söndag 24 februari 2008

Valp!

Marie mötte upp med Gunlög i Mariestad så att jag fick stilla min nyfikenhet huruvida där finns något i Gunlögs mage eller inte. Vi träffades på en OkQ8 mack och jag ultraljudade hunden där på en gräsmatta - lite flexibel får man ju vara! Och visst finns där små blåsor i magen allt! Fast sen är ju jag värsta pessimisten och vet att allt kan hända så vi får se, om cirka 10 dagar bör hon ju ha mage också. Igår var hon och Jilbert dräktiga i alla fall! Så nu är det bara att hålla tummarna för att allt ska gå bra och att det ska födas en liten tjej till mig någon gång runt den 2:a april. För mer information och stamtavla se Källornas hemsida.

Pappa 65 år 22/2

GRATTIS!
Pappa fick en specialskriven sång sjungen för sig också, den slutade med att de önskade honom många barnbarn - hmm undrar vem som ska ordna alla dessa barn??? (-;

Valpar valpar valpar

Jenny, Mathias och jag gjorde en heldagsfärd a' 115 mil för att titta på 2 valpkullar -PlayAWhile's och Twyborns. Vi åkte hemifrån 7:55 och kom hem 23:35 så det var en låååång dag på alla sätt. Mycket valpar var det och väldigt söta. Min favorit från dagen är en liten tjej som redan var tingad och en hane som inte har hittat sitt hem ännu (den brindlade med mest vitt i mitten på första bilden). Ååå vad man blir valpsugen även om jag vet hur jobbiga de är så...
7 av valparna på Play A While på samma bild!

Hane 4 (tror jag) som är motvalls och inte alls ska göra som de andra...
Ja det är bara att gratulera uppfödarna till underbara valpisar! Tusen tack för att vi fick komma och titta.

Smutsig bil bort, ren bil in.

Nu har vi äntligen bytat ut Annelies gamla ford mot en riktig bil :)
Det blev en diesel den här gången med partikelfilter så den är grön fast den ser röd ut...
Vi hämtade ut den på alla hjärtans dag och Annelie fick tom blommor av säljaren, bra jobbat Volvo! Snittförbrukningen verkar ligga runt 0,50 liter per mil om man kör landsväg vilket är minst sagt välkommet med dagens bränslepriser. Det bästa med bilen tycker jag är absolut dieselvärmaren. Man sätter 2 tider på dygnet som man normalt sett ger sig av med bilen tex från och till jobbet och vips så startar den i lagom tid för att värma upp coupen till 20 grader och frosta av rutor. Den värmer även upp kylarvattnet till ca 50% av arbetstemperaturen så att kallstart undviks. Under ett svagt ögonblick har jag(Mathias) lovat att sköta bilvården nästa gång Annelie bytade bil. Med tanke på hur Annelies bil brukar se ut(se nedan) så har jag o göra framöver...
Forden skall tvättas och dammsugas=(jippie för min del) innan den sätts ut till försäljning.
Gammal smutsig bil:

Ny ren bil:

Valpvakt

I måndags passade vi lilla Alva som inte är fullt så liten längre. Hon och Runa är jämnstora nu så Runa tyckte inte hon var lika rolig att leka med längre.
Alva var jätteduktig och gick till dörren när hon behövde gå ut. Resten av tiden utforskade hon leksakslådaorna och alla rummen samt letade efter sin förrymda matte. Sen busade jag lite med henne i soffan och då blev hon så här farlig:

Fast inte kan man annat än le åt ett sådant litet charmtroll? När hon drog upp läppen och öppnade munnen så såg man hur många tänder hon tappat och inte blir man rädd att bli biten av en tandlös faraohund på fyra månader heller... hehe Underbar liten tjej! Fast byter ras tänker jag inte, inte just nu i alla fall!

Hundsim och böjsena.


Runa simmar på riktigt bra nu hon är uppe i 2x10 minuter och simmar med stor kraft så att vågorna böljar i poolen. Även Saga har fått simma 2 gånger nu - det är INTE så populärt. Runa blir avundsjuk och Saga HATAR att bli blöt.
När Saga simmar klättrar Runa upp på poolkanten och lägger nosen i blöt (bokstavligt) och försöker få mig och simtränaren att titta på Henne. Hon är ju den borna divan som ska vara i centrum hela tiden. När Saga sedan fönas torr efter sin simtur hoppade Runa också upp på bordet och la sig under Saga för att vi liksom inte skulle kunna missa henne. Vilken galet charmtroll man har!

Så här ser Runas sena ut nu. Svullnaden har lagt sig rejält, jag tror den är ca en fjärdedel av den storlek den hade dagarna efter olyckan. Så äntligen ser det lite hoppfullt ut. I början av mars tror jag att jag ska våga gå kortaste svängen i skogen med henne. Simningen gör ju också att hon kommer att vara relativt normalmusklad då. Jippi!

måndag 18 februari 2008

På Spa i Torekov!

