lördag 29 oktober 2011

Skånesemin on tour dag 3

Idag reste andra hälften av Skånesemin ner till Italien. Medan vi väntade på dem shoppade vi loss några timmar.

Det var livlig kommers på stan med torghandel.


Mina fynd! En del presenter.

Efter att alla ätit gemensam lunch begav vi oss på 2 studiebesök först ett hos en korvtillverkare, kanske inte det mest intressanta jag sett. Och sedan till ett slott, Castello Gropparello. Ursprunget till slottet uppfördes på 800 talet och bestod då av ett högt trätorn. Under 1100 talet byggdes stenborgen och sedan har det hela byggts om lite under 1400 och 1800 talet. Fantastiskt vackert ställe. Guiden pratade mycket bra engelska och gav oss en inblick i lokal Italiensk historia.

Tak i typisk lokal italiensk stil, så här lägger man tak än idag!


Slottet var byggt på en bergstopp och utnyttjade både bergrgunden och läget till sin fördel. 2/3 av slottet var otillgängligt pga stupande bergssidor.Nästan hela gänget upp på slottstornet.

fredag 28 oktober 2011

Skånesemin on tour dag 2

Gårdagen avslutades på en restaurang med god mat och mycket vin för alla utom mig. De hade en väldigt duktig sångerska som underhöll så stora delar av gänget dansade. En av servitörerna tyckte det var kul och hängde på.


Idag fick vi lära oss hur man gör parmeasan ost av den finare sorten.

Den här underbara figuren lärde oss allt om hur man gör!Parmeasanosten görs från mjölk från en särskild lokal koras som bara får äta hö och kraftfoder. ensilage stör osttillverkningen. Till det här osteriet kommer mjölken dagligen. Den hälls upp i de här konformade behållarna som är 170cm djupa och innehåller 1200 liter mjölk. Från varje behållare får man 2 st 45 kg's ostar. Varje dag sparar man vassle till nästa dags produktion till varje mjölkbehållare tillsattes cirka 10% vassle och 2gram löpe.

Här har ostmästarna plockat ihop ostmassan och samlat upp den i en duk. De delar sedan varje 90 kg's klump i två lika stora delar på ögonmåttet.

När de droppat av sig en stund lyfter de upp varje ostbit och lägger i en form.


När ostarna har torkat till sig några dagar läggs de i ett speciellt bad som innehåller salt och lite annat- Här vänds de dagligen och ligger ett tag minns inte hur länge. Badvattnet används i 6 månader innan det förnyas eller kokas för att återanvändas. Salt tillsätts regelbundet.


Efter badet kommer de in i lagret här ligger ostarna i cirka 2 månader innan de far till ett centrallager där de lagras i minst 24 månader! Därefter kommer de tillbaka för försäljning. En speciell kontrollant kontrollerar varje enskild oct och ger de som är godkända ett speciellt sigill.

De ostar som inte blev godkända smälte man ner och gjorde kammar av sa vår lille guide och menade att det var därför hans hår såg ut som det gjorde ;-)


Så här ser kossorna ut, genetiskt är de släkt med våra SRB.


Under studiebesöket blev jag återigen påmind om att man ska köpa svenskt! Den här typen av fixering av grisar är inte tillåten i Sverige men mycket vanlig utomlands.
Efter ostbesöket gav vi oss upp i Appeninerna. Ett helt fantastiskt landskap bredde ut sig framför oss! Här kan jag tänka mig en liten sommarstuga.


Vi var på en vingård och tittade på vintillverkning och även på hur man gör balsamvinäger.


Nu ikväll är övriga gänget iväg på en reception som Italienska spermaförsäljningsföretaget håller i. Jag stannade för att vila lite på hotellet.

torsdag 27 oktober 2011

On Tour med Skånesemin i Italien dag 1

Imorse var det uppstigning kl 4 för att inte missa bussen till Kastrup.

På flyget över alperna.


Ankomna till flygplatsen i Milano.Efter en sen lunch njöt alla av det fina vädret och SOLEN!


Första studiebesöket var på Go Farm som bla fött upp tjuren Virzil och säljer cirka 250 embryon till hela världen. De hade 550 mjölkande kor och totalt 1200 djur.


Lite annorlunda inställning till det där med mediciner... (Flaskorna innehåller, enrofloxacin, oxitetracyklin och amoxicillin)Piazza Di Cavalletti i Piacenza.


Butikshyran verkar vara hög här :)


Clementiner på kvist i det lokala supermarket.


Snart ska vi iväg och äta middag. Här i Italien äter man middag mellan kl 19:30 och 20:30. Bara att hoppas att mitt blodsocker förstår detta ;-)

måndag 24 oktober 2011

Finska halsband

För ett tag sedan beställde jag handgjorda läderhalsband till flickorna. Efter många mail fram och tillbaka med funderingar och förslag så tillverkades de här:
Namnen är handmålade på lädret och sen beställde jag till rundsydda läderkoppel i vardera tjejs färg.
Så här tjusiga blev de!
Runa i rött med stjärnor som symboler.
Eira i grönt med solar som symboler.
Saga i rosa med hjärtan som symboler.

Iskra med orange och tassar som symboler.

Det finns massor med bilder på olika fina halsband på facebook http://www.facebook.com/pages/wwwkaulapannatnet/108564146671

Facebook är på både engelska,finska och svenska. Hemsidan är bara på finska så kan man inte finska rekommenderar jag google-translate.

Halsbanden är otroligt välsydda och mjuka på insidan. Lite styva ännu men det är ju läder så det är ju inte så konstigt. Dock mycket mindre styva än vad jag förväntade mig. Kopplena är ganska tjocka och jättemjuka. Jag kommer inte att använda dem till vardags för det bli för klumpigt (eftersom jag har 4) utan mer till "fin". Perfekta i storlek de kan inte ta av sig dem och de är ändå lätta att ta av och på.

söndag 9 oktober 2011

Vi presenterar...

För första gången 8/10 -2011 Man och hustru, herr och fru Wendt!

I rådshuset i Lund, vigselförrättaren heter Mats.Hör får jag min fina vigselring.


Skriver mitt nya namn för första gången.
Mathias och jag med våra bröllopsvittnen våra syskon Alexandra och Magnus.

Allt detta planerades i hemlighet så våra familjer meddelades att de gärna fick närvara vid vigseln 26 timmar i förväg, vissa klagade på det korta varslet... :)


På inflyttningsfesten på kvällen så berättade vi vad vi hade gjort.


Tack alla goa människor som kom!

söndag 2 oktober 2011

Is-barnen 5 månader!


Iskall (Messi) som är hemma och pysslar om sin matte som brutit benet (bilden från Laröd)

Isidor (Vilkas) vilar sig i form inför framtida stordåd och flytt från lägenhet till hus med egen trädgård!


Iskra och Islög alias Lakritstrollet och Turkiska Peppar'n


Eira med sina fina döttrar!


Dubbelhandling är ibland en nödvändighet för att få en bra bild :)))


Iskra 5 månader


Islög 5 månader