilla knasboll som gör såhär?

måndag 5 januari 2009

My dog och brorsorna

I lördags åkte Mathias, jag och Eira till Göteborg för att Eira skulle ställas ut och vi skulle dessutom hälsa på hennes bror Egon (Källornas Erland). Egons matte Maggan hade ordnat så vi kunde bo i hennes hus, eftersom min syster lämpligt nog är på Nya Zeeland när vi är i Göteborg...

Det här är Egon visst är han söt? Han är väldigt lik sin pappa Jilbert!

Egon och Eira lekte så mattorna rök. Och i vanlig ordning var minst värst. Grannarna undrar nog vad det var för konstig fest Maggan hade.

Krokodiler.


Till My Dog kom även Ernst och mamma Gunlög. Här står Gunlög mellan sina två ohängda barn.

På utställningen var Ernst först ut av syskonen och blev 2:a i juniorklassen med CK. Inte dåligt vid 9 månader och 2 dagars ålder. Och han är märkligt nog fortfarande till salu till rätt person/hem.

Sedan kom min lilla busunge. När domaren kollade tänderna så tyckte hon att hon skulle kolla hans med - med tungan *fniss*. Sen sprang (studsade) hon runt i trav (ibland) med världens mest viftiga svans. Hon blev reserv i sin juniorklass och fick HP. Inte illa för en dam som inte hunnit med att utveckla sin kropp och knopp så väldigt mycket ännu. I kritiken står det bla följande: "Nice youngster enjoying herself". På bilden håller hon på att backa i position, hon tycker ju att det blir allra bäst om hon sköter uppställandet helt själv, hon har ganska mycket ideer och åsikter denna lilla dam. Så länge hon är så här glad i ringen så är jag helt nöjd!
Idag på SKK utställningen gick det inte lika bra, domaren gav henne en 2:a men var noga med att poängtera att det inte var för att hon är en dålig whippet utan för att hon är så ung (för ung). "Come back in a few months". Ja det ska vi göra.
Tack så mycket Maggan för allt i helgen!

torsdag 1 januari 2009

Årskrönika 2008

2008 har varit ett händelserikt och trevligt år men nu lämnar vi det och går med stor förväntan in i år 2009!


2008 blev verkligen ett valparnas år!

