torsdag 30 september 2010

Operation Rädda Vinthundarna - the story

Här kommer nu den långa historien kring omhändertagandet av vinthundarna.

Det började med att det inkom en anonym anmälan till länsstyrelsen som åkte till aktuell plats och gjorde en inspektion. Så här står det i deras offentliga protokoll (kort utdrag):

Med stöd av 34§ djurskyddslagen beslutar Länsstyrelsen att samtliga 26 hundar ska säljas eller överlåtas genom polismyndighetens försorg. Om det inte skulle gå att sälja eller överlåta någon av hundarna ska länsstyrelsen ta beslut om avlivning.

Skäl för omhändertagandet var, bland annat, bristande omvårdnad av sjuka hästar samt grava brister i hundarnas närmiljö med smuts och skaderisk. ... De två hästarna avlivades efter veterinärundersökningen.

Jag blev inblandad via vinthundsklubben som bad mig kolla upp vad som hände och vad som var sant/falskt. Alexandra kontaktades samtidigt av det djursjukhus som varit inblandade pga hennes vinthundserfarenhet och vi blandade sedan in Tomas då han har god erfarenhet av både sloughi och saluki. Vi bildade sedan en Troika som jobbat dag och natt för att dessa hundar skulle få ett nytt och bra liv.

I tisdags för 1½ vecka sedan besökte vi alla hundarna på plats där de förvarades för att göra oss en uppfattning om vad det hela handlade om. Där fanns då 15 salukivalpar i 2 kullar en kull på cirka 8 veckor och en på nästan 3 månader, samt 10 vuxna individer (saluki, azawakh och sloughi). Då våra hjärtan blödde för dessa oskyldiga hundar började vi kontakta myndigheterna samt djurskyddet som var inblandade för att få klarhet i vad som skulle hända och erbjuda vår hjälp. Det var många och långa samtal fram och tillbaka, till slut förhandlade vi fram att vi fick 1 vecka på oss (tom fredagen den 1 oktober) att ta fram en lista med intressenter/köpare på hundarna därefter skulle en omvärdering av läget göras av polismyndigheten/länsstyrelsen.


Detta var startskottet på vår internet-aktion där vi spred ut att vi ville ha hjälp med detta (se blogginlägg här). Under kommande 24 timmarna blev vi formligen nerringda/nermailade av folk som ville hjälpa till/köpa hund eller på annat sätt stödja oss! Det var så att håret på armarna reste sig - ståpäls!

Medan dessa mail forsade in arbetade vi dessutom på att kontakta inblandade rasklubbar, samt uppfödare till de hundar som var inköpta och nu blivit omhändertagna. Detta innebar dessutom samtal med USA och Tyskland dessutom fick vi samtal från större delen av norra europa från diverse människor som ville hjälpa till. Jag var bortrest under helgen och under den tiden arbetade Tomas och Alexandra oförtrutet vidare med att svara på mail och ringa samtal. Jag återkom till hemmet på söndagkväll vid 23 tiden och då väntade över 50 mail i min inkorg!

Natten till måndag sov jag inte många timmar utan funderade fram och tillbaka på hundarna så på måndagmorgon steg jag upp tidigt och drog iväg ett mail till polisen om att kunde möjligen inte jag få köpa ut valparna och därmed få personligt ansvar för att placera ut valparna i och med att vi nu arbetat flera dygn med att få tag i köpare. 10 minuter efter att jag släppt mailet ringde telefonen och det var polisen som tyckte att det var en lysande ide att jag köpte ut valparna.

