tisdag 31 december 2013

Årskrönika 2013

2013 har varit ett lugnare år än 2012. Tack och lov! Under första halvan av året umgicks vi en del med min syster och hennes familj då vi varit föräldralediga samtidigt. Vi har också haft en enda räcka med sjukdomar och tandsprickning och väldigt lite sömn. Kräksjukan x2, influensor, förkylningar, halsfluss mm har avlöst varandra, jag vågar inte ens spekulera i hur sjuka vi kommer att bli när Ellinor väl börjar på dagis...
14 februari tog Ellinor sina första steg och i slutet av mars gick hon obehindrat.

I april skulle Iskra ha tävlat LC men efter att Runa sprungit på henne så fick vi stryka det då hon vilade och gick på smärtstillande.

maj firade vi Ellinors ettårsdag med stor fest och fantastiskt väder. Under maj fick Mathias äntligen svar på sina konstiga buksmärtor han hade en stor gallsten. Till slut i början av juni blev han opererad för det och blev helt bra. I maj åkte jag och Jeanette med våra 3 LC hundar till Söderhamn och tävlade, då slog Iskra till och tog sitt första CERT!

I mitten på Juni åkte vi till Tånge Hed på en av årets få hundutställningar här träffade vi alla Eiras valpar. Vi passade också på att umgås med Alexandra och familjen.
Midsommar firade vi hemma med bubbelblåsning god mat och Petra, Johan och Hanna.
Under sommaren passade vi på att stenlägga hela uppfarten, bara sådär 300kvm.

I slutet av Juli åkte vi till Tammsvik och den stora vinthundsspecialen. Vi umgicks med hundfolk, ställde ut Runa och tävlade LC med Iskra. Vi hade strax dessförinnan haft besök av Mia och Magnus från Södertälje och passade på att besöka Mia när vi var i trakterna.

I augusti var vi först på dop av Hanna som visade sig bli ett fantastiskt bröllop mellan Johan och Petra utöver dopet. Och därefter på dop och bröllop hos Alexandra, Mathias och lille Linus! Så otroligt roligt alltihopa!

I september var jag, Ellinor, Eira och Runa på en mycket trevlig vandring med vänner längs verkeån medan Mathias och Jeanette åkte till Nyland, Kramfors och tävlade LC. Det gick mycket bra däruppe och Iskra blev bästa tik med sitt andra CERT!

I augusti började jag jobba och Mathias var istället heltidspappa. Det var kul att komma tillbaka till jobbet. Det har också fungerat mycket bra för Mathias som pappa på heltid. Han och Ellinor har sysselsatt sig med barncafé, hundpromenader, bus, träffat Ville och Tore, umgåtts med Farmor, med mera.

Från och med november har vi båda jobbat och varit heltidsförälder på 50%. Detta upplägg kommer vi att ha fram till inskolningen i april. För Ellinor har det fungerat utmärkt för oss vuxna har det varit svårare att få arbetet att begränsa sig till bara 50%.

Nu ser vi fram emot 2014 med spänning! Gott Slut och Gott Nytt År!

Ellinor

Nyårsfin!
Ellinor utvecklas i rasande takt, nya ord testas hela tiden en del begripliga och andra inte så begripliga. Smart är hon vårt lilla troll. Vi som varit så glada över att hon inte klättrat så mycket nu hittar vi henne minst ett par gånger varje dag uppe på köksbordet, hon gillar också att klättra på handtagen till köksskåpen, pallen i klädkammaren osv. Ofta vet hon inte hur man tar sig ner så då sitter hon och gnäller tills man hämtar henne.

Vi borstar ju tänderna morgon och kväll och efter halsfluss och tandköttsinflammation så har vi tränat mycket på det så att det ska vara roligt. Nyligen har vi också börjat borsta tänder på Eira så på kvällen när tänderna borstas pekar hon på Eiras tandborste och säger Vovven! sen ska hon gå och hämta Eira med hjälp av att locka med en godisbit så Eira ska komma och få tänderna borsta. Efter det så nickar hon nöjt och går :)
Allt som oftast tigger Ellinor till sig en brödbit, pepparkaksbit eller annat som hon sedan visar för Eira så att Eira ska jaga henne runt soffan eller köksbordet, jätterolig lek för Ellinor och jackpott för Eira som alltid lyckas sno åt sig godiset.

