fredag 28 oktober 2011

Skånesemin on tour dag 2

Gårdagen avslutades på en restaurang med god mat och mycket vin för alla utom mig. De hade en väldigt duktig sångerska som underhöll så stora delar av gänget dansade. En av servitörerna tyckte det var kul och hängde på.


Idag fick vi lära oss hur man gör parmeasan ost av den finare sorten.

Den här underbara figuren lärde oss allt om hur man gör!



Parmeasanosten görs från mjölk från en särskild lokal koras som bara får äta hö och kraftfoder. ensilage stör osttillverkningen. Till det här osteriet kommer mjölken dagligen. Den hälls upp i de här konformade behållarna som är 170cm djupa och innehåller 1200 liter mjölk. Från varje behållare får man 2 st 45 kg's ostar. Varje dag sparar man vassle till nästa dags produktion till varje mjölkbehållare tillsattes cirka 10% vassle och 2gram löpe.

Här har ostmästarna plockat ihop ostmassan och samlat upp den i en duk. De delar sedan varje 90 kg's klump i två lika stora delar på ögonmåttet.

När de droppat av sig en stund lyfter de upp varje ostbit och lägger i en form.


När ostarna har torkat till sig några dagar läggs de i ett speciellt bad som innehåller salt och lite annat- Här vänds de dagligen och ligger ett tag minns inte hur länge. Badvattnet används i 6 månader innan det förnyas eller kokas för att återanvändas. Salt tillsätts regelbundet.


Efter badet kommer de in i lagret här ligger ostarna i cirka 2 månader innan de far till ett centrallager där de lagras i minst 24 månader! Därefter kommer de tillbaka för försäljning. En speciell kontrollant kontrollerar varje enskild oct och ger de som är godkända ett speciellt sigill.

De ostar som inte blev godkända smälte man ner och gjorde kammar av sa vår lille guide och menade att det var därför hans hår såg ut som det gjorde ;-)


Så här ser kossorna ut, genetiskt är de släkt med våra SRB.


Under studiebesöket blev jag återigen påmind om att man ska köpa svenskt! Den här typen av fixering av grisar är inte tillåten i Sverige men mycket vanlig utomlands.




Efter ostbesöket gav vi oss upp i Appeninerna. Ett helt fantastiskt landskap bredde ut sig framför oss! Här kan jag tänka mig en liten sommarstuga.


Vi var på en vingård och tittade på vintillverkning och även på hur man gör balsamvinäger.


Nu ikväll är övriga gänget iväg på en reception som Italienska spermaförsäljningsföretaget håller i. Jag stannade för att vila lite på hotellet.

1 kommentar:

Kajsa sa...

Trevlig reseberättelse! Ni verkar ha haft väldigt fullt upp (men trevligt).