lördag 31 maj 2008

Tiden är ute, valpen är hemma.

Precis som räknaren säger så är valpnedräkningen klar, och vi är hemma med valpen som planerat. En ganska lång resa för en så liten valp, men hon sov mest faktiskt.
Efter att ha försiktigt undersökt sitt nya hem så sover hon nu på soffan.
Bildbevis nedan, fler bilder på Eira kommer :)


onsdag 28 maj 2008

måndag 26 maj 2008

Vackra hundar i vacker miljö!

Mors dag


Mors dag firades hela dagen lång först firade vi Mathias mamma genom en picknick i Rövarkulan en mycket vacker ravin som ligger mellan Rollsberga och Löberöd. Sedan åkte vi till Sjöbo och firade min mamma (samt moster och mormor som ju också är mödrar). Efter det var vi helt slut efter 2 heldagar borta...
Mathias och hundarna i rövarkulan.
Present till mamma från båda döttrarna.

Konfirmation i lördags


Konfirmanden Jens med sina faddrar tillika mina föräldrar. Och nej Jens är inte alls lång det är en synvilla eftersom han har stilettklackar på sig ;-D

lördag 24 maj 2008

Bosjökloster

Så var det utställningsstart för oss det här året efter 5 månader av rehabilitering av Runas skadade sena (hon gick förresten lös på promenad för första gången på 5 månader igår!) och vilken start på året! Runa blev 3:a i öppenklassen med CK och superfin kritik. Domaren gav oss öppen kritik som förklaring till placeringarna och hon sa att Runa var Spektakulär och hon hade gärna satt henne etta men hennes rörelser fram och tillbaka är lite för trånga för hennes smak. Kan man bli annat än glad av en sådan kritik? Trevlig också att de motiverar sina val. I övrigt var kritken på franska men den fick jag hjälp att översätta.
Jenny & Bianca, Lotta & Caprice, jag & Runa - öppenklasstik 1-3 Bianca blev för övrigt BT-2 med cert (grattis!) och Caprice BT-3 en hårsmån från sitt kvalificerande cert till championatet.

Kompisen Nokia blev BIR-valp av 17 deltagande valpar på sin utställningsdebut!!! Och sedan slog han till med att bli BIS-valp helt fantastiskt.
Efter utställningen åkte vi till Sjöbo för att närvara vid min kusins konfirmation men kom 10 minuter för sent för att hinna till kyrkan men vi firade honom efter istället. Så nu är vi helt slut alla vi på sagoruna så nu ska vi slappa i soffan och slötitta på Eurovision finalen.

söndag 18 maj 2008

Valpen som flyttar till Skåne heter...

Källornas Eira -

fornnordiskt namn som betyder "den lindrande", "den vårdande" eller "förskoning". Dessutom var Eira en asynja, dvs en kvinnlig gudom i asatron, speciellt bra på läkekonst. I den fornnordiska mytologin var Eira (eller Eir) läkekonstens gudinna.

Eira är kanske inte den bästa valpen exteriört i kullen (tycker jag) men med en mentalitet, spontan apportering och vilja att vara med människor som jag tror passar oss, mig och vår flock bra. Så händer inget oförutsett de närmsta veckorna har Eira ny adress från och med den 31 maj!

Jag har alltid sagt att jag ska ha en valp som hänger sig i håret på mig - ja ni kan ju se själva:


Eira var/är en av de roligaste valparna att titta på alltid i färd med nytt bus (räkna antalet kullerbyttor...):

En liten bildkavalkad på sötnosen 5½ vecka gammal:

Eira kastar med liten IKEA råtta.
Sen ska man bära iväg sitt byte.

Busunge!

Eira travar.

Eira spårar.

Eira med mamma Gunlög.

lördag 17 maj 2008

Runas största utmaning nånsin?

Runa gillar inte riktigt hundburar, inte när dom finns i en bil iallafall. Då börjar genast hennes hjärna fundera ut lösningar på hur man enklast tar sig ut...
Det är lite som i Jurassic Park när Velociraptorerna attackerar elstängslet på flera olika ställen för att hitta den svagaste länken.

Den buren vi haft fram tills nu är till stora delar gjord av plast. Grindarna är däremot gjorda av metall, och de är de Runa ger sig på. Hon tar tag i gallret och sliter o bänder tills en av dörrarna släpper ur sina minst 1 cm djupa spår. Annelie kan inte bända dom på plats igen, och jag får alltså ta i rätt bra för att få dit dom igen.