kl 9:30 när hela troikan var samlad inför arbetet med att sammanställa en lista på intressenter så släppte jag bomben - Ska vi köpa ut valparna? klarar vi det? Mina två medarbetare tappade hakan men efter att ha tänkt på saken några minuter så var saken biff! Polisen kontaktades igen och 13:00 var jag således ägare till 15 salukivalpar, 13:45 var vi på plats och hämtade ut alla valparna! Eller rättare sagt Tomas + fru och Alexandra hämtade ut valparna efter att jag presenterat mig som deras nye ägare och sedan for jag iväg och jobbade. Alexandra fick mina husnycklar och jag ringde Jenny som fick åka ut och möta upp karavanen med valpar hemma hos mig. När jag kom hem möttes jag av löpande band procedurer med chipmärkning, vaccination och fotografering av varje valp. Ett hus i totalt kaos och ett kök fullt med valpar. =)

För att alla skulle få en någorlunda börda delade vi den stora valpkullen på 4 till Tomas och 4 till Alexandra och den lilla kullen på sju stannade hos mig. Alexandra och Tomas har därefter dagligen kört ut itll mig med sina valpar för att intressenter skulle kunna se alla valparna.

Mina sju små dvärgar =)))

Efter denna stund har vi sovit max 4 timmar per natt jobbat oförtrutet med att kontakta folk, ha folk här som köper valpar, arbeta på våra riktiga jobb, ta hand om valpar, ta hand om egna hundar. Det har ringts hundratals samtal, alla intressenter har fått lämna referenser som har kontrollerats. Vi har pratat med SKK för att arrangera registreringen av valparna. Valparna kommer att bli registrerade och jag kommer därmed hux flux att ha "fött upp" 2 salukikullar - vilken grej!!!! Valparna har en egen blogg där deras nya ägare är samlade så att de kan hålla kontakten.

Salukiringen beslutade att ställa upp med medel för chip, vaccin och registrering - fantastiskt! Eukanuba sponsrade med foder till valpköparna! Malmö djursjukhus med pro-plan valpfoder så att vi hade något foder att ge dem överhuvudtaget. Inga ord kan uttrycka den tacksamhet vi känner för all hjälp vi fått med detta!!!

Idag har vi ordnat hem/intressenter åt 8 av de 10 vuxna hundarna, de två som blir över kommer förhoppningsvis att få åka till ett specialiserat sloughi-rescue center, jag har 5 små röda pojkar sovandes i köket varav 3 stycken flyttar imorgon och resterande pojkar flyttar tidigast på söndag! En helt otrolig färd och erfarenhet närmar sig sitt slut.

Flertalet av valparnas nya ägare och för den delen de vuxna hundarnas nya ägare har hört av sig och alla är såå nöjda med sina nya kamrater och allt går så bra! Härligt fortsätt höra av er vi saknar våra små skyddslingar lite lite grann =)

söndag 26 september 2010

Tomten får väggar :)

Efter inlånad familjekraft (bror och pappa) och hjälp av en god vän(Ville) så har vi efter helgen kommit en bra bit med ytterväggarna.
Såhär såg det ut i lördags när vi startade(tidigt) metalllådan ni ser ovanpå stenblocken är en fiffig mojäng som man fyller med bruk och sen drar så får man 100% perfekt mängd murbruk för att kunna lava på nästa lager:
Efter lunch hade vi kommit såhär långt:

Annelies pappa som är stöttepelaren och projektledaren på plats:

När det sen blev kväll så såg det ut såhär. Vi hann fem "lav" vilket är skånska för lager typ :)

Dag 2 och ny förstärkning då broren hade annat för sig:

Lunchbild:
Och kvällsbilder:

fredag 24 september 2010

Information ang vinthundarna

Jag är bortrest under helgen och kan då inte svara på mail. Återkommer så snart jag kan till alla er som är intresserade på måndag. Salukiringen har en kontakperson ni kan maila till också. Gången är att vi bara kan förmedla intressenter till polisen det är polisen som isåfall tar kontakt med er och då får ni komma och titta. Jag ska se om jag kan lägga ut fler bilder här på måndag. Hundarna är normala i temperament, ingen är sjuk. De mår under omständigheterna bra men behöver komma ut till riktiga hem snarast ffa valparna som missar viktig socialisering just nu.

