söndag 7 juni 2015

In Memoriam - Runa

Runa var en sedan lång tid efterlängtad liten valp som jag fick vänta i nästan två år på. Till slut kom det där telefonsamtalet jag väntat på att hon var född. Då hon var den enda och första tikvalpen som föddes och jag hade Åsa som referens blev jag erbjuden att få vara Runas fodervärd. Självklart tackade jag ja till det. Jag fick världens vackraste snällaste och galnaste whippet i utbyte.
Runa 10 veckor

Hade Runa varit min första whippet hade det kanske inte blivit fler. Hon var galet energisk och jobbig som valp/unghund men alltid så himla glad. Men hittade alltid på bus. Saga var över 4 månader gammal innan hon kunde hoppa upp i sängen själv. Runa var 10 veckor när hon hoppade jämfota upp på köksbordet...
Enormt kelen liten tös.
Runa tog alla tillfällen till bus. Kramstund blir bita matte i fingrarna.
Varje vecka skickade jag uppdateringar på hur det gick med Runa inklusive bilder. Både uppställningsbilder och vardagsbilder. När första snön kom skickade jag de här bilderna:
Snö precis när jag släpper ut Runa på morgonkissning.
Hur det såg ut 10 minuter senare... Enbart Runa som varit ute.
Vaddå energiknippe? Hur menar du då?
Runa var min biljett in i whippet/vinthundsvärlden och jag har fått enormt mycket stöd i uppfödarna Marie och Annika (med familj) som alltid ställt upp både på telefon och live med allt de kunnat hjälpa till med. Utan Runa hade jag inte haft det liv jag har idag och jag är enormt tacksam för den dimensionen hon visat mig.
Att ställa ut Runa var alltid spännande, även 10+ år gammal kunde hon galoppera och skutta som en liten valp.
Runa var vild och galen och gjorde allting i hundranitti med en fantastisk livsglädje och inlevelse. Hon var också extremt smart och listade ut saker på nolltid (tex hur man öppnar dörrar). Hennes fart och förmåga att göra först och tänka sedan gjorde också att hon skadade sig flera gånger i mjukdelarna i tassarna.

En händelse som aldrig kommer att glömmas är nyåret som Runa låste oss ute och alla hundarna inne, läs mer i det här blogginlägget:
Nyårsfirande med komplikationer
Skadorna i Runas senor gjorde att vi spenderade en hel del tid i simbassäng. Runa blev riktigt duktig på att simma. Läs mer här: hundsim och böjsen
Runa simmar!
Runa blev med tiden väldigt vattenvan och tog gärna en simtur med oss i mina föräldrars pool också.
Runa simmar med mig.
Husse hur går det?
Det här med att stänga in Runa var ständigt ett spänningsmoment. Hon öppnade dörrar, hoppade 2 meters plank, trängde sig genom lastgaller i bilen, tog sig ut genom fönster, öppnade bilburar, skåp, lådor ja precis allt man kunde tänka sig. Hon har till och med lyckats öppna en bur med dubbla lås hos veterinären och när de stängde in henne i buren igen och knöt den med ett koppel bet hon av kopplet, åt upp journalen och öppnade buren igen :)
Läs blogginläggen om Runa och bilburarna här: inlägg 1 och inlägg 2

Runa var en fullständigt genomgod hund som älskade att busa med valpar och verkligen njöt av det, men eftersom hon var så energisk så vågade knappt valpar busa med henne. Det löste hon genom att ligga ner och leka:


Hon kunde använda leksaker också och hade förberedande lureträning med Eira.
dragkamp, där Runa drar precis lagom försiktigt.
Hon lärde dessutom Eira allt om hur man gräver i gräsmattan och denna egenskap har sedan förts vidare ner i generationer: grävskola
Runa poserar motvilligt i en mössa jag beställde när det var en väldigt kall vinter.
Runa var otroligt smart och lärde sig saker väldigt fort när hon var på humör. Och när hon tröttnade så fanns det inget sätt att motivera henne vidare i träningen. I följande blogginlägg finns filmer på en del av hennes trick: klickertricks