I januari träffade vi första gången Lills faraohundsvalp Alva. Runa skadade sin böjsena i tassen i slutet på 2007 och rehabiliterades därför hela våren 2008 med att simma 1-2 ggr i veckan och fick inte gå några promenader alls. Mathias åkte på semester till Kuba tillsammans med sin familj och hade det härligt med god mat, fint väder och en sagolik strand. Han bloggade flitigt därifrån så att vi här hemma kunde följa äventyret.
I februari åkte Mathias, Jenny och jag och tittade på valpar på 2 olika kennlar och Jenny blev kär i lille Nokia så i mars flyttade han till Blentarp. Mathias och jag hoppades på många valpar efter Gunlög och Jilbert då jag i samband med denna resa ultraljudade henne och hittade små fosterblåsor. Vi hann också med att fira min och pappas födelsedag samt åka på spa i Torekov tillsammans med Jenny och Anders.
Farmors bror Albert firade sin 100 årsdag med stort kalas i början på mars. Under påskhelgen blixtrenoverade vi köket på 5 dagar men fint blev det! Mathias firade också sin 30 årsdag någon dag för tidigt då vi sedan satte oss i bilen och åkte till Värmland för att försöka vara med när Gunlög skulle valpa. Tyvärr knep Gunlög allt vad hon kunde så valparna kom 8 timmar efter att jag hade åkt hem tala om otur! I alla fall föddes det 6 st whippetvalpar varav 4 tikar den 2:a april och en av dem skulle flytta hem till oss. Resten av månaden gick olidligt långsamt i väntan på att vi skulle ha tid att åka upp och titta på underverken.
I maj när valparna var 5 veckor gamla åkte vi upp till Värmland för att välja vår valp. Efter mycket funderande och studerande så blev det Mathias favorit - tik 4 - som fick heta Eira som skulle flytta till oss när hon blivit åtta veckor gammal. Den sista dagen i maj var det så dags att åka hem till Skåne med lilla Eira. Den veckan började också min matte-ledighet som varade till första september.
Under juni månad kom det folk från när och fjärran och hälsade på och beundrade Eira. Vi hann bygga ut husets veranda och jag fick hjälp av Mamma och Mormor med att sy nya gardiner till vardagsrummet. Extra roligt var att Mathias bror med familj kom och hälsade på och eftersom vädret då var lite dimmigt, regn i luften och kyligare passade vi på att gå ner till sjön och fiska med barnen vilket uppskattades av alla.
I juli blev det åter fint och soligt väder så vi påbörjade det stora projektet att måla om huset på utsidan. Givetvis fick vi en hel del kvalificerad hjälp av målarlärlingen Eira och av min proffsiga pappa. I mitten på juli styrde vi kosan med husvagnen mot Tvååker och träffade hela whippetligan och hade trevligt och ställde ut hundarna. Eira lekte hela dagarna med sin syster Edit och bror Ernst. I slutet på Juli åkte vi till Söderköping med husvagnen för att hjälpa till under Lure coursing EM.
I augusti åkte vi med Jenny och Anders till Bolmen och deras sommarstuga efter det passade jag Ernst och Gunlög en tid och det blev många hundpromenader bla med Jenny och Nokia. Vi hade kräftskiva tillsammans med Malin och Per och deras barn samt Jenny och Anders, i trädgården fanns det då 7 whippets. Jag och Eira började på valpkurs. Marie var och hälsade på och tävlade Gunlög och Fröja i Lure Coursing i Sjöbo då hade vi 10 whippets i huset – det myllrade runt fötterna på en. Mathias använde sina sista semesterdagar till att renovera hallen och genom små förändringar kändes den plötsligt dubbelt så stor.
I september ställde jag ut Eira och Ernst på vinthundsutställningen i Laröd och Ernst blev bästa valp i rasen med stor konkurrens och Eira vann sin klass. Jag började jobba igen och vi hade kick-off genom att paddla på Rönne å vilket resulterade i att 1/3 av arbetskamraterna ofrivilligt badade.
Hösten var otroligt vacker och i oktober gick Mathias och jag en promenad i Fyledalen med hundarna och njöt av höstfärgerna.
I november åkte vi på hundutställning i Växjö och träffade uppfödarna med flera vänner. Helgen efter det åkte jag till USA en vecka med rådgivarkollegor från hela Sverige. En rolig, fantastisk och omvälvande erfarenhet.
December blev en månad präglad av jobb och förberedelser inför julen som firades i Blentarp och nyår som firades hemma. Vi firade också Saga som fyllde hela 11 år.

Nyårsfirande med komplikationer!

Nyårsfirandet med familjen Helming började fantastiskt bra, mer om det kommer senare, men vid 12 slaget så tog festhumöret abrupt slut när Runa låste veranda dörren från insidan och vi stod på utsidan. Det stora problemet var att Mathias låst även ytterdörren - från insidan... Detta innebar att vi inte ens kunde ta oss in med en annan nyckel eftersom Mathias nyckel satt i låset på insidan. Alltså stod nu fyra människor på utsidan och kom inte in och fem hundar på insidan som inte kom ut.

Tack och lov hade grannarna också partaj och i detta gäng fanns det rediga karlar med verktyg. Efter lite taktiksnack satsade vi på att bryta oss in genom verandadörren eftersom Runa inte låst den helt utan bara puttat till handtaget litegrann. Jenny filmade en del av förloppet:

Slutet gott allting gott, vi är alla nio på insidan av huset nu! Stort tack till grannar med vidhängande partygäng - som först inte trodde på vår smått otroliga historia men ändå hjälpte oss!!!