måndag 29 november 2010

Tomten får innerväggar del3

Arbetet med huset flyter på trotts den ovanligt tidiga vintern, jag har dock en stående dispyt med Kung Bore om vem som bestämmer över det inkommande vattnet.
Först någon bild till på när vi höll på att färdigställa taket(återigen tack till alla som tog er tid och hjälpa till)
Arbetet med innerväggarna fortsätter och skall färdigställas i denna veckan om de 2 siffriga minusgraderna håller sig borta. Nästa steg blir att förbereda allt för elektrikerna med doshål och kanaler i väggarna för vp rören som kablarna skall gå i.

torsdag 25 november 2010

skadade kon idag

Så här höll kossan på när hon fastnade och skadade sig.

Kor är inte ett dugg bättre än tikar... men kor väger 6-800 kg... Har de ingen annan ko att leka med kan de mycket väl få för sig att försöka leka med människor. Man ska ha respekt för brunstiga kossor! =)


Såret fortsätter att läka riktigt fint! När jag gjorde rent såret idag så ramlade all den gråa vävnaden bort. Min förhoppning är att det läkt så mycket att skelettet är skyddat nästa bandagebyte.

Det mindre såret har också dragit ihop sig!

Kossan såg ganska nöjd ut med sitt nya bandage. Hon är för rolig för hon vet precis vart hon ska. Sjukboxen är i andra änden av stallet och hon marcherar raka vägen dit och står och väntar på att man ska öppna grinden så att hon kan gå in. Rakt förbi kompisar, mat, borstar osv ett bra tecken på att hon trivs trots sin skada!

tisdag 23 november 2010

Skadad ko och uppdatering om andra

En brunstig ko hopade på en annan ko och har på något vis lyckats få ner frambenet mellan stolpen och väggen. Bonden visar hur smalt mellanrummet är han får knappt ut sina fingrar. Stolpen fick sågas av och vikas ut för att kossan skulle komma loss. Då hade hon lyckats skada sig rejält under sina försök att komma loss.

Hon har ett rejält sår på varje sida om benet båda såren går in till benet. Senorna verkar hyfsat intakta och hon går under omständigheterna bra på benet.

Det största såret, nu cirka 2 veckor efter skadetillfället.


Det mindre såret på andra sidan, det vita i mitten av såret är skelettbenet.

Hon får smärtstillande och penicillin och vi byter bandage var 3:e /4:e dag. I måndags skar jag bort en massa död vävnad och efter det har läkningen av det stora såret verkligen tagit fart. Svullnaden i benet har börjat gå ner. Som tur är har just den här gården en verkstol som gör det säkert för mig att arbeta med såret och dessutom är kon kollossalt snäll! Man får undersöka benet på henne när hon står lös i sjukboxen.


En närbild på det stora såret. Det som är gråaktigt i mitten av såret vet jag faktiskt inte riktigt vad det är, kanske delar av senan?
Uppdatering av andra fall:
Ni minns kanske navelböldskalven? Hon fick en allvarlig komplikation efter sin böld i form av ett navelbråck men opererades på Helsingborgs djurskuhus med gott resultat. Hon kalvade helt komplikationsfritt för 2 veckor sedan och mår bra!

Ett av mina äckligare fall var en kviga med knöl i munnen trots alla försök att få ordning på den så lyckades vi inte. Hon hade dock inte några särskilda besvär av knölen utan födde en fin frisk kalv, mjölkade bra och har fött ytterliggare en kalv men efter det så växte knölen ytterliggare och hon fick svårt att äta så då avlivades hon. Jag har obducerat huvudet på henne och det visade sig vara en tumör som satt i överkäken. Jag har bilder på den men de är så äckliga att jag inte vågar publicera dem.
Kalven Böna och Böna ännu några dagar senare. Böna fick efter knappt en månad i sjukbox återvädna till sina kamrater och hon är idag lika stor som dem och klarar sig alldeles utmärkt. hon har fortfarande en svag head-tilt och går helst åt vänster men kan gå åt höger och rakt fram också. Ögat läkte och blev helt bra!'
Detta är det roligaste med mitt jobb att få följa upp och se hur patienterna utvecklas!

