torsdag 30 september 2010

Operation Rädda Vinthundarna - the story

Här kommer nu den långa historien kring omhändertagandet av vinthundarna.

Det började med att det inkom en anonym anmälan till länsstyrelsen som åkte till aktuell plats och gjorde en inspektion. Så här står det i deras offentliga protokoll (kort utdrag):

Med stöd av 34§ djurskyddslagen beslutar Länsstyrelsen att samtliga 26 hundar ska säljas eller överlåtas genom polismyndighetens försorg. Om det inte skulle gå att sälja eller överlåta någon av hundarna ska länsstyrelsen ta beslut om avlivning.

Skäl för omhändertagandet var, bland annat, bristande omvårdnad av sjuka hästar samt grava brister i hundarnas närmiljö med smuts och skaderisk. ... De två hästarna avlivades efter veterinärundersökningen.

Jag blev inblandad via vinthundsklubben som bad mig kolla upp vad som hände och vad som var sant/falskt. Alexandra kontaktades samtidigt av det djursjukhus som varit inblandade pga hennes vinthundserfarenhet och vi blandade sedan in Tomas då han har god erfarenhet av både sloughi och saluki. Vi bildade sedan en Troika som jobbat dag och natt för att dessa hundar skulle få ett nytt och bra liv.

I tisdags för 1½ vecka sedan besökte vi alla hundarna på plats där de förvarades för att göra oss en uppfattning om vad det hela handlade om. Där fanns då 15 salukivalpar i 2 kullar en kull på cirka 8 veckor och en på nästan 3 månader, samt 10 vuxna individer (saluki, azawakh och sloughi). Då våra hjärtan blödde för dessa oskyldiga hundar började vi kontakta myndigheterna samt djurskyddet som var inblandade för att få klarhet i vad som skulle hända och erbjuda vår hjälp. Det var många och långa samtal fram och tillbaka, till slut förhandlade vi fram att vi fick 1 vecka på oss (tom fredagen den 1 oktober) att ta fram en lista med intressenter/köpare på hundarna därefter skulle en omvärdering av läget göras av polismyndigheten/länsstyrelsen.


Detta var startskottet på vår internet-aktion där vi spred ut att vi ville ha hjälp med detta (se blogginlägg här). Under kommande 24 timmarna blev vi formligen nerringda/nermailade av folk som ville hjälpa till/köpa hund eller på annat sätt stödja oss! Det var så att håret på armarna reste sig - ståpäls!

Medan dessa mail forsade in arbetade vi dessutom på att kontakta inblandade rasklubbar, samt uppfödare till de hundar som var inköpta och nu blivit omhändertagna. Detta innebar dessutom samtal med USA och Tyskland dessutom fick vi samtal från större delen av norra europa från diverse människor som ville hjälpa till. Jag var bortrest under helgen och under den tiden arbetade Tomas och Alexandra oförtrutet vidare med att svara på mail och ringa samtal. Jag återkom till hemmet på söndagkväll vid 23 tiden och då väntade över 50 mail i min inkorg!

Natten till måndag sov jag inte många timmar utan funderade fram och tillbaka på hundarna så på måndagmorgon steg jag upp tidigt och drog iväg ett mail till polisen om att kunde möjligen inte jag få köpa ut valparna och därmed få personligt ansvar för att placera ut valparna i och med att vi nu arbetat flera dygn med att få tag i köpare. 10 minuter efter att jag släppt mailet ringde telefonen och det var polisen som tyckte att det var en lysande ide att jag köpte ut valparna.

kl 9:30 när hela troikan var samlad inför arbetet med att sammanställa en lista på intressenter så släppte jag bomben - Ska vi köpa ut valparna? klarar vi det? Mina två medarbetare tappade hakan men efter att ha tänkt på saken några minuter så var saken biff! Polisen kontaktades igen och 13:00 var jag således ägare till 15 salukivalpar, 13:45 var vi på plats och hämtade ut alla valparna! Eller rättare sagt Tomas + fru och Alexandra hämtade ut valparna efter att jag presenterat mig som deras nye ägare och sedan for jag iväg och jobbade. Alexandra fick mina husnycklar och jag ringde Jenny som fick åka ut och möta upp karavanen med valpar hemma hos mig. När jag kom hem möttes jag av löpande band procedurer med chipmärkning, vaccination och fotografering av varje valp. Ett hus i totalt kaos och ett kök fullt med valpar. =)

För att alla skulle få en någorlunda börda delade vi den stora valpkullen på 4 till Tomas och 4 till Alexandra och den lilla kullen på sju stannade hos mig. Alexandra och Tomas har därefter dagligen kört ut itll mig med sina valpar för att intressenter skulle kunna se alla valparna.

Mina sju små dvärgar =)))

Efter denna stund har vi sovit max 4 timmar per natt jobbat oförtrutet med att kontakta folk, ha folk här som köper valpar, arbeta på våra riktiga jobb, ta hand om valpar, ta hand om egna hundar. Det har ringts hundratals samtal, alla intressenter har fått lämna referenser som har kontrollerats. Vi har pratat med SKK för att arrangera registreringen av valparna. Valparna kommer att bli registrerade och jag kommer därmed hux flux att ha "fött upp" 2 salukikullar - vilken grej!!!! Valparna har en egen blogg där deras nya ägare är samlade så att de kan hålla kontakten.