Vi har länge funderat på en Variocage men den har för stora mellanrum mellan sina spjälor och har inte dörrar i flera riktningar. Detta kan låta lite överambitiöst men krockar man så måste man kunna få ut hundarna utan att behöva vänta på brandkåren och deras bensindrivna vinkelslip.

Därför beställde vi en bur av en liten fabror i Karlstad som håller till i sitt garage. Han sysslar som det ser ut uteslutande med bur/grind tillverkning och har fullt upp.
Han verkar enormt duktig och är en sann hantverkare.
Buren vi beställde är "skräddarsydd" för V50 och har 4 dörrar totalt. 2 bakåt och 1 på varje sida.
Den har en skiljevägg som kan tas i och ur på ett skapligt smidigt sätt. Den har tom små krokar för att hänga halsband och koppel på.

Här kommer några bilder på buren:


När Runa (aka Houdini) sattes i buren första gången då började hon nästan genast fördela sitt missnöje med omvärlden med diverse gnäll och småyl. Väldigt trevliga ljud o köra bil till...

Så jag höjde bilstereon lite och vi åkte iväg. I ca 15 minuter provade hon att skaka i galler och rycka i grindar. Sen lade hon sig missnöjt, tittade lidande på oss och drog en enormt djup whippet suck.

Burens dörrar ligger alltid i spänn och håller således 100% tyst. Väldigt behagligt med en bur som är helt solid i sin konstruktion och inte håller på och skramlar.Det går tom att sätta ett hänglås på låsannordningarna så obehöriga inte kommer in i buren. Eller för den sakens skull behöriga kommer ut :)

Fabrorn fick oss att lova o kontakta honom igen om hon mot all förmodan tar sig ut, så skall han fundera ut en ny lösning. Sicken service! Vi kan varmt rekommendera denna fabror som för övrigt heter Kjell Ekström(se skylt ovan).

Priset för denna bur var 3900 kr. Detta är ungefär hälften av vad man skulle få betala för en "skräddarsydd" bur hos större och mer etablerade burtillverkare. Rena rama fyndet och kvaliten är ruskigt bra! Svetsjobbet är verkligen riktigt snyggt gjort dessutom.

tisdag 13 maj 2008

Busiga busvalpar!

Valparna har ju kommit på att man kan leka med varandra och det gör de hela tiden med stor frenesi, men de har inte lärt sig att inte ta i när tuggar på varandra så det spottas och fräses hela tiden när de blir förbannade. Detta försökte jag filma men det lyckades inte så bra men njut av söta valpar.

Erland försöker ge Edit stryk.


Eira tuggar på Edit.


Erland är kullens Ferdinand...


Edda och Edit bråkar.


måndag 12 maj 2008

Valpar valpar valpar valpar....


Detta kommer att bli ett långt bildrikt inlägg. Valp är vald och presenteras när röstningen är avslutad. (-;

Först lite individuella bilder och sedan lite allmänna bilder. Marie lägger upp uppställningsbilder imorgon på källornas valpblogg (hennes uppkoppling strular annars hade de redan varit uppe).

Hane 1 Erland
Erland somnade med huvudet i mitt knä.

Hane 2 Ernst

Gunlög har en favoritson, visst är de söta tillsammans?
Tik 1

Hon har lite storhetsvansinne...

Tik 2
En bestämd dam i Mathias knä.

Tik 2 grälar med mormor.
Tik 3
Sötaste skogstrollet.
Divan med rosa nagellack...
Tik 4
Apportören alltid på språng.

Men hon kan springa utan leksak också, det går dessutom fortare med dumboöron.

Vimmel bilder:
Joar och tik 3 (tror jag)
På trappsteget tik 4 och Erland, på väg ner tik 2 och redan nere tik 3.
Annelie med 5 av valparna.
Joar med 6 av valparna. Tik 1 surar i korgen efter att ha utstått uppställningsfotografering - hmpf! Inlindad i filten är hans favorit Erland som han ville ta med hem.
Alla utom tik 1 med Joar (hon fotas på bordet). Från vänster överst tik 3, Ernst, tik 4, tik 2 och Erland.