Information in English:
I am not at home this weekend so I will not be able to respond at your mail. I will answer the mail as soon as possible on monday. The Swedish saluki club has a contactperson for this also that you can contact for information. I can only give the police a list of people that are willing to buy a dog. the police will then choose from the list and make contacts with you. I will try to get out som more pictures on monday. All the dogs are well but the puppies need new homes so the can be properly socialised.

torsdag 23 september 2010

BRÅDSKANDE

Ett större antal vinthundar har blivit omhändertagna av polisen pga tragiska omständigheter varav 15 salukivalpar (7 st 8 veckors valpar och 8 st 12 veckors valpar). Hundarna behöver nya hem omgående, är du intresserad hör av dig till mig senast torsdag 30 september! Det finns vuxna hundar i åldern 4-10 år som behöver nya hem NU! Hundarna finns i Skåne och man måste hämta eventuell hund personligen.
Se även information på salukiringens hemsida som kommer ut under kvällen/morgondagen.

En av valparna.

Det arbetas på att regga valparna hos SKK men i nuläget är de inte registrerade.
Mail: nannelie@telia.com

In English:
A large number of sighthounds are in the care of the police right now due to tragic circumstances. Several adults 4-10 years old and 15 salukipuppies 2 and 3 months old. The dogs have to be picked up in person in Skåne. If you are interested in a dog please contact me by mail.

Runa - 7 år idag!

Idag fyller min lilla galenvalp hela 7 år!!!

Gulligaste

vackraste

tokigaste =)

Allra mest älskade Runahjärtat grattis på din sjuårsdag!

söndag 19 september 2010

Färdiggjutet!

Nu har vi en styck väldigt dyr betongklump på tomten! Nu tar arbetet med ytterväggarna vid, och det känns väldigt bra o börja höja huset mer än 20 cm ovan mark!

Annan vinkel

Här är den färdiggjutna stödmuren med, Annelie visar hur lång den egentligen blev :)

lördag 18 september 2010

LC prov i Hultsfred

Idag var vi på LC prov i Hultsfred, som tur var åkte vi dit med husvagnen, skönt att kunna vila i den och sitta och mysa i den under denna väderslynniga dag.

Dagens mest väldödade trasa, Lisa och Våga ser till att den inte kan röra sig en milimeter! Lisa slutade på 15 plats av 62 startande. Våga gjorde ett fint godkänt prov - grattis Michaela! Det första loppet som jag såg var riktigt bra!

Ernst är ju alls icke en lätt man att släppa...
Efter första loppet låg Eira på typ 42:a plats hon sprang upp sig till 21! Ernst låg på 5:e plats eftr första loppet och höll detta ända in i mål!
Ernst fick idag sitt första LC-CERT!!!

Désirée och Ernst under prisutdelningen! Grattis till Ernst och hans duktiga husse och matte som håller honom i fin form!

De 6 whipparna som fick cert idag! 2 stycken blev nya champions.

Ernst!

Fler bilder finns här!

fredag 17 september 2010

Stora gjutaredagen!


Här kommer betongbil nummer 2.

Kim ser till att betongytan blir slät och jämn.

Betongbilsföraren lägger av betongen jämnt och fint med sin joystickstyrda betongarm. Pappa jämnar till.

Jan-Erik kollar med vattenpassen att betongen är i våg.
Det står ett vattenpass som skickar ut signaler till den flyttbara enheten så att man både ser och hör när det är rätt.

I bakgrunden syns den fasta vattenpassdelen. Jan-Erik går här med en slang som vibrerar och gör att stenarna sjunker i betongen.

Stort! Och det är vårt! =)

onsdag 15 september 2010

Husgrunden

Idag och imorgon är det slutspurt inför att betongbilarna kommer på fredag!

Så här ser det ut neråt på gatan där vi ska bo, 3 hus är nästan eller delvis klara.

Så här ser det ut uppåt gatan. Notera lyktstolpen...

Vårt hus, grunden färdigisolerad.


Här diskuterar Jan-Erik och pappa Olle hur de ska lägga ut golvvärmen.