I helgen har vi tillsammans med Jenny och Anders laddat upp batterierna på spa i Torekov. Det var helt underbart och avstressande. Helkroppsmassagen var fantastisk. Yogalaten var urjobbig, maten var god och sällskapet det bästa.
Jenny och jag började med att styrketräna på gymmet, sedan anslöt vi oss till killarna som låg och njöt i den japanska avdelningen i poolen som var 37 grader varm - hääärligt.
När magen började kurra gick vi upp i restaurangen och åt lunch i våra spa-badrockar, märklig känsla att äta lunch mitt på dagen i badrock... Efter lunchen fick vi våra behandlingar, jag hade valt helkroppsmassage och Mathias pedikyr. min massage var helt underbar och jag tror nästan jag somnade. Man fick tom ligga på en brits med värmedyna! Mathias pedikyrist (?) hade munskydd tydligen undrar om det är farligt att inhalera Mathiasar??? (-;
På kvällen var det dags för trerätters, pilgrimmsmusslor till förrätt, anka till huvudrätt och en chokladdessert som topping.
Efterrätter ska avnjutas under djupt allvar.


Frukostbuffen var helt sagolik, vi åt och åt och åt. Efter frukosten fick jag och Jenny vars en ansiktsbehandling och sedan slappade vi i poolen tills stället stängde.

Vädret var inte så fint men det gjorde inget för vi hade det ju så gött inomhus. Det här var vår utsikt från stugan vi bodde i. Hade vädret varit lite bättre hade vi haft en sagolik utsikt över havet.
Tusen tack Jenny & Anders för en helt fantastisk helg!

tisdag 12 februari 2008

Runa simmar


Runa har börjat sin simterapi nu i väntan på att senan ska läka ytterliggare så att jag vågar börja gå promenader igen. Så nu simmar hon 2 ggr i veckan och är uppe i 2 x 5-6 minuter. Hon har bara simmat 3 gånger hittills men nu jobbar hon bra i vattnet, med effektiva simrörelser istället för att ligga och plaska hysteriskt. Man ser när hon börjar tycka det blir jobbigt att simma för då blåser kinderna upp sig hela tiden *pust* det ser jätteroligt ut. Jag har hotat den feta råttan Saga att om hon inte går ner i vikt så åker hon också på att simma...
Efter simningen så blir man fönad torr med en fön som låter och ser ut som en dammsugare. Det i sin tur innebär att man MÅSTE ta på sig sin mest lidande min fast det är ganska skönt egentligen, men det kan man ju inte låta dem förstå eller hur?

söndag 10 februari 2008

Kuba Bilder som utlovat!

Hemma igen, och tillbaka till vardagen. Tidsomställningen har gått hyfsat och jag börjar komma i fas nu i helgen.
Eftersom det var helt omöjligt att posta bilder från Kuba i bloggen pga gissningsvis världens tröttaste internetlina från ön så kommer här "några" bilder från Resan.

Första bilden första dagen över poolområdet på Hotellet. Klockan var strax efter 8 på morgonen och de flesta sov eller käkade frukost i matsalen, därav bristen på folk.


Kuba är en väldigt grön ö, betydligt grönare än jag trodde.
Detta var en bild jag tog igenom bussfönstret på väg till Havanna.

Första stoppet på vår dagstur till Havanna, detta var en fästning som försvarade hamninloppet till staden. Klockan 21 varje kväll så hissades en enorm kätting från sida till sida i inloppet för att förhindra skepp att ta sig in i mörkret. Samtidigt så avfyrades kanoner för att göra alla uppmärksamma på att hamninloppet numera var stängt för dagen. Någon kätting hissas numera inte längre, men kanoner avfyras fortfarande kl 21 varje kväll. Dock inte de rostiga rackarna som jag fångade på denna bilden.

En bild av fästningen ur annan vinkel:

En av många gamla bilar på Havanna, svensk bilprovning hade inte
släppt igenom denna bil då höger bakljus saknades och skicket rent allmänt får våra gamla 240:s som man kan se ibland på svenska vägar att framstå som rena rama pärlorna.

I Havanna finns en kopia av Capitolie byggnaden i Washington, klart imponerande och
en riktig tursitfälla!

