torsdag 7 januari 2010

Sagas ögon

Jag har sett att Saga har fläckar i sina ögon så för att få ordentligt besked på vad detta är så bokade jag en tid hos en ögonspecialist.
Så här ser vänsterögat ut:

Den bruna planeten i mitten är en iriscysta, det är en cell från iris (det pigmenterade området i ögat) som lossnat och blåst upp sig med vätska, helt ofarligt och det brukar tydligen försvinna av sig själv. Inget ärftligt bara en ofarlig förändring. Hon har 2 st just nu i vänster ögat en mer pigmenterad och en till vänster om den som är mindre pigmenterad.

Dessutom har hon corneadystrofi det är den vitaktiga fläcken i ögat. Den består av fettceller, helt enkelt kolesterol som lagrats in i ögat. Hundar som får detta har tydligen nytta av att gå på light foder men det gör ju redan Saga och så ska de äta mer fibrer, har på inrådan köpt fibrex som i små mängder kan blandas i maten. Detta är också helt ofarligt och inget som hunden lider av.

Höger öga som inte har några iriscystor och endast en liten kolesterolinlagring.
Tala om att Saga tänker ta igen för alla år som hon varit frisk. Men jag är så glad så länge det är pettitesser som inte påverkar hennes liv. Tyckte bilderna blev så fina så jag ville dela med mig av dem. Tur man har en sambo med bra kamera och världens snällaste hund som går med på allt. Jag är ju bara liiite knäpp =)
I övrigt såg allt i ögat fint ut. Fina klara ögon för sin ålder osv.

5 kommentarer:

Tassintryck sa...

Hej!
Vad skönt att det inte var värre. Och vilka fina bilder. Vad har din sambo för kamera som är så bra. Jag vill också ha ;-).
Kram från mig i kylan
/maria

Mathias sa...

Sambon svarar :)
Canon EOS 40D heter kameran. Modellen har numera utgått men efterträdaren med snarlik specifikation heter 50D.

Alexandra sa...

Ser ut som ett miniuniversum i hennes öga =)

Kajsa sa...

Fina bilder! Skönt att det bara är petitesser.

Elle sa...

Tack för alla härliga bloggningar av veterinärvetenskaplig karaktär. Men visst blir man orolig när det är dina vovvar (och inte okända kor) det handlar om. Tur att det inte var några farliga saker med ögonen i alla fall!