torsdag 24 mars 2016

Albin 2-3 veckor

Albin har varit och vägts på BVC 2 gånger nu 2 veckor + 1 dag vägde han 3490 gram och på 3 veckorsdagen 3950 gram. Han har gått upp 2 kurvor och ligger nu på medelkurvan istället för 2 under. Huvudmåttet har ökat fint också. Nästa gång blir det längdmätning också.
Vid 2 veckors ålder började han fixera blicken och följer nu mitt ansikte när jag pratar med honom på nära håll.
Amningen går fortsatt bra, ammar helt utan amningsnapp nu då han sög slarvigt på den så jag höll på att få mjölkstockning. Jag har så högt flöde på höger sida att han nästan storknar. Han äter ca 10 ggr per dygn och fortsatt med lite längre intervall på natten så jag får åtminstone 5 timmars bra sömn (3 +2  timmar) och sen kanske någon/några strötimmar till på det. Han har lite magknip men skriker inte så mycket för det utan det går fort över.
Ler nöjt efter amning.
Fina blå ögon precis som syrran.
Jag har börjat få till knyten i trikåsjalen så de är bekväma för oss båda. Ett otroligt smidigt sätt att transportera honom på i skogen och vid ärenden.
Ellinor myser gärna korta stunder med honom och hämtar gärna nappen till honom.
Eira och Albin myser i soffan.
Haha nu har jag bajsat IGEN!
Föräldraskap!

Gjort gipsavtryck med hela familjen!
Trippelhakor får man när man ökar så här bra i vikt!
Jag och Ellinor gungade på lekplatsen!
Ellinor och jag tog med oss Albin ut i nya vagnen. Han tyckte det var helt ok att åka vagn också.

lördag 12 mars 2016

Vovvarna

Stora Cave bed:en på lagning då får man dela på den lilla.
 Stora cave bed:ens lagning föll ut till belåtenhet.
 Jag och Albin tog en promenad i det fina vädret idag med hundarna. Otroligt praktiskt att bära i sjal på promenaderna, man kan ju gå precis överallt och slipper släpa på en dum vagn. Mysigt är det också!

Albin 4 dagar - 12 dagar

4 dagar gammal vägde Albin 2960 gram
9 dagar gammal vägde han 3070 gram
Tack vare all hjälp vi fått så fungerar det att amma fullt ut. Dag 2-9 har jag ammat med enbart amningsnapp med från dag 9 växlar jag mellan att amma utan och med. Första 10 dagarna hade jag hysteriskt mycket mjölk, så mycket att det blev komiskt. Nu har det lugnat ner sig och finns precis lagom till Albins behov. Albin äter varannan timme från kl 12-24 och var tredje timme på natten och förmiddagen. Otroligt skönt för det gör att jag får sova 5-6 timmar varje natt (även om det är i 1,5-2, 5 timmars pass) och sen kan jag sova ytterliggare 2-3 timmar på förmiddagen. Han är en otroligt nöjd bebis som bara skriker/gnäller precis när han behöver bajsa och annars mest muttrar och gör andra ljud för att förklara vad han vill. Han har däremot ögonklegg som inte riktigt vill ge sig, det har han haft sedan han föddes så vi får göra rent ögonen flera gånger per dag för att han ens ska kunna öppna dem. Tycker synd om honom nu.

Albin 1 vecka gammal badar för första gången. Han är otroligt torr i huden så hällde i en massa olja i vattnet. Han flagar på hela kroppen. Troligen har det varit för lite fosterfett i livmodern på slutet så han föddes med pergamentaktig hud som han nu flagar. Han har även haft lite torrsprickor på fötter och handleder.

Nja det här med att bada är inte riktigt min grej mamma!
9 dagar gammal, håller hårt i mammas finger.
Från dygn 2 till dygn 5 hade jag otrolig bröstspänning och fick även feber (38,6) dygn 5-8. Som tur var fick jag aldrig mjölkstockning och därmed blev febern inte så hög. Men jag var ganska matt så spenderade en hel del tid i sängen mysandes med Albin.
Efter amning mys.
5 dagar gammal kom moster på besök.
6 dagar gammal, gosehunden som storleksreferens.
9 dagar gammal lånade vi ut Albin till en bebisfotograf som sökte några bebisar att testa fotoideer på. Denna bild tog jag med telefonen under sessionen. Sötaste lille Albin!

11 dagar gammal hälsade gammelmormor på!
Albin har ganska mycket guldblont hår, urgulligt. 
12 dagar gammal en riktig mysgurka! I mysoverallen från moster som det står "Mommys Rookie of the year" på.

Första syskonmötena

Ellinor träffar Albin 9 timmar gammal:Hej söta lillebror <3 td="">
Albin håller storasyster i handen, Ellinor tyckte det var jättehäftigt!

Äntligen hemma allihopa, mys hemma i soffan!