Golvvärmeritningen är inte helt enkel att förstå...


Hörnan på stödmuren, det är en imponerande höjd över vägen vår tomt ligger.


Där husytterväggen ska stå läggs armeringsjärn uppe på små plastklossar.


De som gör markarbete och grunden http://erikslundsgräv.se/


Golvvärmen.Kim och Jan-Erik lägger ut golvvärmen, måååånga meter vattenledningsrör blir det.


Eira tycker det är måttligt roligt. Här sitter hon och har tråkigt i det blivande badrummet.


Det är då mycket roligare att leka i den stora roliga grushögen någon lagt på tomten åt henne.


Roligt att rejsa både upp och ner =)

tisdag 14 september 2010

SvVK Laröd

I lördags var jag, Linnea och Eira på vinthundsutställning i Laröd.

Linnea höll noga ordning på vilka som fick rött respektive blått kort =) hon hade mer koll än de 4 vuxna som satt runt henne...

Eftersom Leo vann unghundsklassen och Nokia blev fyra i championklassen så visade jag Nokia för första gången i bästa hane klassen, det var väldigt roligt! Han är en rolig hund att visa eftersom han verkligen bjuder på sig själv. Sötnosen. Dock blev han inte placerad denna dag.
I pauserna mellan hundvisande så gick Linnea och jag runt och klappade på alla hundraser som fanns representerade (nästan). Här får hon tex en puss av irländske varghunden Sune. Vi hann även med saluki, podengo portuges, italiensk vinthund, skotsk hjorthund och borzoi.
När det var Eiras tur att visa upp sig hade både jag och Linnea tappat sugen, så uppvisandet av Eira var hellre än bra... Eira fick inget CK då hon inte var tillräckligt spännande, då tänkte jag bara att han skulle se henne på LC-fältet...

Eftersom vi var helt slut vid detta laget packade vi och åkte hem, på kvällen uppdagades varför vi var så trötta, stackars Linnea hade feber och öroninflammation och jag hade influensa och feber...

söndag 12 september 2010

Tomten( inte han som kommer vid jul) fortsätter

Här kommer en liten uppdatering på vad som händer på tomten. Arbetet med grunden fortskrider och allt ser ljust ut för att vi skall kunna gjuta sulan i slutet på veckan.


Här är då det "lilla" projektet stödmur som stog på programmet för helgen. Vi fyller ut vår tomt en hel del för att få en så rak tomt så möjligt. Hitills ca 600 ton fyllmassor har gått åt. För att tomten inte skall ta över gångstigen utanför så behöver vi en stödmur. Höjdskillnaden är ca 1,3 meter så det utgör stödmuren på sin "högsta punkt" ovan mark. Den sträcker sig en bra bit under mark med för att klara trycket från fyllmassorna. På bilden nedan så har betongbilen varit där och lagt grunden för muren samt att det första lagret med sten är lagt. Detta gjordes redan på fredagen.

På bilderna nedan har vi gått upp flertalet lager för att komma upp i höjd. Det fattas fortfarande 2 lager, men våra 10 pallar tog helt enkelt slut.
Den första bilden visar där stödmuren börjar och behöver således inte vara så hög då höjdskillanden börjar där så att säga.

Här nere i hörnan är det andra bullar som synes. hörnet är inte riktigt optimalt, men skall skalas av och sättas en gjutform där innan betongbilen kommer och fyller betong i muren.
/Over and out från den snart blivande byggnads arbetaren på heltid i några månader.

fredag 10 september 2010

Tomten

Nu börjar det hända grejer på tomten!

huskroppen är utsatt och nästa vecka gjuts grunden! Det är så spännande att det inte är klokt!

Trädgårdsdelen.

Här ser man hela huset och stort blir det! Hela vinkeln till vänster kommer att bli ett vardagsrum med öppet upp i nock.

Här kommer Mathias att tillbringa helgen med att bygga stödmur som ska skydda gångstigen från all sand vi ska packa på tomten för att få den i våg.