tisdag 23 november 2010

Skadad ko och uppdatering om andra

En brunstig ko hopade på en annan ko och har på något vis lyckats få ner frambenet mellan stolpen och väggen. Bonden visar hur smalt mellanrummet är han får knappt ut sina fingrar. Stolpen fick sågas av och vikas ut för att kossan skulle komma loss. Då hade hon lyckats skada sig rejält under sina försök att komma loss.

Hon har ett rejält sår på varje sida om benet båda såren går in till benet. Senorna verkar hyfsat intakta och hon går under omständigheterna bra på benet.

Det största såret, nu cirka 2 veckor efter skadetillfället.


Det mindre såret på andra sidan, det vita i mitten av såret är skelettbenet.

Hon får smärtstillande och penicillin och vi byter bandage var 3:e /4:e dag. I måndags skar jag bort en massa död vävnad och efter det har läkningen av det stora såret verkligen tagit fart. Svullnaden i benet har börjat gå ner. Som tur är har just den här gården en verkstol som gör det säkert för mig att arbeta med såret och dessutom är kon kollossalt snäll! Man får undersöka benet på henne när hon står lös i sjukboxen.


En närbild på det stora såret. Det som är gråaktigt i mitten av såret vet jag faktiskt inte riktigt vad det är, kanske delar av senan?
Uppdatering av andra fall:
Ni minns kanske navelböldskalven? Hon fick en allvarlig komplikation efter sin böld i form av ett navelbråck men opererades på Helsingborgs djurskuhus med gott resultat. Hon kalvade helt komplikationsfritt för 2 veckor sedan och mår bra!

Ett av mina äckligare fall var en kviga med knöl i munnen trots alla försök att få ordning på den så lyckades vi inte. Hon hade dock inte några särskilda besvär av knölen utan födde en fin frisk kalv, mjölkade bra och har fött ytterliggare en kalv men efter det så växte knölen ytterliggare och hon fick svårt att äta så då avlivades hon. Jag har obducerat huvudet på henne och det visade sig vara en tumör som satt i överkäken. Jag har bilder på den men de är så äckliga att jag inte vågar publicera dem.
Kalven Böna och Böna ännu några dagar senare. Böna fick efter knappt en månad i sjukbox återvädna till sina kamrater och hon är idag lika stor som dem och klarar sig alldeles utmärkt. hon har fortfarande en svag head-tilt och går helst åt vänster men kan gå åt höger och rakt fram också. Ögat läkte och blev helt bra!'
Detta är det roligaste med mitt jobb att få följa upp och se hur patienterna utvecklas!

3 kommentarer:

Kajsa sa...

Stackars kossa! Tur att du finns och plåstrar om.

Roligt med uppdateringarna om de andra fallen - intressant att höra hur det gått för dem.

Elle sa...

Underbart med uppdateringar och uppföljningar!

Alexandra sa...

Så det finns spärrar på vad du publicerar här =)