Salukiringen beslutade att ställa upp med medel för chip, vaccin och registrering - fantastiskt! Eukanuba sponsrade med foder till valpköparna! Malmö djursjukhus med pro-plan valpfoder så att vi hade något foder att ge dem överhuvudtaget. Inga ord kan uttrycka den tacksamhet vi känner för all hjälp vi fått med detta!!!

Idag har vi ordnat hem/intressenter åt 8 av de 10 vuxna hundarna, de två som blir över kommer förhoppningsvis att få åka till ett specialiserat sloughi-rescue center, jag har 5 små röda pojkar sovandes i köket varav 3 stycken flyttar imorgon och resterande pojkar flyttar tidigast på söndag! En helt otrolig färd och erfarenhet närmar sig sitt slut.

Flertalet av valparnas nya ägare och för den delen de vuxna hundarnas nya ägare har hört av sig och alla är såå nöjda med sina nya kamrater och allt går så bra! Härligt fortsätt höra av er vi saknar våra små skyddslingar lite lite grann =)

35 kommentarer:

Birgitta sa...

En helt makalös insats gör ni!!!
Jag får nästan tårar i ögonen när jag läser om ert otroliga engagemang... och det stora gensvaret ni fått i er osjälviska hjälpinsats! En STOR ELOGE till er! <3 <3 <3 :)

Elle sa...

Å vilken enastående grej -vilket engagemang! Och vad roligt att det har gått så bra.
Vad jag önskar att jag kunnat vara en av de nya hundägarna. :) Vilken tur att sådana som du finns. KRAM!

Carina Hallberg sa...

Jag kan bara buga och bocka, lyfta på hatten och säga; Tacka Gud för sådana människor som ni ! ! !" Det ni alla gjort är rent av heroiskt. Tårarna är i ögonvrån, och jag tittar över kanten på våran kille som vi fick äran att hämta idag. Ni har gett mig en sådan stor gåva, så ni anar inte. Ozzy (14) är min ögonsten redan, min guldklimp, som Sessan är min prinsessa.... NU är min familj fullkomlig och hel.... Många kramar Carina m familj, samt blöta pussar från Ozzy

Maria G sa...

Fantastiskt bra jobbat till ALLA som varit inblandade!

Helena, Quince och Otto sa...

Kommer aldrig att glömma detta, så fint gjort! Ni gör ju faktiskt både en bunt hundar och människor lyckliga och är dessutom ett föredöme för oss andra. Kan bara hoppas att jag skulle göra likadant om jag en dag fick chansen.

Anonym sa...

Jag blir rörd till tårar när jag läser det du skriver.En STOR ELOGE till er..vilket fantastiskt jobb ni gjort.
Mvh / Maidie Rosén

Kattalena sa...

Oj vad ni har jobbat med detta! Helt fantastiskt!!! Och vilka underbart vackra valpar... Så otroligt skönt och bra att nästan alla fått nya hem! Verkligen tur att det finns sådana fina människor som ni ♥
Roligt att få läsa hela storyn, har ju varit väldigt nyfiken :-)

IA sa...

Vilken otrolig insats ni gjort, ni är guld värda. Jag kunde bara göra det lilla genom att sprida det vidare på fb. Låter helt underbart att det verkar ordna sig så bra för alla små o stora hundar :)
Varma kramizar IA o Zizo

Anonym sa...

Vad skall man säga? En helt otrolig Saga (!) som fått ett lyckligt slut! Dagens ros till alla inblandade!
Kram från moster Toscas matte Birgitta

Tina sa...

Ni är mina hjältar!! Så fort jag fick höra detta så kände jag ingen som helst tvekan att hjälpa till... Brevid mig i sängen ligger nu en ursöt liten flicka, nummer 12, hon klev rakt in i flocken & dom andra höjde inte ens ett ögonbryn. Jag är glad att jag kunde hjälpa till att rädda ett litet liv..

Det ni gjort är så otroligt hedersvärt, tänk om alla var & tänkte som ni <3

Olga da Polga sa...

Mina tårar rinner ... ett sånt oerhört jobb ni har gjort och gör, att ge dessa vackra hundar - både stora och små ett lyckligt liv! Jag vill skicka er en varm kram, och hälsa lycka till, till alla nya hussar& mattar som fick chansen att rädda liv ... Jag hade gärna varit en av er, men är oerhört glad att det blev ni!
Kramar till alla inblandade!

Linda Arbliden sa...

NI ÄR HELT FANTASTISKA!!!!!!! Tårarna bara rinner när jag sitter o läser detta, vilket helt super bra jobb ni gjort!!! STOOOR ELOGE till er!!!!!!!

Marlén sa...