Runa älskade Dentastix, hon kunde göra nästan vad som helst för Dentastix. Läs här om det!
På julafton (2014) hade jag slagit in vars ett dentastix till alla hundarna. Tomten hittade Eiras och Iskras och delade ut dem men hittade inte Runas. Runa satt tålmodigt en stund och väntade men tog sedan saken i egna tassar.
Hon stoppade ner hela huvudet i tomtesäcken och körde runt huvudet tills hon fann det hon sökte!
Sedan tog hon upp sin paket och gick stolt iväg och öppnade den och åt upp den! Som vi skrattade :D
2012 gjorde Runa BPH och det var väldigt kul att se. Hon var ju trots allt ganska gammal men hon uppvisade så mycket beteenden som är så typiskt för henne. Runas BPH filmer!

När Eira fick sina valpar 2011 hjälpte Runa till med lekande och mysande. Skitroliga små prylar som pep om man klappade till dem :P Mest av allt var Runa en whippet som precis som alla andra whippets älskade att springa allt vad hon kunde mest av allt, och det gjorde hon ofta och gärna med resten av flocken:
 Ända sedan Runa föddes i valplådan hemma hos Annika där Joar 2 år växte upp har hon älskat barn. Så till den milda grad att det tog flera år att lära henne att inte sticka på barnröster när hon var lös. Hon har varit fantastisk med Ellinor, trots att E verkligen inte varit ett hundvänligt barn.
Kärleken är i högsta grad besvarad! PUSS Runa!
Runa ansåg sig alltid stulen om någon annan försökte gå iväg från mig med henne i kopplet. Men klart hon ställde upp när E ville träna "hundutställning". 
Att ligga nära och nerbäddad var ett av Runas motton!
Otroligt snäll med E som kunde gå med henne utan att bli omkulldragen.
Mysa i soffan!
 Min lilla flock på tre töser var otroligt sammansvetsade och låg ofta i hög. Aldrig att det var gruff dem emellan. Man ser hur mycket de saknar sin Runa.

 Alla människor som Runa träffade och som betydde något för henne kom hon alltid ihåg. Hon blev helt tokig när vi körde in på grusvägen hem till Annika och Stefan. Uppfödar Marie var också med när Runa föddes och har varit här några gånger och hälsat på liksom vi varit hos henne. Runa blev alltid lika glad.
Marie med Eira, Urd, Iskra, Runa, Fröja, Gunlög och Islög.
 Tomrummet som Runa lämnar kan ingen fylla och minnena av alla galenskaper är många. Främst saknar vi vår otroligt mysiga hund som älskade att gosa ner sig i soffan eller sängen under en filt/täcket. Ingen kommer någonsin att ha en sådan betydelse för min/vår livsinriktning.


 Du är det vackraste jag vet! Att andas när du inte finns gör ont. Älskade Runa, sov gott!