Albins förlossningsberättelse 1 mars 201629

Dagarna gick och ingen bebis ville komma ut. Jag blev otroligt stressad av att inget hände efter de båda blödningarna. Tog några bilder på megamagen på BF:
28 februari
28 februari
Och så här ser magen ut nu 12 dagar efter förlossningen, otroligt vad fort den drar ihop sig, Jag gick ner 5 kg de första dagarna. Jag kan redan ha normala byxor på mig igen.
12 mars
29 februari
Jag hade väldigt svårt att komma till ro natten till den 29. Ca kl 3 började jag ha relativt regelbundna värkar som inte gjorde alltför ont, kl 7 kom de med 3-8 minuters mellanrum och jag slemmade ganska mycket med lite blod i. Vi bestämde oss för att åka in och ringde hit mina föräldrar att ta hand om Ellinor. När vi satte oss i bilen la värkarna plötsligt av. Men vi beslutade att åka in och kolla läget ändå eftersom jag blött. På KK kollades bebis med CTG inte en endaste riktig värk men bebis puls var i alla fall bra. De kände på mig och jag hade då en mjuk livmoderhals sk mogen som var ca 2 cm öppen. Vi blev hemskickade med rådet att vila så mkt det gick. Jag åt lunch och somnade sedan i sängen och sov 3 timmar. Mathias boade genom att rensa takrännor och tvätta min bil (:
Ellinor och hundarna befann sig nu hos mina föräldrar och vi beslutade att de fick stanna där över natten och så fick vi se sen hur vi skulle göra - och tur var det!
Vi var ganska trötta båda två efter morgonens prövningar så beslöt oss för att lägga oss tidigt. På kvällen hade jag haft 2 onda värkar som kom med ca 1 timmes mellanrum. När vi lagt oss fick jag ytterliggare några riktigt onda värkar så jag kunde inte ligga kvar i sängen utan satte mig i soffan och försökte distrahera mig med spel på telefonen. Från midnatt började jag tajma hur tätt de kom.Mellan kl 12-01 kom de med 10-7 minuters mellanrum sedan började de plötsligt komma tätare, 6 - 5 - 4,5 minut. Från 01:20 kom de inte glesare än med 4,5 minut. Då ställde jag mig i duschen för att se om jag kunde få det att lugna ner sig med varmt vatten, men nej de kom lika tätt och gjorde lika ont. Jag duschade tills varmvattnet tog slut och hade då innan duschen också tagit alvedon. Kl 2 väckte jag Mathias och sa att nu har jag så ont att jag klarar inte detta själv längre. Varje värk gjorde mycket mer ont än de hade gjort med Ellinor och varade i 1,5-2,5 minuter så jag hade 1-2 minuts paus mellan. 2:15 ringde Mathias KK som var hemskt tveksamma till att vi skulle komma in redan då jag bara haft regelbundna värkar i 1 timme. Men jag stod på mig och sa att jag är rädd att jag inte klarar att sitta i en bil senare. Okej då sa de kom in i värsta fall är det för tidigt men då kan du få något smärtstillande att sova på i alla fall.
Vi hade sedan tidigare bestämt att Elin skulle vara med på förlossningen om det gick att lösa, så jag chattade med henne och vi bestämde att vi skulle meddela om jag blev inskriven så att hon skulle slippa åka in i onödan mitt i natten.
Så fort som Mathias körde den vägen den natten har vi aldrig kört där. De värkarna jag hann ha i bilen var inga roliga. Jag hade TENS på ryggen och varmvattendyna på magen.
På Lunds KK
kl 3 blev jag intagen då hade jag så ont att jag inte kunde ligga i sängen medan de gjorde CTG så de kunde bara mäta bebisens puls och se att han mådde bra. Att jag hade värkar var rätt uppenbart :P
Vid undersökningen visade det sig att jag var 4 cm öppen och då räknas man ha kommit in i den aktiva fasen så jag skrevs in. Mathias meddelade Elin som slängde sig i bilen. 4:30 var Elin på plats och jag har då precis lyckats lägga mig i sängen och ska prova lustgas för jag har oerhört ont. Från nu har jag extremt dimmig uppfattning om vad som händer och sker. Runt denna tiden blev jag undersökt igen och var då öppen 5-6 cm. Elin servar huvudändan med lustgas och saft och Mathias sitter med mina ben i knät och masserar benen för att distrahera. Vad jag inte vet är att Elin typ mellan varje värk sätter ihop lustgasen med sina slangar för de lossnar hela tiden. Jag skakar något oerhört i benen. Smärtan i värktopparna är obeskrivbar, Elin frågar om smärtan är ond eller god och jag svarar något i stil med att den är annorlunda än med Ellinor för det är så kort paus mellan att smärtan inte hinner lägga sig. Barnmorskan förklarar att jag har kopplade värkar dvs 2 värkar direkt efter varandra innan jag har en paus och att pausen då blir väldigt kort. Någon gång kring 5 tiden byter barnmorskan ut min egen TENS apparat mot deras som ger smärtlindring både på magen och ryggen samt har en knapp så att man vid en värk kan gå från underhållsstyrka till stark stimulering. Det fungerade bra ihop med lustgasen. Jag var dock väldigt av, yr och illamående av lustgasen. Här någonstans diskuterar Mathias och Elin att det känns som att det går väldigt fort, jag tror jag har legat där i flera timmar fast det i själva verket bara gått 30-45 minuter. Ca 5:30 säger jag att det känns konstigt och jag håller emot i underlivet vid varje värk med handen. 5:46 undersöks jag igen och är då fullt öppen, bebis ligger i läge och jag har krystvärkar. 
Barnmorskan Pia säger att jag kan krysta när jag känner för det, jag vill gärna göra det på förlossningspallen men Pia förklarar att visst de kan ta fram en men jag kommer aldrig att hinna dit. Jag är oerhört rädd att bebisen inte ska må bra så vågar knappt börja krysta men peppas av alla närvarande. Så det är bara att krysta liggande i sängen. På 6 värkar a' 3 krystningar styck kom finaste Albin till världen kl 06:06, 3040 gr lätt, 34,5 cm huvudomfång och 51 cm lång 3 timmar efter att vi kom in.
Eftersom vi på denna tid hunnit byta barnmorska är jag övertygad om att vi är kring 10 på fm så jag blir helt chockad när de säger tiden. Vi konstaterar också att tillväxtultraljudets prognos på 3,6 kg kom på skam. Moderkakan kommer ut utan problem och jag har denna gång inte gått sönder alls.
Eftersom Albin är lite rosslig så sänker de sängen med mig och honom så att hans huvud ska komma lågt, vilket gör att jag inte kan se honom så jag får fråga de andra om det var en pojke. Detta framkallar ett fnissanfall, jodå han är fullutrustad.
Jag får också en spruta som ska dra ihop blodkärlen och minska risken för blödningar, detta är en ganska ny rutin och inget som gjordes med Ellinor så jag är helt oförberedd på att jag ska sprutas vilket framkallar lite panik. Men efter en betänketids stund så får jag sprutan.

