måndag 28 februari 2011

Vikt å mått å sånt

Fick order på att väga den blivande mamman också!
Vikt 13,4 kg
Midjemått: 38 cm
Mentalt tillstånd: uttråkad
Aptit: strålande
Mattes mentala tillstånd: otåligt!
Husses mentala tillstånd: fullständigt less på att gipsa tak.

Flickorna luvor kom med posten när jag var i Finland, där hade de sannerligen behövts.

Runa sötaste Luv-flickan!

Catja har stickat mössorna.

söndag 27 februari 2011

Gipsningen avslutas.

Äntligen börjar vi bli klara med gipsningen av husets innertak. Det har gipsats ca 300 kvadratmeter (garaget har dubbla lager) Annelies pappa har gipsat ca 50 kvadrat av de 300, Resten har jag mäktat med själv. Nu är det vitvaxad panel som skall upp i vardagsrum och sovrum sen är taken klara. Spacklingen är vi kanske 15% klar med, så jag vet vad jag skall göra alla kvällar i veckan som kommer...Alla trådar är även dragna, marginellt mer än normalt :)

lördag 26 februari 2011

Finlandsäventyret!

Ojoj ett efterlängtat och för min del nervöst äventyr tog sin början i måndags. Då var Eira på löpdygn 11 och jag åkte till Annika som ordnat allt med Finlandsresan. Vi åkte med Viking Line. Pga all isen så var båten försenad både dit och hem. Det var svårt att sova för det skramlade massor när båten tog sig fram bland isen. Jag är djupt imponerad av mina hundar som utan knot kissade på plåtdäck i minusgrader och snällt sov i hytten när vi sprang runt på båten.

Klockan 8 anlände vi till hamnen i Åbo (Turkuu) onsdagsmorgon. Alla vägskyltar i Åbo är skrivna både på finska och svenska så det är ganska lätt att hitta, som tur är.
Det var fruktansvärt kallt de första 2 dagarna -22 och som varmast -12 mitt på dagen. På fredagen började det blåsa och blev mulet och höll sig runt -6/8 grader. De har också fått rejält med snö.
Annika skulle ta ut pengar så vi letade upp en bankomat. Deras heter Otto =) jag lovar blir det en ensam hanvalp i kullen ska han heta Otto!!!

Varje dag beökte vi Jaana och Bueno eller så kom Jaana till hotellet.

Jaana har dessutom två katter. Hur man nu kan ha sådana djur inomhus? Det undrar i alla fall Eira. Totalt onödigt de ska vara ute så man kan jaga dem!

Franco 14 år kastrerad gentleman fick vara med vid första och sista dagen och Eira blev ju totalt stormförtjust i honom! Tyvärr för Eira mindes inte riktigt Franco hur man gör =) Men som hon fjäskade för honom och lika mycket fjäskade Bueno för henne.
Fast Bueno dög han med minsann. Andra dagen ställde Eira upp sig när hon hörde Jaanas röst...
Resan lyckades i sitt syft och nu håller vi bara tummarna för påskpresenter!
Runa tyckte bara vi var sååå pinsamma så hon gömde sig under Jaanas skrivbord och vägrade komma ut innan vi uppförde oss som folk dvs satt och fikade vid soffbordet!
Sista dagen i Åbo behövde jag tanka så vi åkte till en mack. Jag satsade på en pump med automat men automaten påstod att jag slog fel kod och spärrade mitt kort. När jag förklarat mitt problem på Engelska samt frågat om de trodde det gick bra att jag flyttade till en annan pump och betalade inne i kassan istället så tog tjejen i kassan på sig jackan och gick ut och började rota i automaten efter ett tag insåg jag att hon missförstått min engelska "the machine blocked my VISA-card" med att maskinen stulit mitt kort =) så då fick jag än en gång förklara att nej kortet har jag men går det bra att jag byter pump? Till slut fick jag i alla fall tankat så vi kom iväg. Spännande det där med språk =) Finskan är ju rena grekiskan för mig jag förstår kanske 3-4 ord...
Hos Annika umgicks vi lite med andra delar av hundsläkten.
Runa hälsade på lilla systerdotter Blanka.

En färgglad kvartet =) Visst är det kul att whippets får ha vilka färger som helst? Alla dessa fyra är brindle med olika mycket vitt!
Till slut anlände vi till Stockholms hamn 07:05 och jag körde hem Annika för att sen styra bilen hemåt. Borta bra men hemma bäst. Nu ska jag bara samla tålamod att vänta 3 -4 nervpirrande veckor =)
(Eiras midjemått idag: 38 cm (bara för dig Michaela))

Runa och Pappa Hoccus

Eftersom Jaana även äger Runas pappa Hoccus fick jag äntligen träffa honom och han träffa sin dotter. Nu är de 7½ respektive 11 år gamla!

