torsdag 31 december 2015

Nyårskrönika 2015

2015 har varit ett sorgens år. Flera oväntade dödsfall har lagt en stor skugga över de saker som varit skoj med 2015. Jag hoppas att det snart blir lite lättare med sorgen för de drabbade. Ovanpå detta allt det onda som sker ute i världen och härhemma. Mathias och jag har valt att bli månadsgivare till Läkare Utan Gränser samt att bli Världsföräldrar för att försöka stötta de organisationer som försöker hjälpa de utsatta. Vi har även skänkt utsorterade kläder och andra saker till stadsmissionen, röda korset och flyktingboenden.
I januari hälsade vi på Alexandra som fyllde år och besökte Aeroseum, en bunker under jord med massor med stridsplan och helikoptrar. Barnen älskade det! Till min förvåning men förtjusning.

Lite senare under vårvintern hälsade vi på flasklammen på Grevingetorp, mysigt!
En av de få promenader vi under vårvintern kunde göra tillsammans hela familjen. Med fika under promenad i Snogeholm. Runa 11 år, Iskra 4 år, Eira 7 år. Måtte vi få behålla lilla Eira ännu ett tag!

Vintern och våren 2015 drog med sig mååånga sjukdomar. Öroninflammationer, halsfluss, Mathias hade lunginflammation. Jag fick muskelinflammation i skuldran och blev jättedålig av den smärtstillande medicinen. Till slut fick jag diagnosen GERD (gastroesophagus reflux disease, dvs min magmun sluter inte tätt utan skickar upp magsyra i matstrupe och näsa). Så numera går jag på protonpumpshämmare (omezaprol) och då försvann alla mina skumma symtom jag utreddes för under 2013-2014. Även hundarna var sjuka under våren. Eira hade först akut pankreatit igen och sedan ett skov med hög hög feber. Runa strulade av och till med maten och utreddes lite för det inkl att tänderna kollades men utan att vi blev så mycket klokare (tills hon blev svårt sjuk i maj). Och Iskra blev dålig igen efter sitt löp, denna gång bokade jag resolut in en kastrering och jovisst det visade sig vara en vätskefylld livmoder och förhöjt CRP. Inom en vecka var hon sig själv igen.

Ellinor fyllde 3 år 4 maj och det firades med 2 kalas för att alla skulle kunna komma. Äntligen var vi friska igen.

När Alexandra med familj var nere för Ellinors kalas passade vi på att göra en utflykt till Snogeholm och hade en fantastiskt fin dag i skogen där. Ett av de bästa minnena från 2015!

Den 14-16 maj åkte jag med Jeanette på weekendsemester till London. Vi hade fantastiska dagar där med fint väder, god mat, shopping, sightseeing och såg musikalen Miss Saigon. Vi besökte såklart även Kings Cross :)

I slutet av maj tog Lill fina familjebilder på oss.

Den 29 maj fick vår älskade Runa somna in efter en kort tids svår sjukdom då hon fick njursvikt. Älskade saknade vackra Runa <3 p="">
Hundarna var ganska deppiga efter Runas bortgång. Så vi beslöt att hänga med Jeanette på whippet race träning för att försöka få licens på Iskra. Iskra lyckades med att ta licens! Även Eira fick lov att träna vilket hon blev överlycklig över. 

Midsommar firades i Rögla med nästan hela närmsta familjen.

Under 2015's enda värmebölja i juli så besökte vi Liseberg med barnen vilket blev en superhit. Det var nästan folktomt så barnen kunde åka hu mycket som helst. De älskade berg och dalbanorna och åkte och åkte och åkte och åkte tills Alexandra tröttnade :D

I början av oktober åkte vi till Rhodos på semester för att ladda lite sol. Det var otroligt mysigt att umgås kravlöst en hel vecka.

Vi åkte med Johan, Petra, Hannah och Kajsa. Så småtjejerna hade varandra att leka med under resan.

