tisdag 1 januari 2013

Årskrönika 2012

Det har varit ett långt, händelserikt och motigt år. Jag hoppas verkligen att 2013 kan bli ett gladare och roligare år!
Året började med snö och fint väder. Vi njöt av fina promenader med alla fyra hundarna.
 Hundarna
Runa som varit så bra i sina tassar efter amputationen förra året, drog en tå helt ur led i april på den amputerade tassen och har sedan dess varit halt av och till. Vi har konsulterat en av de bästa ortopederna som finns och röntgat tassen och det finns inget mer att göra. Än så länge verkar den bli stel uppåt vilket är positivt, vågar inte tänka på de beslut som måste tas om hon blir kroniskt halt igen. I september fyllde hon 9 år vilket verkligen inte märks på psyket dock på att det börjat komma lite gråa hår här och var. Hon är utställd 3 gånger officiellt och 1 gång inofficiellt i år med 2 BIS-veteran och 3 BIR-veteran på meritlistan!

Iskra fyllde 1 år i april strax före Ellinors födelse. Dagen efter att vi kom hem från BB blev hon jättesjuk i feber och starka smärtor i ryggen. Efter mycket oro, ångest och vaknätter blev hon till slut bättre men var konvalescent i över en och en halv månad. Troligen hade hon drabbats av en infektion i ryggen. Hon hade så ont och gick ner så mycket i vikt att vi trodde vi skulle förlora henne. Hon är helt friskförklarad nu. Trots allt lyckades hon ta LC licens, debutera med den äran på LC provet i Sjöbo och hunnit ställas ut med CK och en bästa tik placering som främsta merit! Min plan för 2013 är att träna viltspår och se om hon kan klara ett anlagsprov, tiden är vår värsta ovän. Tanken är också att hon ska få springa mer LC och ställas ut någon gång.
Eira har inte heller haft ett toppenår, hon fick en kraftig allergisk reaktion på något i februari, bröt en tå i mars (och har varit konvalescent med den i nästan 4 månader) och kastrerades i april för att vi ska slippa fler löp och horribla skendräktigheter. Det ligger lösa benbitar under huden på tån så hon kommer inte att tävla mer LC däremot fungerar hon i vardagen.
Vår älskade tant Saga blev under våren mer och mer förvirrad, den amputerade tassen krånglade och när hon fick ett epilepsianfall i juli så fick vi ta det tunga beslutet att ta farväl av henne, 14 år och 7 månader gammal. Livet blir aldrig riktigt detsamma igen. Hon har funnits där jämt under hela mitt vuxna liv. Du fattas oss!
 Händelser under 2012
I mars döptes min fine lille systerson Gabriel, vi var där och firade honom!

I mars träffade vi också alla Eiras valpar hemma hos Ebba i Göteborg. På bilden Iskra, Islög, Iskall (Messi) och Isidor (Vilkas). De är så underbara, mysiga, gosiga, busiga och snälla! Mina fina fina bebisar, så fantastiskt att få träffa dem alla!


Under våren fixade och donade vi med trädgården och staketet så att det skulle vara klart inför E's födelse. Pappa och Mathias la också stengången fram till ytterdörren. Och Pappa byggde den fina grinden med pergola och klätterställning.

Hela trädgården var inhägnad med grind på plats i april. Och då hjälpte även Mia mig att plantera klematis mm längs staketets långsida. Det ska bli spännande att se hur det ser ut till sommaren när det växt upp ordentligt.
De fyra första månaderna av året var jag gravid. Redan i februari blev jag först sjukskriven för sammandragingar och sedan gick jag på havandeskapspenning resten av tiden och arbeta endast några timmar i veckan. Både tråkigt och välbehövligt. På bilden är det 10 dagar kvar till förlossningen.
Fredagen den 4 maj kom hon så till världen vår lilla Ellinor en helt omvälvande händelse i våra liv. Den första tiden var inte alls lätt eller rolig, ammningen strulade och jag hade mjölkstockning med över 40 graders feber, Ellinor fick kolik och skrek 12-18 timmar per dygn. För att orka överhuvudtaget la jag ner ammningen. Efter tre månader la sig koliken tack och lov och man kunde börja förstå att man blivit mamma och pappa.

Alla tjejer i familjen på samma bild i juni.

Iskra blev bästa tik-4 på utställningen i Ronneby. Vår enda längre resa med Ellinor under 2012, det gick över förväntan bra.

18 augusti hade vi dop för Ellinor och det blev ett fantastiskt minne, det var också den sista riktiga sommardagen med 30 graders hetta.

I september fick vi besök av släktingar från Kanada, Phil och Marilyn det var väldigt roligt att umgås några dagar med dem.
Ellinor älskar när Mathias bär henne under promenaderna så kul att kunna titta på allt.

Mer snö kom det i december och det gillar både jag och hundarna. Dock har vi halva november och hela december slitit med att sanera hus och hundar från ringorm. Ringorm är en svamp som smittar med sporer och hyfer. För att bli av med det när man fått det på husdjur så måsta man behandla både djuret och miljön. Det har för oss inneburit dammsugning varje dag, våttorkning varje vecka, desinficering av alla hårda ytor (inklusive bokhylla, vitrinskåp osv) med klorinlösning eller virkon, 60 graders tvättning av alla textilier eller ångtvättning eller kastats, bad av hundarna i specialschampoo 2ggr per vecka, lokal och systemisk behandling av Runa som är den enda av oss som haft symtom. Soffan täcktes med påslakan som liksom sängkläderna tvättats varje vecka även hundtäcken har tvättats ofta i början efter varje bad. Allt slit gav utdelning och lagom till jul var vi smittfria!

Ellinor har växt och utvecklats och kan nu sitta, krypa och börjar ställa sig mot saker. Hon visar stor glädje för sina föräldrar och kommer krypade upp i knät för att pussas på sitt eget vis. Förutom sömnlöshet så sprider hon glädje i familjen nu. Dock är tandsprickning ingen rolig historia i skrivande stund håller hon på att få 3 tänder samtidigt och har väldigt ont av det. Tandvärk är något jag kan relater till sedan september har jag haft tandvärk av och till och har varit hos tandläkaren 12 gånger och ännu är det inte bra. Det är en tand som ska rotfyllas som inte vill bli infektions- och inflammationsfri trots fyra behandlingar och en penicillinkur.

Allt som allt tar vi med glädje adjö av 2012 och hoppas på ett mycket mycket bättre 2013!
 
God fortsättning kära läsare och vänner!

1 kommentar:

Helena, Quince och Otto sa...

Jaa, ingen kan ju säga att ni haft ett händelselöst 2012. Kan nog lova att 2013 kommer att bli bättre!