De är inte ett dugg lika =)

I allt Hoccus gjorde känner jag så väl igen min Runa =)))

Runa och Hoccus!

Lika bestämt envetna båda två! Vi ska inte stå och dumglo i en fånig kamera så det så! Inte tillsammans i alla fall - allt ljus på mig!

Hoccus 11 år.

Hoccus igen <3

MIN matte!
Jaana har dessutom inga dörrhandtag i sitt hus i dörrarna eftersom Hoccus då går ut.. det ligger ett dörrhandtag på hatthyllan som man får ta med sig =) Hundarna får heller inte tillgång till köket eftersom Någon öppnar kylskåpet och startar spisen. Hmm det låter liksom bekant på något vis? Jag är lovad att Runa ska lugna sig och bli tant vid 10 års ålder =))) för pappa har lugnat sig lite efter det.

Eira och Bueno

I veckan som gått har jag och Eira och Runa varit i Finland tillsammans med Annika och Eira har parats med Bueno. Bueno är en oerhört pussig och gosig kille! Han har "bara" vunnit 20 cert i Finland och 1 i Sverige (stackars alla andra hanar i Finland i samma ålder ;-)). Nu håller vi tummarna för att parningen gett önskat resultat och jag lovar att när det finns något att uppdatera om i saken så gör jag det! Jag kommer att bli världens mest odrägliga "momor" om allt går väl!
Valpkullen "ägs" av Källornas kennel så tag kontak med dem om ni är intresserade av en valp!!!
Mer om Bueno finns att läsa på Jaanas hemsida och blogg. Stort tack till Jaana för all vänlighet under veckan!

Bueno och Eira

sötnosar


Eira och Bueno har ett litet samtal.

torsdag 24 februari 2011

onsdag 23 februari 2011

Källornas Blanka Brorsdotter

Blanka, jag och kameran roade oss i snön =) Vit hund i snö är en enorm utmaning att fota men håll tillgodo!
Mamma Ärna var också med på ett hörn.
Jag kan flyga - jag är inte rädd!

Eira i Finland på äventyr.


Jag - Annelie är på mitt livs första sexresa! Givetvis har vi tagit Finlandsfärjan =) Hundarna tog hela resan med ro och betedde sig såklart som att de åkte färja varje vecka. Däremot var det mindre kul att kissa på ett blåsigt metalldäck i -20 grader...

Målet är att para älskade lillskruttan Eira! Nog för att jag är ny på det här men vissa saker visste jag inte =))) Tur man har en erfaren guide i sex-djungeln som visar hur det ska gå till i Uppfödare-Annika. Kullen är kennel Källornas men kommer att bo hemma hos mig för att få mig att släppa ifrån mig min prinsessa i 3 månader det vet jag inget och ingen som kan lyckas med! Håll utkik på Källornas blogg om den lyckligt utvalde =)

tisdag 15 februari 2011

Månadens ko-fråga!

Nu ska jag ställa era förmågor på prov! Efer att ha hängt på den här bloggen ett tag borde ni ha läst på om kor =)

Följande tre bilder kommer från samma stall. Alla korna på bilderna har tillgång till hela stallet, hela tiden. Varför är det fullt på ena bilden som är vänster del av stallet men tomt (nästan) i höger del av stallet? Bilderna är tagna i direkt följd efter varandra!


Höger del.
Vänster del
Närbild vänster del.
Bonusfråga:

Vad är det för fel på Rosa?
Pris?
En studiedag med mig på jobbet =))))

Kalvar - ur mitt liv som kokvackare.

Först en alldeles nykläckt liten kille!

Den här snutten föddes när jag befann mig hos den här lantbrukaren! Livets mirakel!!!

Idag undersökte jag den här kalven som har en medfödd missbildning av en art jag aldrig sett tidigare!

Notera hur smalt höger frambens metakarpalben är (från framknät och ner).

Fullständigt missbildad klöv med rotering av klöven. Benet är lyft rakt framåt.


Vänster framben normalt, höger inte alls normalt.

En bild till på klöven.
Tyvärr kommer denna kalv att avlivas, idag är han pigg och glad och tar sig fram men om några månader och 100 kg tung inte så roligt längre =(
(Observera att kalven bor i en box på djupströ av halm, vi lyfte ut honom på betonggolvet för fotografering.)