fredag 29 juli 2016

Albin nästan 5 månader

Idag var det 5 månadersvaccinering och mätning/vägning. Albin väger nu 7140gr och är 68 cm lång, han följer väldigt väl sina kurvor. Han griper efter och tar saker nu, kan sitta kortare stunder i ikeastolen, vänder sig om han vill och snurrar. Amningen fungerar klockrent och han äter ungefär 2 ggr per natt och var 2-4 timme hela dygnet. Han älskar att vara nära och får vara det också. MysAlbin. När människor pratar med honom ler han stort och förtjust.
På Borgeby fältdagar med hela familjen.

Gymmar med Julian och PTn Ellinor övervakar.
Lägger sig på sidan och tittar på tåget.
Mys med världens bästa syster.
Ny mei-tai en fly-tai.
nära nära nära
Ny idol, kusin Gabriel.
Klappa Eira, han har nu upptäckt hundarna.
Eiramys.
samma bild i appen prismatorsdag 28 juli 2016

Whippetrace och syster träff

Efter kennelträffen åkte vi ner till Olofstorp och min syster med familj. Vi umgicks, badade, lekte i slottsskogen och tittade på tomten där de ska bygga hus. Jag hade tyvärr fruktansvärt ont i nacken hela tiden vi var där att jag inte riktigt orkade delta. Skit att sånt ska hända när man är iväg.
E ritade en bild av sin fina moster här i julklänning.

 Ellinor lånade också Gabriels sparkcykel och susade omkring på. Hon ska få en sån när hon slutar med snuttarna har vi lovat.
Med oss dit hade vi husvagnen och att backa in den på uppfarten och in mellan grindstolparna till trädgården var inte en uppgift för en med klena nerver. För att det ens skulle vara fysiskt möjligt räckte det inte att öppna grindarna utan de fick helt plockas av. Puh!

Efter några dagars umgänge var det dags att fara hem och vi passade då på att delta i en whippetraceträning på hemvägen för att Iskra ska få lov att tävla den här säsongen. Nedan kommer några bilder från den:Kennelträff

Efter viltspårprovet åt vi middag med Per och Jeanette och sen åkte vi till platsen för kennelträffen där vi skulle bo i vår husvagn som Jeanette och Per ställt av redan efter sin minisemester i Smögen. Hela lördagen var så full med hundprat och gemensamma aktiviteter som tipsrunda och gulliga Michaela kom och gick igenom hur rallylydnad går till och vi fick prova en bana. Ellinor var också med och gick med Eira. Jag provade med både Eira och Iskra och det var riktigt roligt, inte alls så svårt som jag föreställt mig (hänger såklart på vilken målbild man har). Helt klart en sport jag vill prova på mer när tid finns till det (läs när barnen är större).
När övriga hade åkt hem satt Monica, jag och Michaela in på kvällen och diskuterade hund såååå himla roligt och som jag saknat det. Har ju varit lite torftigt med hundaktiviteter de sista fem åren.
Tack snälla ni och speciellt Monica som adjungerade oss till kennelträffen (jag har visat en del av kennelns hundar).

Viltspår med Iskra

Tack vare snälla Monica som lät oss vara med på kennelträff så fick vi också gå anlagsprov i viltspår. Jeanette har peppat och hjälpt mig att komma ut i skogen och träna viltspår några gånger de senaste två åren med målet att våra hundar skulle bli godkända i anlagsklass och kunna få trippelpriset. Iskra har varit ganska svår då hon helst gått i vinden en bra bit från spårkärnan och då tappar man lätt spåret och blir lättare bortlurad av vilt. Men när provdatum var satt så var det bara att ta sig i kragen och träna lite mer så det gjorde vi!


Näst sista träningsspåret var Lill med och kom med bra synpunkter så det sista spåret jag la slängde jag frolic på spåret lite här och där för att uppmuntra Iskra att hålla sig i spårkärnan. Det spåret kändes riktigt bra så förhoppningen steg! (Vi lyckades även hitta en svampplockare som gått vilse men det är en annan historia.)
Så fredagen den 22 juli var det upp till bevis. Skitvarmt och helt annorlunda skog med klipphällar. Men våra tjejer spårade så himlans fint! Iskra gick i princip hela spåret i spårkärnan, jag är så stolt över henne!
Jag och Iskra med diplomet!

Med denna bedrift är nu Iskra kvalificerad för Whippetklubbens trippelpris då hon är Svensk och Dansk Lure Coursingchampion, har CK och bästa tik placering på utställning samt godkänd i anlagsklass viltspår! Hon är därmed femte generationen trippelpristagande tik!