När Liseberg hade Halloween vecka åkte vi upp igen till Göteborg. Denna gång var det mycket folk så barnen hann inte åka alls så mycket men hade ändå väldigt skoj.

Så äntligen lyckades vi och ett syskon är på väg till Ellinor. Lillebror är beräknad till den 28 februari. Som vi längtar! Sedan november har jag varit sjukskriven för att jag har otroligt mycket sammandragningar, och vi hoppas lillebror kan tåla sig till i alla fall slutet av januari.

 Vi ser nu fram emot ett spännande 2016 där familjen ska utökas, syster Alexandra gifter sig med sin Richard och förhoppningsvis massor med andra roliga saker ska hända!

Gott Nytt År!!!


tisdag 22 december 2015

v30

I fredags var jag på MVC och gjorde glukosbelastning. Hjärtljuden kollades också (ca 130) och mitt järnvärde låg nu på 121 så klart godkänt. Mitt blodtryck idag var 110/65 vilket är normalt, dock tror jag stressframkallat högt. Mina glukosvärden var 8,3 och 8,3. SF måttet var 28 cm vilket är hela 3 cm mer än med E i samma vecka, nu är det inte samma BM som mätt så det säger inte så mycket.
Vikt +7kg

Efter glukosbelastningen mådde jag väldigt illa och natten till måndagen blev jag riktigt dålig pga jag ätit choklad (som jag tidigare tålt men inte längre tydligen pga min grunddiagnos - Reflux). Efter att i två omgångar försökt behålla refluxmedicin så lyckades jag till slut och blev då bra igen. Men får väl bli ännu mer noggrann med vad jag äter och dricker. På ett dygn gick jag ner 2 kg i vikt. Suck.

Tillväxtultraljud är nu bokat till den 4 januari då min läkare vill se hur bebisen utvecklas med alla de krämpor jag har och för att man ska veta hur hårt man ska stoppa en förlossning ifall han nu bestämmer sig för att komma väldigt tidigt. Det ska bli hemskt roligt att få se bebisen igen! Även fast jag nu fått se honom 2 gånger extra iom undersökningarna av livmodertapp mm som läkaren gjort inför sjukskrivningarna.

Från den 14 december har jag provat att jobba 8 timmar i veckan och om allt ser bra ut och fungerar ska jag försöka jobba 16 timmar i veckan i januari. Men har fått strikta order om att hålla mig till skrivbordet, så ska försöka avlasta kollegor med pappersjobb, hålla en kurs och lite annat på kontoret istället för att flänga runt med bilen.

God Jul!


tisdag 8 december 2015

v 29

Så har lillebror blivit 28 veckor äntligen, det betyder att vi är förbi den mest riskfyllda fasen ifall han skulle komma ut. Var på ny bedömning hos läkaren idag som egentligen vill sjukskriva mig på heltid fram till v 37 men jag kommer att få börja jobba 25% nästa vecka och fram till nyår sen får vi se. Från nyårsafton har jag beviljad graviditetspenning på 50%, det beslutet kom igår efter lång handläggningstid. Läkaren tänkte också be barnmorskan att boka in ett tillväxtultraljud så att vi har extra koll på bebisen dels för allt krångel som varit och dels för att Ellinor var så liten.
vikt: +6,2 kg (väger då 3 kg mindre än med E i samma vecka)
antal sammandragningar per dygn: > 50
Lillebror ligger med huvudet i bäckenet och just idag med gumpen på vänster sida.
Från ca kl 20-2 på kvällen är det extremt aktivt i magen vilket också innebär otroligt mycket sammandragningar. I fredags fick jag dock lika mycket sammandragningar efter att jag gått 2 km med E i vagnen. Så då fick jag ta bricanyl för att få hejd på det hela. Det stoppade sammandragningarna men jisses vad dåligt jag mådde med skakningar och darrningar. Brrrr.


Väldigt spetsig mage.

vecka 27+6 med lillebror
Som jämförelse vecka 28+0 med Ellinor