Mycket nu kretsar också kring "bass" dvs bajs eller kiss. Hon kan mycket bestämt peka på blöjan och hävda Bass! för att hon vill ha en ny blöja. Pottan och hon pratar också mycket om Bass! men ännu har det inte blivit något gjort i den.


Julklappar

Många julklappar fick Ellinor bäst hittills är dockvagnen, pusslena och spisen.
 Fast spisen blir hon arg på varenda gång. Hon vrider på kranen och utbrister "datten? DATTEN!" och blir argare och argare för att det inte kommer något vatten...
Minna fick också en spis i julklapp och den lekte småkusinerna med tillsammans och hade jätteroligt med.

Jul

I år firade vi jul hos Ellinors farmor och farfar med kusinerna från Habo. Ellinors mormor och morfar firade också med oss! Fullt hus blev det.
Ellinor och hennes farmor!
Tomten var lite läskig, bra med stöd av mamma!
Tomten med alla barnen: Linnea, Minna, Ellinor och Oliver.

Många paket fick Ellinor!

torsdag 12 december 2013

måndag 2 december 2013

Obduktion kalv

Dagens övning var en enkel gårdsobduktion, eller ja jag hade tänkt mig enkel... Hade jag tänkt lite så hade jag läst på innan så hade det nog varit så mycket enklare. Tjurkalv 33 dagar gammal som sedan födseln haft svårt att orka suga. Han har i flera omgångar fått hjälp med ätandet, sond, passning så att han kunde pausa och hosta när han åt osv. På slutet bodde han i ensambox så han i lugn och ro kunde äta i sin takt. All heder åt ägarna som skött om honom så bra att han var vid normalhull! 
Vid undersökning kunde man via att lyssna med ett fonendoskop höra en puls på över 200slag/minut, dånande hjärtljud och detta överskuggade allt annat. Man kunde se en liten venstas (när kalven tar ner huvudet fyller halsvenen på och när den tar upp huvudet så försvinner inte blodet på en gång) och pulsen slog upp i kärlen på halsen. Diagnos: medfött hjärtfel.
Jag önskade mig att bli kontaktad om/när han dog och det gjorde han i lördags. Så idag åkte jag dit för att kolla om jag hade rätt.
Lungor och hjärta. Den ljusa lungan är den som ser mest normal ut. Den mörka har antingen blivit så i samband med att kalven dog eller så ser den ut så pga en lunginflammation. Det finns något som heter Pulmonary hypertension, dock vet jag inte hur lungorna ska se ut så jag låter detta vara osagt.

En närbild på hjärtat med bortklippt hjärtsäck (normal), på denna bild ser färgen på lungorna mer naturtrogna ut.
Vänster sida av hjärtat.

höger sida av hjärtat
Tunnväggigt 
 De första och enklaste fyndet var en persisterande ductus arteriosus (PDA)
Det är en genväg som blodet tar när fostret syresätts via navelsträngen, den ska slutas inom en vecka efter födseln och oftast sluts den omedelbart den nyfödde tar sitt första andetag. Om den inte sluts som den ska kommer syrerikt blod att passera tillbaka till det syrefattiga och gå ett onödigt varv till i lungorna.

Halmstrået går ner i PDA via aorta.
och här kommer halmstrået ut i lungartären.
En bild uppifrån aorta.
Jag tror dessutom kalven hade 2 kammarseptumdefekter vilket gör att det syrerika och det syrefattiga blodet blandas i kammarna. Detta leder till syrebrist, förändrat blodtryck och en svag individ. Är hålen stora så hörs inga blåsljud. Ofta dör dessa knall fall när hjärtat inte orkar mer. Kanske hade den även ett hål mellan förmaken men det blev jag inte klok på.
En sak är säker hjärtfel hade den!

Om man trycker på länken nedan får man se en film som förklarar det normala blodflödet i hjärtat och vad som sker vid en kammarseptumdefekt (samt hur man lagar det).
http://www.medindia.net/animation/ventricular_septal_defect.asp
Precis så här såg det ut. Ett märkligt hål extra precis där aorta går in i kammaren.

Enligt litteraturen har nöt en benägenhet att vid större missbildningar vända på blodets flöde i hjärtat vilket såklart är allvarligt. Det kallas Eisenmenger och leder till döden.