måndag 19 augusti 2013

Jobb

Mina första två veckor tillbaka på jobbet har varit spännande! Det är kul att vara tillbaka igen och att ha blivit så varmt välkomnad!
Häromdagen lekte jag plastikkirurg. En grupp kvigor hade rymt ur sin hage (eller blivit utskrämda). Så när ägarna kom ut på morgonen för att börja jobba stod det kvigor överallt på gården. På foderbordet, i maskinhallen, hos kalvarna och i alla andra skrymslen och vrår. En stackare hade lyckats skada sig rätt ordentligt med ett stort sår på huvudet och en hel del blodutgjutningar på kroppen.

Såret sträcker sig hela vägen fram till läppen på undersidan även om det är fliken man ser mest. Hon dreglar då hon fått lugnande intravenöst. Kor lägger sig sällan på lugnande så man får ha spännande arbetsställningar. Hon var otroligt snäll att ha att göra med på lugnande och lokalbedövning. I och med sårets placering kunde vi ju inte ens använda oss av grimma.
Här är underhuden ihopsydd med resorberbar tråd.
Och här är stygnen i huden på plats. Riktigt snyggt om jag får säga det själv :D
 Nu återstår bara att hålla tummarna för att hon låter bli att klia upp stygnen tills vi kan ta dem! Svullnaderna på kroppen gick tillbaka på några dagar men det återstår en vecka innan stygnen ska tas.

En annan patient var en kalv som på grund av en navelböld halkat efter i tillväxt och börjat må riktigt dåligt. Så den öppnades och spolades. Dessutom fick hon dropp då hon hunnit bli uttorkad. Rejält med lugnande så sover så här pass stora kalvar riktigt bra så man kan jobba i lugn och ro.
Den lilla bölden på det "rena" operationsbordet - en sopsäck.
Mycket var var det!
Något mindre i storlek efter tömning och renspolning!
Vid efterkontroll ser det otroligt bra ut, det syns knappt att det funnits en böld och hon har blivit blank och fin och börjat lägga på sig lite hull!

Inga kommentarer: