tisdag 30 december 2008

Halleluja det är var!

OBS klicka INTE på bilderna om du är äckelmagad!!!

Ibland är mitt jobb - ööömmm intressant. Som jag har berättat tidigare så har jag ett äkta skitjobb och idag var inget undantag...
Igår tittade jag på en kalv som är cirka 3 månader gammal (100kg) som hade en mystisk påse under magen. Navelbråck undrade ägarna oroligt? Hmm kanske men kan också vara en böld tyckte jag, det kändes nämligen inte som ett bråck då brukar innehållet i påsen vara oregelbundet inte jämntjockt eller hur jag ska uttrycka mig. Ett navelbråck är ju också ett medfött fel denna påse har uppstått på 4 dagar och vuxit i storlek snabbt.

Den "lilla" påsen på magen.

Hur som helst så bokade vi att jag skulle komma tillbaka idag när jag hade mer tid och vi skulle fixa detta oavsett vad det var för fel, så jag tog med mig utrustning för att operera ett navelbråck om det nu skulle vara på det.
Kalven premedicinerades med penicillin och metacam. När jag kom fick den lugnande och sedan inväntade vi att den skulle lägga sig, men detta var en envis sak så jag fick välta den som man gör med hundar. Äldsta dottern i tidiga tonåren passade huvudet och andningen på kalven, yngsta dottern fem år hjälpte till och höll i frambenen medan deras mamma höll i bakbenen. Jag tvättade och rakade och la lokalbedövning sedan la jag ett 6cm långt snitt i påsen och ut kom det VAR.
-YES jag hade rätt utropade jag!
- Give me five utropade ägarinnan glatt men ångrade sig snabbt när hon såg mina händer den ena med en varig skalpell och den andra handen full med var...

Den uppskuran bölden med allt var på halmbädden - klicka INTE på bilden om du är äckelmagad!

2 gladare personer över att det var en böld har nog inte funnits på denna jorden. Ibland är det tur att man inte är med i "veterinärerna". Bölden spolade sedan med 3 liter jodopax och lite penicillin deponerades lokalt. Under tiden som 5 åringen intressant studerar oss och tonåringen nogsamt håller koll på kalvens andning, deras anställde kille hulkade och försvann... Det är tur man har tjejer med råg i ryggen till hjälp vid sådana här tillfällen =D
Efter att vi var nöjda med spolandet så fick kvigan flytta till en sjukbox där honska bo tills hon är frisk.


Den nu tömda påsen!

Ännu en dag till ända på jobbet, eller ja jag har ju känt på cirka 20 kor och tagit sådär 44 mjölkprover mm också men ändå!

fredag 26 december 2008

Annandagspromenad

Eftersom Mathias har drabbats av Influensan så fick jag och hundarna njuta av det vackra vintervädret på egen hand. Det var flera minusgrader och solen sken stora delar av promenaden. Idag valde jag att gå längs Sövdesjön och sedan avsluta med att gå genom fårhagen hem så att även Saga fick springa lite. Hon går ju annars mest i koppel pga ohejdbar jaktlust (hoppas fortfarande på att den ska minska med åldern...). Eira och Runa gick dock lösa på stigen och kom snällt när jag ropade då vi mötte 3 cyklister (!), några joggare och flera flanörer inklusive stavgångare. Sedan hamnade vi i ett gäng som tränade hund på fotbollsplanen i Sövde och då kopplade jag alla hundarna som gick fint vid sidan även om Eira liksom vågar sig fram för att hon viftar så intensivt på svansen. Andra hundar OCH människor, hur roligt som helst ju. Hon är för rolig min lilla prinsessa.

Det har varit så kallt flera dagar i rad nu så isen lagt sig vid kanten av Sövdesjön, den är dock väldigt tunn vilket Eira listade ut när hon försökte gå på den och ramlade igenom med framtassarna 20 cm ut. Jag känner mig lyckligt lottad som har så vackra promenadstråk i min omedelbara närhet.