fredag 5 juni 2015

Runa min Runa

Runa blev hastigt och svårt sjuk och fick somna in fredagen den 29 maj. I detta inlägg tänkte jag skriva om hennes sista vecka. Det är mitt eget sätt att bearbeta detta hemska på.
Ungefär 10 dagar innan den hemska fredagen började Runa äta riktigt lite och vi lockade med allt möjligt. Hon hade sedan sin pankreatit i december aldrig riktigt kommit tillbaka i full form och matvägrat av och till sedan mars. Hon hade provbehandlats med både smärtstillande och kortison samt sövts för att tänderna skulle kollas ordentligt igen. För ett år sedan var det ju en sprucken tand som ställde till besvär för henne. Ingenting hjälpte egentligen och vi hade beslutat oss för att boka en utredning hos en specialist. Hon var ju så himla glad och pigg, så förutom att hon inte åt så bra och därmed var ganska smal så hade vi inga misstankar om något riktigt illavarslande.
Så slutade hon äta i princip helt på fredagen den 22 maj, Mathias lyckades locka i henne små små smakportioner men inget mer. Så på lördagen beslöt jag att prova om dropp kunde pigga upp henne. Efter lite dropp så ville hon äta och vi blev så glada. Hon fick fortsätta ligga på dropp emellanåt under hela lördagen för jag tyckte ändå att hon inte blev helt rehydrerad (torra slemhinnor). Men hon skulle tvunget gå med på promenaden.
Solar på nybyggda hundsollådan p lördagen.
 På söndagen vägrade hon återigen att äta frukost så då tog jag ett gäng blodprover och skickade iväg och fortsatte droppa henne. Hon åt ingenting i princip på hela söndagen. Men var fortfarande med och ville göra saker så en liten promenad fick hon hänga med på.
Myser på altanen i det fina vädret på söndagen.
 På natten till måndagen så kissade Runa ner vår säng. Så vi beslöt att Mathias som var hemma skulle åka in med henne vid lunch så att proverna som jag skickat skulle hinna bli klara. De for iväg och medan Mathias körde in Runa så kom provsvaren som jag mailade vidare. På djursjukhuset stod det ganska snart klart att Runa var oerhört mycket sjukare än vi hade kunnat föreställa oss och hade kraftigt inflammerade tarmar, bukspottkörtelinflammation (igen) och förlorade blodproteiner inte bara genom tarmen utan oerhörda mängder även genom njurarna (det provsvaret kom först på tisdagen). Ett njurvärde var aningen förhöjt men inte så alarmerande. Vi beslutade att de skulle få behålla Runa ett dygn för att hinna sätta in henne på alla mediciner som behövdes och för att alla prover och undersökningar skulle hinnas med.

Runa lyckades såklart fjäska till sig en fäll under sin väntan med Husse på djursjukhuset.

Och låg man inte på fällen så låg man i Husses knä!
På tisdagen ringde veterinär G (som jag känner sedan innan) och pratade med mig om situationen och hur provsvaren såg ut och kontrollerade att jag fortfarande ville ta hem en IVA-hund. Prognosen var inte bra men om det inom några dygn skulle vända så var den i alla fall inte hopplös. Vi satte torsdag som stoppdag och bestämde att nya prover skulle analyseras då.
Mathias hämtade en hund som var väldigt glad att få lämna djursjukhuset.
På väg hem, jättenöjd!
Så kom hon hem. Mager och trött. Hon mådde inte alls bra och hade jätteont så jag gav metadon lite oftare och då kändes det som att smärtan kom under kontroll och hon blev lugn och nöjd med att vara hemma. Men så sjuk hon var! Nu fick hon 2 sorters dropp, medicin mot illamående, metadon mot smärtan, två mediciner mot inflammationen i tarmarna, folsyra och så snart hon inte var uttorkad skulle jag sätta in en medicin för njurarna.
Alla ben utom ett bakben var alldeles uppsvullna och hon hade ont av att gå, så vi hjälpte henne genom att bära henne dit hon ville.
Så oändligt mycket mysigare att bli vårdad hemma!
Här syns hur galet svullet frambenen var. Titta mellan sporren och tassen.
 Efter att ha fått byta kanyl och jag då satt en kanyl på bakbenet för första gången i mitt liv och hon legat på dropp hela tisdagkväll och halva natten. Hon matades och fick metadon var fjärde timme och lyckades på ett halvt dygn äta en hel burk i/d tändes hoppet. Under onsdagen gick svullnaden i benen tillbaka och hon var piggare och gladare.
På onsdag eftermiddag fick hon en tuggpinne och den bar hon stolt runt på.
 Hon fick fortsatt dropp onsdag förmiddag och kväll och åt små portioner med bra aptit var fjärde timme. Sista målet innan läggdags ville hon inte ha burkmat längre men det dög med kokt köttfärs.
Sover gott medan droppet gör sitt jobb.
Sluta fota Matte!
Finaste långnosen!
 Så på natten mellan onsdag och torsdag ville hon inte längre äta. Ingenting gick att få i henne. Och hon kissade återigen på sig. Nya blodprov togs på morgonen och snälla Lill kom hit och hämtade dem och körde dem i ilfart till Helsingborg där de skulle analyseras.
Veterinär G ringde när proverna var klara och kunde meddela att proteinerna hade börjat stiga men att njurvärdet blivit klart sämre och hon hade nu njursvikt. Vi talade en lång stund om livskvalite och lidande och beslöt så att om Runa inte kom igång alls med ätande eller på något annat vis visade tecken på förbättring kommande dygn skulle hon få somna. Vi satte in ytterliggare medicin för njurarna och för illamåendet samt magsårsmedicin.
Runa vill inte ligga på dropp utan hellre i favoritkorgen med Eira.
Eftersom Runa ville ligga i cave beden så fick den flytta till soffan så hon kunde få ligga i den medan hon fick dropp.
 Trots alla försök med alla sorters tänkbar mat - köttfärs (rå och kokt), kyckling, fyra sorters burkmat, fem sorters torrfoder, frolic, dentastix, tuggpinnar mm så kunde inte Runa äta, hon mådde helt enkelt för dåligt. Jag provade att vänta lite med metadonet för att se om det gjorde det sämre men ingenting hjälpte.