Ett fantastiskt arbete utfört av er alla inblandade!!!!
Jag blir alldeles varm i hjärtat av er insats.
Har själv 5 vinthundar, däribland 1 saluki så rasen står mig nära. Skönt att veta att alla hundar kommer till bra nya hem.
Lycka till i framtiden till alla nya ägare och dess hundar!

Jeanette sa...

Otroligt!! Jag har ändå vetat om, följt och läst i en hel vecka, ändå sitter jag här med blöta kinder och torkar och torkar! Så fantastiskt osjälviskt ni har agerat! Är uppriktigt stolt och tacksam för att känna er och så outsägligt imponerad över det ni har åstadkommit!! WOW!

Whippeten Nota sa...

Jösses vilket jobb ni har gjort, sånt engagemang och så otroligt fint gjort av er!!! Finns inte ord. Förbannat bra gjort av er helt enkelt! Hoppas nu alla vovvarna kommer till goda hem där dom får många fina dagar ihop med sina nya ägare.

Anonym sa...

Vill också ställa mig i raden av beundrare.
En liten fundering, om alla handlade så som ni skulle denna situation aldrig kunna inträffa.
Synd att det inte är så.
I den förbjudna soffan ligger just nu nummer 8, som kanske ska heta Bob (ett namn som förpliktigar, eller???), på rygg tillsammans med en av hussarna och båda sover.
Jag bugar mig djupt och känner stor tacksamhet att min familj och jag, efter många år utan saluki, framöver får dela livet med en helt underbar liten kille.

TACK
Birgitta "Gia" i Elsemåla

Viktoria G sa...

Underbart vilken arbete ni har gjort!!!

Anonym sa...

Hej!
Jag är nog lite förvirrad (det har inte nyss börjat), för den rara pojken som bor här hos mig är ingen annan än nummer 6. Nummer 8 går inte av för hackor han heller!!

Gia i Elsemåla

Sirpa Tavasti sa...

You have done great jobb, all of you. You are peace of gold.

Anonym sa...

Tack för att du delat med dig av denna berättelse, och tack för att det arbete ni gjort för att rädda dessa rara varelser. Så skönt att veta att det finns folk som kan hjälpa till när något går snett.

Birgitta Nykvist

Anonym sa...

Ett fantastiskt arbete utfört av er, alla tre. Ni är STORA HJÄLTAR.
Vi är mycket tacksamma för killen nr 5( Shoya ska han heta)som vi fick äran att ta hand om.Har kommit bra in i flocken redan, är en fantastisk familjemedlem.
Kramar från oss med nr 5

Ingunn sa...

Ni är fantastiska! Tack för att ni finns!
Ingunn Solberg Eriksson

Anonym sa...

Jag säger än en gång Det är tur att det finns så driftiga människor som ni en stor bukett rosor till alla som har hjälp hundarna att hitta nya goa hem till dom
Kram
Maj-Lis o Jahn Bruse

Linda sa...

Ni är värda alla rosor i världen för er enorma insats!! Så underbart att få läsa om att nästan alla har fått nya fina hem:))

Linda

Micaela sa...

Enormt fint jobbat!!

Rebecca sa...

Ni är fantastiska! Vilka hjältar ni är! tårarna sprutar när jag läser om detta... Tack för att ni tog denna hemska historia till ett mycket lyckligt slut! Rebecca

Tassintryck sa...

Nu har ni fått många stjärnor i himlen :-)! Bra jobbat!!!!!!!!
kram från mig
/maria

Linnea sa...

Tack för att du delar med dig av denna berättelse! Jag är mkt imponerad och tänk vad vore värden utan sådana eldsjälar som er! Jag önskar att vi andra kunde göra något för er!
LÄnka gärna till bloggen du hänvisar till, det vore kul att se!

hälsningar
Linnea, Beckham o Sigge

Alexandra sa...

Vad sjukt att det finns människor som behandlar djur så illa. Men vilket jobb ni gjorde och så snabbt ni hittade nya hem.

Anonym sa...

You three are nothing than a bunch of opportunistic thieves, preying and swooping in like a bunch of vultures! Don't believe the lies this deplorable excuse of a human being is spewing, acting only after her own agenda. What you have done is nothing less than criminal, and sooner or later you'll get what's coming to you!

Tias sa...

Anonymous - you coward, who dont even stand for your lousy ignorant opinion!
These three are heroes!! Nothing less.

J e n [fotografi] - Fotograf i Västervik sa...

Vilken fantastisk insats ni gjort! Jag blev alldeles tårögd när jag läste texten...

Arlo sa...

En så härlig solskenshistoria! Vilket jobb och vilket engagemang! Vi hundälskaren bugar och tackar för er fina insats!

Anonym sa...

"Tias sa...

Anonymous - you coward, who dont even stand for your lousy ignorant opinion!
These three are heroes!! Nothing less."

Piss off you retarded ignoramus! Just post your address here and I'll make sure to "hook up" with you at some point in the future, even if it means travelling to that god-forgotten corner of the world they call Sweden.

Anonym sa...

So... You don´t even live here and STILL you think you know about these people and why things turned out the way they did? HAHAHAHAHAHA! Crawl back under the rock you came from!