De sista tre generationerna är dessutom LC champions allihopa!
Källornas Iskra, Eira och Gunlög.

Här är 4 av de 5 generationera, Iskra fattas. Gårdsjöns Ingegerd (utställnings och viltspår champion), Gårdsjöns Källög (utställningschampion), Källornas Gunlög och lilla Källornas Eira.

Så här skrev domaren om Iskras spårande:
Noga i start, genar först vinkel 1 men går tillbaka och tar den perfekt. Därefter utmärkt jobbat rest av spår. Lovande tik som är mycket spårnoga. Har fint tempo.

Även Jeanettes båda flickor Lisa och Bella klarade sina anlag, Lisa dessutom med mig i snöret och även hon är nu kvalificerad för trippelpriset! Hurra för oss och utan Jeanette hade jag aldrig rott iland med projektet, tack raring!

torsdag 7 juli 2016

Dopklänningen - en släktklenod

Här kommer historian bakom dopklänningen berättad av Karla (min morfars syster):

1899 vigdes ett ungt par i det lilla Rydsgård som då var ganska ett ganska nytt och livligt stationssamhälle. Det var bryggaren Nils Jönsson och maltfabrikörens dotter Emmy Björk (f 1878) som blev ett par. Hon bar en vit slöja och säkert en myrtenkrona på sitt huvud vilket var mycket vanligt på den tiden.

1901 föddes deras första flicka, Helga Erika, och inför hennes dop lät Emmy sy om sin brudslöja till dopklänning. Så bars då Helga till dopet i den skira klänningen och mössan med skära sidenrosor och långa band kring den lilla midjan. Till klänningen hörde också den vita brodyrunderklänning som idag bär hennes namn tillsammans med alla efterföljare som fått bära hennes dräkt.

Tyvärr blev lyckan kort, lilla Helga dog året efter endast 10 månader gammal. 1903 året efter, föddes så deras andra flicka. Hon fick också namnet Helga med tilltalsnamnet Valborg. Nu kunde allt varit bra igen men det blev det inte. Emmy som sörjde sin första flicka och gått igenom ännu en förlossning blev sjuk och orkade inte med alla de plikter som vilar på en husmors axlar. Det blev för mycket för henne och hon behövde hjälp. Det var då som vår mor, Hilma Nilsson, som just blivit konfirmerad kom dit. Vi som vet hur duktig, god och hjälpsam hon alltid har varit förstår vilken skatt hon blev för Emmy. Men Emmy dog tyvärr redan 1906, endast 28 år gammal.

Lilla Helga som då var 3 år hade ändå tur som hade Hilma som tog hand om henne. Det var ett stort ansvar att som 17-åring ta hand om hem och hushåll och dessutom ett litet barn, men Hilma klarade av det och blev senare fru Jönsson. Helga fick en lillasyster, Signe Erika, 1909. Nu var det åter en lycklig familj.

1900-talets början var svår och orolig. Unionen mellan Sverige och Norge upplöstes och Europa var en oroshärd. År 1914, när folk från hela Europa samlats till Baltiska utställningen i Malmö bröt första världskriget ut. Männen kallades in till försvaret, maten började ta slut och allt blev dyrare. Även familjen Jönsson drabbades. 1917 dog  Nils Jönsson och Hilma stod ensam med ett skuldtyngt  bryggeri och två små flickor. Då kom Karl Persson, vår far, dit för att hjälpa henne. Han skulle vara utkörare men ingen hade längre råd att köpa dricka. Det var tungt men delad börda är alltid lättare att bära och 1919 gifte Karl och Hilma sig. De lämnade Rydsgård för att istället bli föreståndare för Kommungården eller Fattighuset i Örsjö och 1920 kom jag Karla till världen. Jag var nu den fjärde flickan som fått bära Helgas dopdräkt.

I början av 1920-talet kom Helgas morbröder Nils och Herman Björk från Amerika till Rydsgård. De hade ett eget sjukhus i Boston, Massachusetts och nu gjorde de vad de kunde för att övertala sin systerdotter att följa med och utbilda sig till sjuksköterska. Hon beslöt sig för att följa med till stor sorg för Signe, mamma och alla omkring henne. Det var ett stort steg eftersom det sällan var någon som på den tiden kom tillbaka hem igen. Helga längtade till Sverige men tyvärr fick hon lunginflammation och dog i Amerika i början av 30-talet.

Drömmen som de flesta bär inom sig att få bli sin egen förverkligades till slut även för Hilma och Karl. Efter allt slit med att ta hand om de sjuka, fattiga och ensamma människor som kom till det omoderna ålderdomshemmen, fattigstugorna, köpte de sig år 1924 ett eget litet ställe Katslösa 15.

