Första "riktiga" stoppet:
Memnonstoderna är två 18 meter höga statyer belägna i Thebe nära dagens Luxor. Grekerna gav statyerna dess namn eftersom de tyckte att de liknade en hjälte från Trojanska kriget, nämligen Memnon. I själva verket föreställer de farao Amenhotep III som styrde Egypten under 18:e dynastin och åren 1390-1352 f.Kr. Memnonstodernas ursprungliga funktion var att vakta ingången till Amenhoteps gravtempel, en gång det största i Egypten. De två statyerna är tyvärr illa åtgångna efter yttre påverkan av bland annat översvämningar och jordbävningar.
Stopp 2: Hatchepsuts tempel:
Klipptempel beläget i dalen Deir el-Bahri, på Nilens västra strand i närheten av Luxor. Uppfört som gravtempel åt drottning Hatchepsut på 1400-talet f.Kr. Hatchepsuts mycket skickliga arkitekt Senmut utformade templet med tre terrasser vid basen av ett kalkstensberg. Templet med alla dess kolonner är rikt utsmyckat och innehåller bland annat reliefer som visar Hatchepsuts handelsexpeditioner till det exotiska Punt (dagens Somalia). Långt efter drottning Hatchepsuts styre blev templet ett kristet kloster under namnet Deir el-Bahri (Norra klostret).
Stop 3: Lunch efter båttur på Nilen. Kul att få åka en tur på detta omtalade vattendrag, behagligt främst efter den varma vandringen i Hatchepsuts tempel! Världens längsta flod har vi iaf åkt på :)
Stop 4: Konungarnas dal. Fotografiförbud :( Vi köpte dock fotografier som är väldigt fina :) Nordväst om staden Luxor, på Nilens västra strand, ligger Konungarnas dal. Den otillgängliga dalen är en nekropol, begravningsplats, för faraoner och mäktiga ämbetsmän som levde mellan 1500 och 1000 f.Kr. under perioden Nya riket.
Genom att placera Konungarnas dal djupt inne i de oländiga thebanska bergen trodde man sig vara säker från gravplundrare. Historien har dock visat att så inte blev fallet.
I stort sett alla de gravar man funnit har varit plundrade och den hittills enda orörda faraograven man hittat är den Howard Carter fann 1922, nämligen farao Tutankhamuns grav. Även om gravplundrarna fick med sig ovärderliga föremål och skatter lämnade de ofta övriga graven intakt. Korridorer, gravkammare och inte minst all väggmålningar har gett forskarna information om liv och död i det forntida Egypten. Allt som allt har man i Konungarnas dal funnit över 60 gravar. Gravarna betecknas med KV följt av gravnumret. Den mest kända graven tillhör farao Tutankhamun och har beteckningen KV62.
Stop 5: Karnaks tempel är världens största tempelkomplex och var under flera hundra år det antika Egyptens huvudsakliga religiösa centrum, här finns spår från flera faraoners tillbyggnader eller förändringar. Det var huvudtemplet för Amonkulten, men även andra gudar och gudinnor tillbads där.
1 kommentar:
Vad mycket det verkar va att se, får se till att åka dit nån gång..
Skicka en kommentar