Albin bestämmer sig för att han har att ta igen så han börjar med att amma i 2 timmar. Barnmorskan Pia kommer in och pratar med oss och säger att de beslutat sig för att vi ska skrivas in på perinatal-avdelningen med tanke på vad som hände efter förra förlossningen med amning och allt annat för att jag ska kunna få mer stöd. Vi kan inte vara mer nöjda med den behandling vi fick under och efter förlossningen på KK, otroligt lyhörda och närvarande och de hade verkligen läst både förlossningsbrev och amningsbrev.

Mathias håller Albin första gången.
Elin håller Albin första gången.
Albin trött och mätt och påklädd inför flytten till perinatalavdelningen.
Syskonlikheten är slående!
Perinatalavdelningen
På perinatalavdelningen fick vi ett parrum dvs 2 rum ligger innanför en egen liten korridor med dusch och toa vilket gör att man har 2 dörrar mellan sig och korridoren. Detta i sin tur gör att det är väldigt tyst och lugnt på rummet, stor skillnad mot Ystad där man hörde alla larm och alla som gick i korridoren. Detta ihop med att vi installerar radio i rummet gör att jag faktisk lyckas koppla av så pass mycket att jag kan sova några kortare pass medan Mathias har hand om Albin. Vid varje amning ringer jag in personal som stöttar och hjälper till. Andra kvällen har mina bröst antagit melonstorlek och är så spända och ömma att Albin inte längre förmår ta ett bra grepp så i diskussion med en amningskunnig barnmorska börjar jag använda amningsnapp. Amningen flyter på och jag känner mig trygg med att åka hem användande amningsnappen, vi har dessutom avtalat med BVC sköterskan som är amningskunnig att vi ska ha hembesök dagen efter hemkomst.
Innan vi skrivs ut läkarundersöks Albin och enda anmärkningen är lite geggiga ögon. De tar även blodprov (PKU-test) och testar hans hörsel som var helt utan anmärkning.
Vid utskrivning 3/3 väger Albin 2895 gr.
Redan 9 timmar efter födseln kör mina föräldrar in Ellinor till KK så att hon får hälsa på sin lillebror. Hon är otroligt stolt och berättar för alla att det minsann är hennes lillebror. 2/3 åker Mathias hem för att sova hemma med Ellinor och de kommer sedan in till oss på KK den 3/3 och tillbringar dagen där med oss innan vi åker hem. Hon tyckte det var otroligt spännande allting.
Albin 2 dagar gammal.
2 dagar
2 dagar
En liten lång fot.

Ellinor i februari

Hela februari har Ellinor varit hemma med Mathias som varit föräldraledig och mig som delvis varit gravidledig. Detta för att slippa sjukdomar inför lillebrors ankomst. Vi har hittat på en del, lekland, bad, shopping och mys hemma.
Grädden är godare än pannkakorna.
Balansgång

Hoppa studsmatta är en favorit!
 I februari började dansskolan "Born to move" hittills har det varit en hit. Kompisen HP går också.
Leka flygplan. Fast E är Hanna helikoptern i Vännernas Stad.
Ellinor hjälper till att töja och mjuka upp den vävda sjalen.