Åren gick och den 6 april 1929 efter en kall och snörik vinter föddes vår bror Per Åke. Nu var flickornas rad bruten och de skära sidenbanden skulle nu vara blå och visst var han fin när han den soliga sommardagen den 12 maj döptes därhemma av kyrkoherde Nordström.

Många år har gått sedan dess. Våra barn och barnbarn har också burit den gamla dopdräkten. Visst tycker vi alla att det är små prinsessor och prinsar som ligger i sin skira klänning och sover sin första oskyldiga sömn efter dopet.

Jag har här velat berätta om de första barnen som fått bära den gamla dopklänningen och hur den kom till men även något om de svårigheter som våra förfäder fått gå igenom. Men när allt verkar som mörkast kommer ett litet barn till världen och skänker föräldrarna nytt hopp och kraft att leva vidare.

Vi känner ett djupt och hjärtligt tack till Emmy för gåvan hon gav oss och som blivit ett familjeband för oss och önskar alla som burit och kommer att få bära den gamla dopklänningen i framtiden lycka till!

/Karla Johansson

Albin är barn nr 31 som döps i dopklänningen, Ellinor nr 29, jag Annelie nr 17, min mamma Monica nr 9 och min morfar nr 5.

fredag 1 juli 2016

Albin 4 månader

Nu har Albin blivit 4 månader och det är inte klokt vad tiden går fort.  Jag vill att den ska gå mkt långsammare så vi hinner njuta mer! På dagens vägning är han 6750gram och 66,5cm.
Han vänder sig lätt från mage till rygg och kan vända sig på andra hållet med om vill men han är nöjd på rygg. Han håller huvudet helt själv nu och är snart så stark i ryggen att vi ska prova att ha honom i matstol när vi äter.
Amningen funkar fortfarande klockrent, han äter på ett bröst per gång och äter med 2-4 timmars mellanrum hela dygnet. Oftare när det är varmt. Amningen tar ofta bara 10 minuter utom på kvällen och morgonen då det även myses så då kan det ta en timme. Det är otroligt mysigt att amma och häftigt att det fungerar. Andra fördelar är att mensen håller sig borta och att det gör att jag somnar lätt på kvällen natten då amningen frisätter hormon som är lugnande och gör att man snabbt når djupsömn.
Efter att jag uteslöt jordgubbar ur min kost har vi sluppit magknip. Så nu äter jag mjölk och jordgubbsfritt och undviker lök, koffein, choklad och bönor.
Albin
Ellinor
Barnen är väldigt lika om än att skillnader börjar synas mer och mer.

Dop söndagen den 26 juni

I söndags döptes vår son till Albin Karl Rune.
Albin - fanns med på vår namnlista och ramlade upp som toppkandidat när vårt förstahandsval inte alls fungerade. När vi insåg att han var född på Albin-dagen så kändes det naturligt.
Karl- skulle Mathias hetat men det blev inte så och därför har Albin fått detta namn istället.
Rune- efter sin skyddsbängla Runa
Det var en otrolig skillnad mellan Albins och Ellinors dop, dels mår jag bra och dels så har det tillkommit massor med barn vilket gör hela tillställningen mer informell och glädjefylld. Petra tog med sin proffsighet hand om all musik även till Albins dop! Och Jeanette hjälpte oss att hitta en duktig sångerska. Mina föräldrar var klippor i matlagningen så det mesta förbereddes i god tid. Tack tack snälla ni guld värt!
Film från Albins dop!
Program:
Intåg till You're Beautiful (min och Mathias sång)
psalm 901 Lilla Liv
Tackbön - Annelie
Dophandling - hälla upp vatten, dopet, utdelning av ljus och dopbevis samt fadderbevis
Psalm Tryggare Kan Ingen Vara
Kärleksvisan - framförd av Emma och Petra
Psalm 289 Guds Kärlek Är Som...
Välsignelse
En Väv Av Legender - framförd av Emma och Petra
Utgång till I denna ljuva sommartid
Mellan dessa punkter predikan, böner, textläsning osv.
Albin är barn nr 31 att döpas i dopklänningen som första gången användes 1901 och är gjord av en brudslöja som användes på ett bröllop ca 1898.
Albin med gudmor Alexandra och gudfar Ville samt storasyster Ellinor. Otroligt proffsigt med dresscode *fniss*
Föräldrar, gudföräldrar och syster.
Allsköns lek efter lunchen.
Nästan alla barnen som var med, tre fattas!
Oliver, Linus, Benjamin, Gabriel, Linnea, Ellinor, Albin, Tore, Hilda och Hannah.