måndag 31 mars 2008

Vi väntar...

... men tydligen har Gunsans valpar danslektion därinne och har inte tid att komma ut ännu. Så vi fortsätter att vänta allt mindre tålmodigt. Men den som väntar på något gott väntar ju inte förgäves så.

lördag 29 mars 2008

Valp!

Nu är det alldeles snart dags för sanningens minut. De blivande valparna har fått en blogg http://kallornas.blogspot.com den andra valpen till höger i livmodern har mycket åsikter om livet på insidan, det ska bli spännande att se vad de tycker om det bistra livet på utsidan ;-D Den blivande mamman blev väldigt glad att träffa sin extramatte och husse i alla fall.

Håll nu alla tummar och tår för en lyckad normal förlossning!!!

fredag 28 mars 2008

Köket del 5

Så här såg köket ut innan vi började göra vid det:

Så här ser köket ut nu:


Tavlor och diskmaskinen är inte på plats ännu och några lister fattas men snart är det helt perfekt! Man kan inte tro att det är samma kök, vi är jättenöjda. Och tur är väl det med tanke på hur vi slitit. Tack vare min snälla pappa klarade vi det allra mesta under påskhelgen - tusen tusen tack!!!

måndag 24 mars 2008

Kök del 4

Så här ser taket, väggarna och golvet ut. Kvar är lister, skåpsluckor, bänkskivor, vitrinskåp mm... Titta på postningstiden av detta inlägg så ser ni hur vi sliter som små myror. Just nu står det 2 - 0 till sågen mot Mathias (han har sågat sig 2 ggr) dock inget allvarligt. Kampen mot klockan tas upp igen i morgon. Sov gott!

lördag 22 mars 2008

Nokia och köket del 3

Igår kväll tittade vi in på Hasselbacken och pussade på Nokia. Han är ju så söt så söt och alldeles för snäll, han gör ju inget bus ju!

Saga fick panik i ögonen och sa -Han ska väl inte följa med hem va?

Idag har vi målat i köket med 3 olika sorters vit färg samt spacklat efter det såg man ut som om man hade mässlingen...

fredag 21 mars 2008

Köket del 2

Min pappa som är supersnäll kom kl 9 imorse och har hjälpt oss hela dagen med köket. Nu har det fått nytt tak och renoveringsgipsen är uppsatt och spacklad första gången. Det visade sig också att det innertaket Mathias ägnade timtal igår åt att ta ner inte hade behövts ta ner...
Pappa och Mathias sätter upp takpanelen.
Mathias beundrar det nya taket. Observera den nya mer enhetliga raka (!) väggen.

torsdag 20 mars 2008

Vintern kom till slut...

Det har inte blivit tjäle ännu denna vinter men snö kom till slut.
Snö i trädgården!

Saga söt i soffan.

Nytt kök!

Vi har tröttnat på vårt blågrå kök med bröstpanel. Så under påskhelgen kommer extreme kitchen makeover att pågå, känner ni ett sug efter att måla eller spackla så är ni så välkomna så.
Mathias kämpar med att ta ner taket. Det är tydligen fäst med hundratals spik...

Bröstpanelen och elementen nerplockad.

Här syns den blågrå köksfärgen tydligt.

söndag 16 mars 2008

Matte vs Runa kampen går vidare...

Jag har ju köpt en ny bil en volvo om nu någon missat detta. Eftersom bilen är sprillans ny så åker alla whippar inburade i den bilen vilket en specifik whippet har MÅNGA åsikter om! Efter att ha hört på hennes höga gnisslande i 3 dagar i sträck under arbetsdagar (jag körde mellan 15-35 mil per dag dessa dagar) så var det hårfint nära att jag satte henne på tåget till Katrineholm... Den fjärde dagen började bra med inget gnissel alls, men när jag kom ut från en gård förstod jag varför, för då satt det en liten söt brindle och vit whippet på förarplatsen. Haha sa hon 1 poäng till mig. Runa hade alltså lyckats bända loss burdörren och slunkit ut i det utrymme som bildades. Saga satt såklart snällt kvar i buren, dock med en orolig min på den sneda burdörren. *Suck* Mathias lyckades dock laga dörren igen så nästa dag var det åter inburad whippet som gällde HAH 4-1 till matte så det så!

