måndag 27 oktober 2008

Höstposerande i Fyledalen

Som Mathias skrivit i ett tidigare inlägg så tog vi en promenad i vackra Fyledalen för att testköra nya kameran. Här är några huvudbilder:

Eira taget med porträttprogrammet som ska göra bakgrunden suddig, tyvärr är ett whippethuvud inte lika platt som en människas så hennes huvud är lite suddigt med. Lite antydan till "loose lips" eller vad säger du Alex?


Saga med sina godis öron, hon är så otroligt speciell min gamla dam!

Runa var som sagt inte alls på fotohumör hon som vanligen är värsta linslusen men icke idag! Hon ser ut som om vi amputerat öronen på henne...med trubbig kniv!

söndag 26 oktober 2008

Apportering

Ett av mina mål är att lära Eira apportera lite allt möjligt. Just nu håller vi på med apportbocken, en träkloss och nyckelknippan. På filmen kan ni se en lyckad apportering - äntligen har jag lyckats få Eira att förstå att hon ska lämna apporten till mig för att få godis (inte springa in med den i sängen...).

Nedan kan ni se en mindre lyckad apportering, men det gör inget störningen var ganska massiv... Kolla in den glada svansen bara! Så härligt att träna en så glad och positiv hund!!!

lördag 25 oktober 2008

Höstigt värre!

Sveriges morgontröttaste husse har uppgraderat systemkamera som anlände i veckan. Här kommer ett litet smakprov. Jag och den är inte vänner än, den har mer inställningar än något jag nånsin provat vilket sätter min stackars tekniktokighet på prov. Behöver man egentligen kunna ställa precis allt? Jag skall lusläsa manualen i helgen så får vi se om vi kommer lika bra överens som jag och den gamla systemkameran gjorde. Nåväl, här kommer lite höstiga bilder från vår promenad i eftermiddags.
Eira poserar motvilligt, men bilden blev iaf skarp :Tankebubbla: Den där stenen ser klart ätbar ut
Här fokuserar kamera på mig istället för Eira, int riktigt som det var tänkt, men men...
Runa var sur i princip hela turen, varför vet vi inte, men efter flera försök att få henne och posera så gav vi upp och täcket åker på igen.
Här fanns en väldigt lämplig poseringssten, tyvärr förstog bara Saga att de var just en sådan sten.
Runa travar runt i löven, att jaga Eira är väldans kul iaf.
Här är en varningsskylt man inte ser varje dag.
Påväg till bilen genom den höstiga skogen
Fullt ös medvetslös!

måndag 20 oktober 2008

Konstiga vanor

De äldre individerna i den här flocken har lite konstiga vanor. Eller vad säger ni om det här sättet att dammsuga på?

Och det här sättet att utnyttja en tjock dyr dyna i korgen på?

Matte har säkert också konstiga vanor men husse är inte lika snabb med kameran ;D

Hitta djuret svar

Kajsa här kommer mitt svar:
På länken ovan hittar ni tävlingen jag svarat på. Hittar nån fler djur?

söndag 19 oktober 2008

Höst?


vackra höstlöv

Vackert röda blad på järneken!

Men vad håller kaprifolen på med????

Dagens boktips


Har ju fått låna en hel del "urban-fantasy" böcker av Marie och här presenterar jag första boken i serien om servitrisen Sookie Stackhouse. Sookie är en attraktiv kvinna som trots det har väldigt dålig framgång med kärleken detta pga att hon kan läsa andra människors tankar. Det gör henne till en ensamvarg, tills den dag hon träffar vampyren Bill och upptäcker att hon inte kan läsa hans tankar! Vampyrerna har trätt fram ur sina kistor och blivit offentliga några år innan boken börjar och de vanliga människorna försöker vänja sig vid detta faktum.
Berättelsen skrivs i en väldigt humoristisk ton även om rejäla våldsamheter inträffar. Vartefter man lär känna Sookie så kompliceras historien ytterliggare och det dröjer inte länge innan varulvar, "shape-shifters", häxor, demoner, älvor, féer mm dyker upp.
Dessutom har serien nu blivit TV-serie!
http://www.hbo.com/trueblood/
http://www.canalplus.se/2008/1034.aspx
Böckerna i serien heter:
Dead until Dark
Living Dead in Dallas
Club dead
Dead to the world
Dead as a doornail
Definitely dead
All together dead (som jag läser nu)
From dead to worse (som släpptes i år)

fredag 17 oktober 2008

Jobb, jobb och mera jobb.