 På kvällen på torsdagen blev Runa uttorkad igen trots att hon både fick dropp och bälgade i sig vatten från vattenskålen. Hoppet är ändå det sista som ger sig så jag fortsatte att truga mat under natten men Runa ville ingenting mer än att ligga sked och sova med sin Husse. Jag var ju bara dum som stacks och gav tabletter. Vid halv fem på morgonen insåg jag att slaget var förlorat och skickade ett meddelande till min kära vän Alex som hade lovat att komma hem på morgonen om det inte vänt.

Så vid 9 på morgonen fick Runa somna i mitt knä omgiven av hela sin familj samt uppfödar Marie som råkat vara på besök hela veckan (självklart enbart för att hälsa på Runa enligt Runa). Mitt livs svåraste och hemskaste beslut. Älskade älskade Puh, Ru Ru, Runisen, tokRuna, vackra finaste underbaraste Runa.
För mig är det självklart att även E skulle få vara med vid avlivningen och all behandling och få diskutera, fråga och sörja på sitt sätt. Vi har förklarat att Alex gav medicin som fick Runa att somna och sedan dö eftersom hon var så sjuk och att hon sedan blev iväglämnad för att bli jord och nu finns hon i en blå kruka (urna) på byrån tillsammans med Saga som är jord i en annan kruka. E tar det hela väldigt väl och berättar gärna för alla om detta (lyssna och fråga när hon berättar!) och förklarar för omgivningen när jag gråter varför jag gör det. Vi har också pratat om att man får gråta (skrika på E språk) när man är ledsen över att Runa var så sjuk och dog, för i början fick vi inte gråta. Nu är det ok. "Mamma kan du ta ut Runa ur krukan? Jag vill klappa henne!"

Någon helt klar diagnos kommer Runa aldrig att få då jag inte vill obducera henne men sjukdomsbild och provsvar tyder på troligen två parallella sjukdomar dels en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som hon troligen haft flera år men som vi hållit i schack genom att alltid få igång henne när hon inte velat äta och genom att hennes kräsenhet fått henne att äta sådan mat som är bra för henne. Detta i kombination med en smärtsam ny pankreatit gav de symtom som vi körde in henne för vilket bara i sig är väldigt allvarligt. Och ovanpå detta så hade hon skador i njurarna - glomeruli - som gjorde att hon läckte protein som ett såll, detta visar de tyvärr ofta ytterst lite symtom på innan det är försent att göra nånting åt. En del litteratur anger pankreatit som en möjlig orsak till denna typ av njurskador.