Kontrasterna är stora på Kuba, här är huset mitt emot Capitoliebyggnaden:
Inuti Kapitoliebyggnaden står världens näst största förgyllda staty:
Taket i Capitolie byggnaden, helt sanslöst häftigt med alla dessa detaljer i stukaturer med mera.
I Golvet i samma byggnad så finns en diamant(numera ersatt av en glasdito) Utifrån denna punkt räknas alla avstånd på Cuba om jag förstog guiden rätt. Min brorson Oliver agerar motvilligt peknisse :)
Nästa stopp på dagsturen var torget där Fidel håller sina långa tal till befolkningen på Kuba. Tydligen har han ett guiness rekord i att hålla långt tal, ett varade i över 24h... Bilden visar bara en liten del av torget, det kändes stort som 4-6 fotbollsplaner ungefär.
Vår promenad genom gamla staden i Havanna har börjat. Här ett bostadshus som har turen att få ha genomgått en renovering. Staten bestämmer tydligen när ett renoveringsbehov finnes på byggnader. Många av husen i Havanna har inte genomgått en sådan sedan 50talet då de byggdes.
Ett kommershus av den pampigare sorten, en av mina favoritbyggnader på hela prommenaden faktiskt.
Ett kloster finns även i staden, detta numera ur bruk, men väldigt vackert behållet minst sagt.
På väg till nästa sevärdhet hamnade vi i någon form av minikarneval: Styltor och dans värvat med väldigt hög musik:
Efter alla sevärdheter fick vi några timmar på egen hand i Havanna, vi valde att följa med den Kubanska guiden in i en cigarrbutik. Vi köpte givetvis ett dussin av de absolut bästa sorterna.
En av de dyraste märkena är givetvis det Fidel själv röker, Cohiba. Dessa var konstigt nog förpackad i en enkel pappkartong till skillnad från de andra dyra sorterna som hade individuella metall etui.
Kan inte motstå att posta en bild på min brorsdotter Linnea. Hon är ett charmtroll av rang, och många stannade och förundrades över hur söt och gullig hon är.
Här är en mindre lyckad bild av en Jesusstaty i Italiensk marmor. Den skadades tydligen i en åskstorm, och miste huvudet om jag inte missminner mig. Fidel lät dock den repareras så numera är den hel igen.
I riktigt gamla amerikanare där motorn givit upp för länge sedan är det inte ovanligt att den ersätts av en mindre dieselmotor. En bilägare vi pratade med visade en liten stackars toyota diesel där den stora "smallblock" v8:an skulle sitta.
En bild från vårt hotells bit strand. Gissningvis 300 meter strandsträcka fanns att tillgå med ordentliga parasoll och ordentligt med skugga om man nu mot förmodan inte tycker om solen. Vattnet var klart ner till 8-10 meters djup blåturkost och normalt sett 27 gradigt.
Kvaliten på båtar var minst sagt varierande, detta var hur en normal fiskebåt kunde se ut. Denna bilden togs i Havannas hamninlopp.
Här är en bild på 2 av katamaranerna som vi tog oss ut med till en ö som heter Cayo Blanco. gissningvis 12x5 meter och riktigt stabila minst sagt. Båten vi åkte med hade glädjande nog Volvo Penta dieslar som anses vara båtvärldens i princip bästa motormärke (Som dessutom är svenskt). Här hade vi stannat till en bit från ön för att snorkla.
Här ligger "flottan" av katamaraner som tog oss ut till ön.
Kritvit strand och en slående hetta pga obefintlig vind mötte oss på ön. Det serverades skaldjur och kyckling vid lunchtid, väl behövligt efter simturen men kvaliten på maten var väl sådär.
Efter hemkomst så besöktes en delfinshow:
Här en bild på en av många Gecko ödlor som man fann i buskagen på väg ner till stranden.
Snabba som blixten var dom, man fick smyga sig på dom när de låg och solade för att lyckas fota dom.

Lamm korv!


Mina vänner Helen och Fredrik har får och föder upp lamm, nu har de börjat framställa egna produkter bland annat grillkorv, prinskorv och lammkorv. Jag har provsmakat de 2 sistnämnda jättegoda!!! Korvarna finns att få tag i, i butik i Rydsgård, Skurup och Skivarp men man kan även beställa direkt från Helen och Fredrik. Gott initiativ (-; Förhoppningsvis har de snart en egen hemsida jag kan länka till.

torsdag 7 februari 2008

Rosor


Från en ohemlig beundrare på 24 årsdagen...

Mjölkföretagardag Kristianstad


Jag höll föredrag om Djurhälsa i ett brinnande tempo. Precis före föreläsningen hade jag fått reda på att de andra föreläsarna som föreläst i samma ämne på de andra orterna i Sverige bara hade hunnit till bild 4 i power point presentationen, men jag hann alla mina med 7 minuters marginal - här gäller det att vara alert (-;


Mycket folk kom det! Ca 200 personer kom till Kristianstad så totalt hade de haft ca 1200-1400 besökare på vägen genom Sverige. Jättekul var det att "mina" lantbrukare från Laholms området hade lånat en minibuss och kom ner, så det blev mycket glada skratt och trevliga samtal också. Pratade såklart med de lokala lantbrukarna med och kollegor, andra föreläsare osv. Det är otroligt givande med det spontana utbytena av information som sker mellan föreläsningarna.

Men en lång dag blev det!