Så nu laddar jag för kommande veckas kamp, kanske jag ska börja med hörlurar på jobbet? Fast det är tillräckligt svårt att höra min kunder i telefonen som det är genom whippetgnisslet...

Återkomme med rapport om ställningen.

PS Runa var inte halt idag - hurra hurra hurra, undrar om det kan bero på hennes självdosering på 8 stycken vetrimoxin tabletter? DS

onsdag 12 mars 2008

42 dagars dräktighet

Nu råder det inga tvivel om Gunlögs dräktighetsstatus!!! Eller vad säger ni om den här bilden? Nu får vi bara se om valparna ska födas som födelsedagspresenter till Mathias eller om de ska bli aprilskämt.

Se Källornas hemsida för mer information.

Nu kan nedräkningen börja: ca 19 dagar kvar...

torsdag 6 mars 2008

100 år!

Igår 5/3 fyllde min farmors bror Albert! Han blev vederbörligt firad och fick till och med telegram av kungen! Jösses vilka gener man är begåvad med...

måndag 3 mars 2008

Gunlög 32 dagar dräktighet!


Smärt och slank i september 2007.

Inte fullt så slank 32 dagar efter parning. Foto Maj-Lis Carlsson.

söndag 2 mars 2008

Mina konstiga microvågsugnar...

På begäran så tänkte jag blogga om mina konstiga små plastskåp i hallen.
Skåpen är värmeskåp och håller en temperatur om 37 grader, man kan ställa temperaturen högre eller lägre men 37 grader står mina på. Jag har två skåp eftersom jag ibland har väldigt många odlingar och då får de inte plats i ett skåp helt enkelt. Jag tar prov på mjölken från kor och stryker ut 10 mikroliter mjölk på plattan, sedan får detta stå i värmeskåpet 12 resp 36 timmar då jag kontrollerar dem och skriver upp vad jag ser.
Detta är ett exempel på streptokocker, varje vit prick motsvarar en bakterie från mjölken men i varje prick nu efter 36 timmar finns flera miljoner bakterier. Vill man kan man alltså räkna ut hur många streptokockbakterier det finns per liter mjölk.

Detta är en bild på samma streptokocker men utan blixt så att ni kan få se det grönaktiga utseendet, plattan är ju röd från början (den görs på nöt blod) men just denna sortens streptokocker gör om blodsammansättningen så att den blir grönaktig. Troligen så är det en Streptococcus dysgalactiae men det är helt omöjligt att säga säkert utan att skicka till ett riktigt labb för fler tester.

Den bakterie som jag letar mest efter är den avskydda Stafylococcus aureus som smittar mellan korna och ett riktigt gissel i en mjölkkobesättning. Den kallas också den gula stafylokocken och varför kan ni säkert lista ut av bilden ovan...
Så här ser den ut om man håller upp den mot ljuset och tittar genom baksidan. Den löser upp blodet (hemolys) så ett det blir genomskinligt.

Eftersom denna bakterie är väldigt vanlig och man vill kunna särskilja den från andra stafylokocker så finns det en snabbtest man kan göra hemma. Man tar 5 kolonier från plattan och blandar med koksaltlösning på testpappret och testen är en blå färg som klumpar sig vid kontakt med Stafylokoccus aureus pga av att den bakterien har en koagulationsfaktor. Stafylokocken till vänster har inte denna faktor medans den till höger har den.

Så nu är ni snabblärda i kobakterier!

Ni kan läsa mer på SVA's hemsida: http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Substratprodukter/Bakteriediagnostika/SELMA-och-SELMA-PLUS/
http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Bakteriologi/Mastit/