Det är en hektiskt period på jobbet nu när korna är nära att bli installade för vintern. Och om mindre än 2 veckor ska jag hålla kurs tillsammans med en inbjuden föreläsare vilket ska bli oerhört kul men givetvis kräver rigorösa förberedelser och jag håller på att läsa på inför denna föreläsning och sedan ska jag göra en power point presentation. Tyvärr så hinner jag knappt göra något av detta på ordinarie arbetstid så det blir en del övertid och en del jobb hemma.

Saga tycker det är skam att hon ska ligga på golvet på kontoret, så hon la beslag på gäststolen.

Eira fungerar oerhört bra att ha med på jobbet hon härmar bara de andra två som sover sött hela dagarna på kontoret. Fast ibland drar hon igång med bus som igår tex när hon hittade en spännande skalbagge att jaga på kontoret...

Hmfp den smet in under här...

...och nu är den under lådan här - kom fram kom fram vart du än är!

Fast sedan återställdes friden och tom Saga nedlåt sig till att sova på "golvet".

Nästa vecka får Mathias återigen gå på valpkurs ensam med Eira då jag befinner mig i Jönköping och ska på förberedande möte inför ELMIA och sedan sover över för att stå i Svensk Mjölks monter på onsdagen. Har ni vägarna förbi så titta in och hälsa på!
Veckan efter det är det som sagt dags för heldagskursen! Och den 8 november då bär det faktiskt av över atlanten mot Universitetet Cornell för att hälsa på amerikanska rådgivare och göra studiebesök på några amerikanska gårdar! Hur jag nu ska klara mig utan hundarna en hel vecka, men de kommer att ha det så bra i gemensam vårdnad av mamma, pappa, Mathias, mormor och morfar. Så det är en hektisk höst framför mig med en hel del godbitar i!

Höstpromenad

Jag är ju oftast ledig på fredagar så vad passar bättre än en underbar långpromenad i vackert väder? Promenaden är ju dessutom en nödvändighet för att inte viss(a) hund(ar) ska råka avlida inomhus pga energiöverskott...

Spången över Klingavälsån.

Runa och Saga jagar Eira.

Saga försöker hinna ifatt Runa och Eira.

Visst är vi söta? fast en viss hund är ju den mesta linslusen alltså.

Eira en höstjuvel!

Hitta djuret!


fredag 10 oktober 2008

Promenad i solen!


Det är så väldigt skönt och fint väder. Idag var det nästan 15 grader i skuggan och sol så det var varmt att gå ut och gå. Eftersom jag är ledig idag så passade Jenny och jag på att gå långpromenad med 4 av hundarna till fårhagen. Den minsta och yngsta är den med allra mest energi, den energin tar liksom aldrig slut.

Remodeling

Tja man kan ju säga att någon nu är pigg och inte har ont längre...

undrar vem som kan ha dragit ut toapappret över hela badrummet????

???? en randig terrorist kanske????

måndag 6 oktober 2008

Galen dag - ingen läsning för känsliga

Eftersom det var fantastistk fint väder idag och jag hade ett brev att posta, så ringde jag Jenny och hörde om vi skulle ta en sväng i Blentarp när jag var där och postade brevet. Jenny är ju aldrig svårmotiverad så vi beslöt att gå ner till sandtaget så hundarna kunde få röja där. På väg dit passerar man några kilometer av Simontorps jakthägns stängsel och därinne pågår jakt. Vi hörde ett skott på vägen dit men tänkte inte mer på det. På vägen hem från sandtaget såg vi en gubbe i orange heltäckande kläder (fick lite anticimex varning) på insidan av hägnet men det var såklart en jägare och precis när vi säger hej så avfyrar jägarens jaktkompis 20m längre bort ett gevär BANG och avlivar ett rådjur kloss intill staketet. Vi kan garantera 4 skottfasta hundar... (Gråbo var inte med). Jägaren som vi sagt hej till såg lite förskräckt ut han började nog fundera på om vi skulle börja anklaga dem för att mörda Bambi eller så. Men vi undrade bara om hundarna kunde få lukta på det döda rådjuret. Det är ju inte för inte som vi tränar viltspår :-D Och det fick hundarna såklart. Eira och Nokia var jätteintresserade medan Saga och Runa tänkte att jaha men den springer ju inte då är den ju inte rolig. Jägarna var impade att våra små inte reagerade på blodlukten. Nää sa vi de är ju vana vid blod eftersom vi tränar viltspår med dem. Ja ännu en spännande dag i lugna hålan Blentarp...