Hundarna springer ikapp runt runt mig, med Saga som frustrerat skäller för att hon inte hinner ikapp. Inte lätt att vara Sveriges långsammaste whippet i det här gänget inte. Slutade filma för att jag blev så yr.

torsdag 25 december 2008

Julen 2008

Julen 2008 firades i Blentarp och här kommer några bilder. Saga undrar om denna paketen eventuellt kan vara till henne
Hundarna sitter fint framför granen, det gick faktiskt långt över förväntan att få trion att sitta fint

Olle och Evy som snällt sitter och väntar på tomten som tar sig an paketmyllret

Eira får sitt första paket nånsin av tomten
Monica får ett stort paketSaga öppnar sitt paket, igelkotten i paketen var dock helt ointressant, men de var inte hundgodisbiten
Eira visar stolt sin nya fina Ikearåtta
Annelie får ett rött och juligt paket av tomten
Saga pustar ut efter en utdragen paketutdelning, sammanfattningen från Saga var att hon fick för lite grisöron, iår igen!

lördag 20 december 2008

tisdag 16 december 2008

Mer PhotoShop


Leka med Photoshop

Jenny har inspirerat mig att lära mig photoshop med web-Mathias hjälp. Som studiematerial har jag använt den här bilden på Ernst:
Jag gillar den här bilden jättemycket men Ernst försvinner lite i bakgrunden. Så om man gör en svartvit kopia med Ernst i färg och sedan släppper fram färgen lite voila:
Eller gör bildens bakgrund svartvit och Ernst i färg samt trollar bort kopplet:

Nu är snart Ernst ensambarn hemma hos mamma Gunlög, syster Edit flyttar på lördag så nu hoppas vi bara att världens bästa hem ska dyka upp till denne snygge lille godbit!

Jordskalv

Kl 6:20 väcktes vi av att spisen vibrerade med värsta oljudet och saker ramlade ner på golvet. Det kändes som om vi låg i en skallra och jag och hundarna skakades runt. Skalvet ska ha epicentrum strax söder om Hörby och uppgick till 4,7 på richterskalan. Skalvet i Thailand uppgick till 9...
http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=113007

Effektiv väckarklocka i alla fall tom Mathias vaknade. Nu är det dags att fixa i ordning och ge sig av till jobbet. Jag tror jag vet vad samtalen kommer att handla om idag.

fredag 12 december 2008

Vad ligger egentligen i Eiras gener?


Den här bilden får mig verkligen att undra det, på senare tid har hon nämligen en väldig förkärlek för att hoppa upp och ligga uppe på ryggstödet i soffan. Det är inte platsbrist som får henne att göra så, så därför är jag tacksam på förslag om någon tror sig vet varför. Finns det fler whippetar därute som gör likadant? Har det en enkel eller invecklad förklaring? Är det någon form av pappegoje-gen som ligger långt bak i släkten kanske? Nyfiken är jag hur som haver, och jag ser fram emot teorier såväl som konkreta förklaringar!

onsdag 10 december 2008

Saga 11 år idag!

Ja idag för 11 år sedan föddes min älskade Sagis. Hon har funnits hos mig i vått och torrt och genom roliga och svåra tider hela mitt vuxna liv. Med sina fel och brister och alla underbara egenskaper är hon ändå den varelse som står mig allra närmast då jag närmast kan beskriva henne som en del av mig själv och utan henne är jag inte en hel människa.

På min 21 årsdag träffade jag henne för allra första gången hemma hos min vän Åsa som dagen innan hämtat henne och hennes syskon då hennes fodertik och Åsas hane Hannes (Gårdsjöns Egon) hade råkat para sig när Åsa passade Honey. Då Åsa och jag fyller år bara någon dag isär firade vi våra födelsedagar tillsammans hemma hos henne.


Under flera veckors tid hjälpte jag Åsa med hennes hundar (3 whippar) och valparna.

