söndag 7 juni 2015

In Memoriam - Runa

Runa var en sedan lång tid efterlängtad liten valp som jag fick vänta i nästan två år på. Till slut kom det där telefonsamtalet jag väntat på att hon var född. Då hon var den enda och första tikvalpen som föddes och jag hade Åsa som referens blev jag erbjuden att få vara Runas fodervärd. Självklart tackade jag ja till det. Jag fick världens vackraste snällaste och galnaste whippet i utbyte.
Runa 10 veckor

Hade Runa varit min första whippet hade det kanske inte blivit fler. Hon var galet energisk och jobbig som valp/unghund men alltid så himla glad. Men hittade alltid på bus. Saga var över 4 månader gammal innan hon kunde hoppa upp i sängen själv. Runa var 10 veckor när hon hoppade jämfota upp på köksbordet...
Enormt kelen liten tös.
Runa tog alla tillfällen till bus. Kramstund blir bita matte i fingrarna.
Varje vecka skickade jag uppdateringar på hur det gick med Runa inklusive bilder. Både uppställningsbilder och vardagsbilder. När första snön kom skickade jag de här bilderna:
Snö precis när jag släpper ut Runa på morgonkissning.
Hur det såg ut 10 minuter senare... Enbart Runa som varit ute.
Vaddå energiknippe? Hur menar du då?
Runa var min biljett in i whippet/vinthundsvärlden och jag har fått enormt mycket stöd i uppfödarna Marie och Annika (med familj) som alltid ställt upp både på telefon och live med allt de kunnat hjälpa till med. Utan Runa hade jag inte haft det liv jag har idag och jag är enormt tacksam för den dimensionen hon visat mig.
Att ställa ut Runa var alltid spännande, även 10+ år gammal kunde hon galoppera och skutta som en liten valp.
Runa var vild och galen och gjorde allting i hundranitti med en fantastisk livsglädje och inlevelse. Hon var också extremt smart och listade ut saker på nolltid (tex hur man öppnar dörrar). Hennes fart och förmåga att göra först och tänka sedan gjorde också att hon skadade sig flera gånger i mjukdelarna i tassarna.

En händelse som aldrig kommer att glömmas är nyåret som Runa låste oss ute och alla hundarna inne, läs mer i det här blogginlägget:
Nyårsfirande med komplikationer
Skadorna i Runas senor gjorde att vi spenderade en hel del tid i simbassäng. Runa blev riktigt duktig på att simma. Läs mer här: hundsim och böjsen
Runa simmar!
Runa blev med tiden väldigt vattenvan och tog gärna en simtur med oss i mina föräldrars pool också.
Runa simmar med mig.
Husse hur går det?
Det här med att stänga in Runa var ständigt ett spänningsmoment. Hon öppnade dörrar, hoppade 2 meters plank, trängde sig genom lastgaller i bilen, tog sig ut genom fönster, öppnade bilburar, skåp, lådor ja precis allt man kunde tänka sig. Hon har till och med lyckats öppna en bur med dubbla lås hos veterinären och när de stängde in henne i buren igen och knöt den med ett koppel bet hon av kopplet, åt upp journalen och öppnade buren igen :)
Läs blogginläggen om Runa och bilburarna här: inlägg 1 och inlägg 2

Runa var en fullständigt genomgod hund som älskade att busa med valpar och verkligen njöt av det, men eftersom hon var så energisk så vågade knappt valpar busa med henne. Det löste hon genom att ligga ner och leka:


Hon kunde använda leksaker också och hade förberedande lureträning med Eira.
dragkamp, där Runa drar precis lagom försiktigt.
Hon lärde dessutom Eira allt om hur man gräver i gräsmattan och denna egenskap har sedan förts vidare ner i generationer: grävskola
Runa poserar motvilligt i en mössa jag beställde när det var en väldigt kall vinter.
Runa var otroligt smart och lärde sig saker väldigt fort när hon var på humör. Och när hon tröttnade så fanns det inget sätt att motivera henne vidare i träningen. I följande blogginlägg finns filmer på en del av hennes trick: klickertricks


Runa älskade Dentastix, hon kunde göra nästan vad som helst för Dentastix. Läs här om det!
På julafton (2014) hade jag slagit in vars ett dentastix till alla hundarna. Tomten hittade Eiras och Iskras och delade ut dem men hittade inte Runas. Runa satt tålmodigt en stund och väntade men tog sedan saken i egna tassar.
Hon stoppade ner hela huvudet i tomtesäcken och körde runt huvudet tills hon fann det hon sökte!
Sedan tog hon upp sin paket och gick stolt iväg och öppnade den och åt upp den! Som vi skrattade :D
2012 gjorde Runa BPH och det var väldigt kul att se. Hon var ju trots allt ganska gammal men hon uppvisade så mycket beteenden som är så typiskt för henne. Runas BPH filmer!

När Eira fick sina valpar 2011 hjälpte Runa till med lekande och mysande. Skitroliga små prylar som pep om man klappade till dem :P Mest av allt var Runa en whippet som precis som alla andra whippets älskade att springa allt vad hon kunde mest av allt, och det gjorde hon ofta och gärna med resten av flocken:
 Ända sedan Runa föddes i valplådan hemma hos Annika där Joar 2 år växte upp har hon älskat barn. Så till den milda grad att det tog flera år att lära henne att inte sticka på barnröster när hon var lös. Hon har varit fantastisk med Ellinor, trots att E verkligen inte varit ett hundvänligt barn.
Kärleken är i högsta grad besvarad! PUSS Runa!
Runa ansåg sig alltid stulen om någon annan försökte gå iväg från mig med henne i kopplet. Men klart hon ställde upp när E ville träna "hundutställning". 
Att ligga nära och nerbäddad var ett av Runas motton!
Otroligt snäll med E som kunde gå med henne utan att bli omkulldragen.
Mysa i soffan!
 Min lilla flock på tre töser var otroligt sammansvetsade och låg ofta i hög. Aldrig att det var gruff dem emellan. Man ser hur mycket de saknar sin Runa.

 Alla människor som Runa träffade och som betydde något för henne kom hon alltid ihåg. Hon blev helt tokig när vi körde in på grusvägen hem till Annika och Stefan. Uppfödar Marie var också med när Runa föddes och har varit här några gånger och hälsat på liksom vi varit hos henne. Runa blev alltid lika glad.
Marie med Eira, Urd, Iskra, Runa, Fröja, Gunlög och Islög.
 Tomrummet som Runa lämnar kan ingen fylla och minnena av alla galenskaper är många. Främst saknar vi vår otroligt mysiga hund som älskade att gosa ner sig i soffan eller sängen under en filt/täcket. Ingen kommer någonsin att ha en sådan betydelse för min/vår livsinriktning.


 Du är det vackraste jag vet! Att andas när du inte finns gör ont. Älskade Runa, sov gott!

1 kommentar:

Maria Mander sa...

❤️💔❤️