måndag 26 maj 2008

Vackra hundar i vacker miljö!





6 kommentarer:

Anonym sa...

Fint! Jag har jobbat där, elfiskat...

Anonym sa...

Elfiske låter inte så djurvänligt som det kanske är? Är det 220 Volt ni använder? jag gissar att gummistövlar är obligatoriskt vid sådana övningar? :)

Anonym sa...

Japp, vadarstövlar av gummi eller neopren är obligatoriskt ja...

Vi använde från 100 upp till 1000 volt beroende på var vi jobbade, spänningen beror på hur bra ledningsförmåga vattnet har och det varierar både mellan olika vattendrag och olika delar av landet. I Skåne kan man jobba med låga spänningar eftersom det finns mycket närsalter i vattnet (under 500, oftast mycket under), i fjälltrakterna får man öka spänningen rejält för att få samma effekt.

Vad som händer är att fiskarna blir bedövade så att man kan fånga dem med en håv. De kvicknar till igen nästan omgående så man måste vara snabb med håven...Gör man rätt (vilket man förstås ska göra) skadas de inte.

Elfiske är en bra metod när man inventerar fiskebestånd men inte vill påverka bestånden genom själva inventeringen (dvs inte ha ihjäl fisken), eller om man inventerar sällsynta arter som man inte får eller bör döda.

Kattalena sa...

Vilka fina bilder!!!

Anonym sa...

Kajsa, nu blev jag jättenyfiken på vad som alstrar strömmen? portabelt elverk?

Anonym sa...

Portabelt elverk ja...antingen har man ett batteridrivet eller ett bensindrivet elaggregat. Vi hade det senare, dvs en stor bensinmotor hopkopplad med ett elaggregat=två väldigt tunga grejer att bära på när man ska klättra upp och nerför branta, snåriga åkanter. Plus 30 meter grov kabel, en elektrod på en lång pinne, en håv med lika långt skaft, vadarstövlar, kanske en håv med kortare skaft, och minst en hink. Man måste vara två av säkerhetsskäl, men man hade ändå behövt vara det för att få med sig allt.

När strömmen går på ekologihuset i Lund plockar limnologerna alltid fram elfiskeaggregaten för att få ström till att driva kaffebryggaren (glöm laboratorieapparatur, akvariepumpar med mera -kaffebryggaren är det viktiga!)...varpå alla andra ekologer i huset som inte elfiskar blir avundsjuka och kommer på märkliga anledningar att besöka limnologernas fikarum.