Vi tog med oss valparna ut på promenader, här undersöker Saga världen (fotbollsplanen på Ultuna) tillsammans med brorsan Basso.

Efter cirka fem veckors tvekan flyttade så Saga hem till mig strax före påsk 1998 och på bilden är vi hemma i Skåne för första gången och Saga är sydd i örat med massor av stygn efter att ha försökt hälsa på mammas katt inte riktigt 4 månader gammal. Saga hade då bott hos mig knappt 2 veckor och vi flög hem, hon är/var den coolaste man kan tänka sig och fann sig i allt. Ett stort tack till ÅSA för denna underbar gåva! Jag hoppas innerligt att jag får ha henne hos mig i många år än.

Saga idag med sin obligatoriska födelsedagspresent - grisöra!

Julbord i Hurva

Skånesemin bjöd på julbord i Hurva.

Det blev ringdans runt borden.

Alla som varit snälla fick en stor kotte i julklapp hade man inte varit så snäll så fick man en väldigt liten kotte, Cissi och Conny jämför vem som varit snällast...

Och vissa (läs Mats) hade ju varit ovanligt snälla (?) och fick därför TVÅ kottar...

måndag 8 december 2008

Mathias citat:

"Det vara bara Eiras tunga och tänder som var på bordet."

söndag 7 december 2008

Eira 8 månader och 5 dagar


Eira har ställt sig själv ute på vägen, det är rätt kallt ute så hon ser lite kortare ut än vad hon faktiskt är, och hon är fortfarande i en väldigt gänglig fas i sitt liv men det börjar bli hund av henne med så sakteliga.

Fast buga är faktiskt roligare att göra än att stå fint! Sara varför skulle jag lära henne just detta trick???

Min allra sötaste Eira.

Tja vad ska jag säga? Attityden på den här tjejen är det ju inget fel på precis! Charmigast i byn helt enkelt!

lördag 6 december 2008

Mycket jobb

Denna veckan har jag jobbat sjukt mycket är uppe i 50 timmar och måste jobba åtminstone 3 timmar hemma i helgen (och jag ska föreställa jobba deltid? hmm). Det har varit många och långa besök på gårdar, många mjölkprover och en resa till stockholm. I torsdags åkte jag upp till Stockholm för att träffa gänget som var över till USA. Kl 4:15 klev jag upp! 8:30 klev jag av arlanda express på centralen. Och sen kom jag hem kl 20. Men det var en givande dag i allafall. Vi diskuterade hur vi ska förvalta alla intryck och hur vi ska berätta om dem på mjölkföretagardagarna i januari-februari. På tisdag ska vi äta julbord på mitt jobb så då ska jag berätta om USA resan ur ett lite mer roligt-bild perspektiv. Detta bildspel måste jag ordna till i helgen. Har också cirka 80-90 mjölkprover som står i skåpen och vill bli diagnosticerade. Blää ibland är det riktigt jobbigt att ha ett jobb som man inte kan lämna det jobbet utan tar med det hem.
Passande nog så skadade Eira sin tå förra helgen så hon har vilat denna veckan. Jag undrar varje gång någon av mina hundar skadar en tå varför så många tjatar om skador på sporrarna, jag skulle bli överlycklig om mina någon gång kunde skada den istället för tårna de går på! Skulle jag välja en skadedrabbad tå att amputera i förebyggande syfte pga frekventa skador så blir det ju yttertårna, men de diskuteras aldrig, men sporrar ska man amputera för de skadas så ofta (alternativt stör siluetten på hunden på utställning). Ibland är hundvärlden bra konstig, varför plocka bort kroppsdelar i onödan? Igår var hon ohalt i alla fall så idag gick vi en liten sväng. Jösses vad mycket energi det kan finnas i en sån liten kropp.


Ett stort grattis till Elin som fyller år! Tyvärr missade jag ju inbjudan via fejjan, är inte så bra kompis med det forumet, hoppas ni har riktigt kul i alla fall i rosa huset!