Runa efter springleken i sandtaget - vi kom på varför vi inte varit där på rätt länge. Hundarna gillar det jättemycket men duschen blir full med sand...

Eiras röntgenbilder


Ventro-Dorsal bild (VD)
Området som jag markerat med svart klammer är det som såg konstigt ut och det SKA se konstigt ut. Området jag markerat med pil är Foramen Magnum och det tycker experten ser aningen "prominent" ut men är troligen inom normalvariation ffa med tanke på att Eira är så ung.

Lateral bild (från sidan)

Röntgenutlåtande (ni som inte är nördar på området får stå ut med lite temer, i kort har jag sammanfattat det ovan)
Dorsala delen av C2 är ite inkluderad i någon av lat proj. Lat proj inte rakt genom diskutrymmena, vilket försvårar en närmare bedömning av C3-C7. Inga påvisbart smala diskutrymmen eller andra förändringar. Foramen magnum ger ett något prominent utryck i VD proj. Svårbedömt då det inte finns fastlagda normalvärden. Området är mest troligt inom normalvariation, ffa med tanke på hundens unga ålder.
Radiologisk diagnos:
Inga påvisbara förändringar.
Myeolografi och/el MR kan övervägas förm närmare bedömning av halsryggen för evt kompression, om kliniskt indicerat. En rostrocaudal projection med öppen mun kan övervägas för närmare värdering av storleken på foramen magnum om klin indicerat.

Eftersom Eira i dagsläget inte verkar ha ont så fortsätter vi avvakta och Eira får fortsätta gå i sele tills hon växt klart (så matte slipper få magsår).

lördag 4 oktober 2008

Eira 6 månader

Eira blev 6 månader i torsdags, det är inte klokt vad tiden går fort. Vi tog inga bilder då för det var så kallt men idag så passade vi på när solen var framme en sväng.

Bilderna är tagna något underifrån så hon ser högre ut än vad hon är. Hon är i verkligheten klart längre än vad hon är hög. Men fantastiskt söt och snygg tycker husse och matte!!!

Visst är det lustigt att en och samma hund kan se så olika ut pga sin teckning. Från denna sida ser hon mycket valpigare och kortare ut än från andra sidan.

-Öööö Matte det kommer en bil!

Sötisen som fortfarande inte är helt bra i nacken men mycket bättre. Hon har på sig sina fina halsduk hon fick av Yvonne på torshammarens och den hjälper en hel del. Halsduken har hon så fort vi lämnar huset och det verkar underlätta väldigt mycket att hålla nacken varm.
Flera av Eiras syskon är fortfarande till salu titta på Källornas valpblogg och på hemsidan som uppdaterades idag.

Viltspår för hela slanten

Idag passade vi på att lägga spår jag och Jenny innan stormen kommer in i morgon. Jenny la ett spår till Runa och jag la ett klurigt till Gråbo sen la vi vars ett valpspår till de yngre förmågorna.På filmen kan ni se Eira spåra med världens gladaste svans, filmen startar strax efter spårupptag och slutar 10 m innan klöven. En riktigt härlig tjej att jobba med. Runa spårade fantastiskt bra idag så det känns som att hon äntligen är i form efter alla skador och sjukdom. Gråbo och Nokia fixade också sina spår fast på 2 helt olika sätt... Jenny skriver säkert om det i sin blogg.


En glad Runa med klöven!

onsdag 1 oktober 2008

So You Think You Can Dance

Absoluta favoritprogrammet sommartid och ikväll är det FINAL. Gissa vilka som kommer att sitta bänkade då. Slå på kanal 5 kl 22 ikväll och njut!