lördag 20 november 2010

Tomten får takpannor (äntligen)

Upp i ottan och möta upp vänner och familj för att få upp takpannorna. 4488 st för att vara exakt. Vi slapp dock bära upp dom paket för paket då min far var snäll nog o låna med sitt arbetsfordon ( en mobilkran) för att spara tid och axlar.
Alla pannorna var uppe på taket för utläggning kl 11:08 vilket får ses som skapligt bra jobbat.
Eftermiddagen ägnades åt utläggning och spikning av pannor. Tack till alla som hjälpte till. Lite mer specifikt: Magnus, Ville, Anders, Per som avlöste Anders samt Annelie och slutligen Wolfgang. Vi blev nästan klara när mörkret föll på, och fortsättning följer imorgonbitti för att färdigställa taket. Här kommer lite bilder från dagens slit.torsdag 18 november 2010

Tomten får innerväggar del2

Nu har vi satt fart med alla innväggarna på allvar! Man kan tyvärr inte bygga högre än 3 block innan bruket fått härda ordentligt. Vid rådande temperatur är det minst 24 h, Så väggarna växer upp sakta men säkert. Såhär såg det ut igår när vi satte igång:

fredag 12 november 2010

Tomten får lite av varje.

Idag har vi haft förstärkning i form av en pingvinklädd sambo, vädret har varit allt annat än bra med stormvindar och en hel del regn. Vi har dock haft tak över huvet vilket gör det hela betydligt bättre. Vi har satt upp diffusionsspärr i taket, dyr plast skulle man kunna säga som skall förhindra luft och ånga att kunna ta sig igenom. Under detta spikas gles med 30 cm mellanrum. I dessa glesbrädor så fästs sedan innertaket.
Vi hann även sätta i en vindslucka
Utvändigt så har taket läktats så nu skall bara takpannorna upp sen har vi ett färdigställt tak inför vintern

lördag 6 november 2010

promenad vid Klingavälsån

Tomas kom ut och hälsade på med Herman och Tom. Jag och flickorna tog med dem ut på promenad längs klingavälsån. Det är så roligt att se Herman för han visste så väl vad vi skulle göra piiip. Och han dyrkar Eira hon är den roligaste lekkamraten!

Runa, Herman och Eira röjer järnet.
Nä nä nä nä nä du kan inte ta mig...
kom igen nu då!
Herman och idolen Eira.
Tomas, Tom, Herman och Eira med klingavälsån i bakgrunden.
Eira var tvungen att svalka av sig efter allt springande.
Eee? Sa vi att det skulle vara en saluki? Jag tror mer på nån missbildad kaninras.
Jag och alla hundarna som var med idag. Herman, Eira, Tom, Runa och Saga.
Herman försöker äta upp Eira, som försöker få vattnet ur öronen efter sitt ofrivilliga magplask. Eira skulle försöka skaka av sig Herman och skulle stila genom att springa mellan ett träd och ån bara det att det fanns inget mellan trädet och ån... vilket resulterade i en Eira som försvann rakt ner under vattenytan i ån från 1 meters höjd. Tala om pinsamt tyckte hon!
Tom räcker tungan åt fotogarfen för att han inte fick springa med och leka!

tisdag 2 november 2010

Tomten får vallgravar?

Två grävmaskiner har invaderat tomten och grävt diken precis överallt, detta är dock inte så ovälkommet som man kan tro, utan tvärtom planerat. 600 meter jordvärmeslang har grävts ner på tomten och dessutom har en stenkista för dagvattenupptagning anlagts.
När detta är helt klart så kommer vi hårdgöra ytor som skall hårdgöras och jämna till den kommande gräsmattan så vi kan lägga ut ett otal ton matjord.
Här är lite bilder på "eländet"