lördag 31 juli 2010

Sjuk/skadad ung kviga

Ett nytt mysterium jag vill ha lite hjälp med:

7 månaders kviga som hittades på betet och kan inte resa sig, hon är väldigt pigg och kravlar runt i superfart men bakbenen vill ingenting. Benen ser och känns hela ut. Vid test av känsel/smärtreflexer så upphör reflexerna i huden vid övergången mellan bröstrygg och ländrygg. Hon har något lite smärtreflex kvar i benen ffa i vänsterbenet.
OBS titta inte på filmerna om ni är känsliga de är inte så trevliga.
OBS2 kvigan ligger på bilden i den skitigaste delen av boxen resten av boxen är väldigt fin. Man har valt att lägga hennei en befintlig box pga att djupströet då är bättre packat och förhindrar skador på hennes kropp.


Så här tar hon sig fram utan hjälp. Bakbenen släpar efter henne.

Med balansstöttning i svansen ser det ut så här. Men hon kan inte räta ut benen fulllt och har inte styrsel på dem ordentligt.

Prognosen är ju inte så bra. Men vi valde att ge smärtlindring och avvakta 2 dagar för att se om det sker någon förbättring min spontana diagnos är diskbråck/skadad rygg kanske pga att hon blivit hoppad på vid brunst? Hon påminner mig starkt om en tax med diskbråck.

söndag 25 juli 2010

Kärleksfest i Åhus


Vi har firat kärleken med Elin och Lars i Åhus.

Ni är så fina tillsammans för glädjen och lyckan lyser om er, vårda den och varandra väl så den varar livet ut!

Elin

Jag fick ju inte hålla ett tal på själva festen - så här kommer det helt oförberett ur hjärtat:
Kära du, vi har känt varandra i över 30 år, ja faktiskt längre än vad jag kan minnas. Den lycka som strålar kring dig nu kan jag aldrig minnas att jag någonsin sett förut och jag glädjs innerligt med dig. Du är värd varje sekund av denna lycka, du prövas ju alldeles tillräckligt i vardagen med en kropp som inte riktigt vill hänga med på allt du vill göra.
Så otroligt många minnen, kräftfiske, TVM läger, skolan, twist, dubbelrep, snigelfångst, tjurskallig Harold, ko på isen, bridgekvällar, cykling, käpphästhoppning, målning och spindeljakt, hemliga sjuan, biljard, whist, skisser och färgläggning, Stephen King, tonåren ja listan kan göras lång, faktiskt så lång att inom mig är du en älskad syster.
Jag kommer aldrig att lära känna din man Lars lika bra, men hoppas at vi kommer att hinna ses tillräckligt mycket för att jag ska lära känna honom väl i alla fall.
All lycka till er!
kram Annelie

Projekt skogning.

Vi har skogat tomten nu till och från under några veckors tid, tänkte ge en liten insyn i hur det kan se ut:

Här är bilder efter första skogningsdagen

som ni kan se så finns det och ta av...
Här kommer en bild på trotjänaren, en gammal huskvarna som varit i familjens ägo så länge jag kan minnas:

Slutligen lite bilder från dagens övningar, man börjar ana att de finns en tomt därunder någonstans...

Bonusbilder på mig och min pappa i full aktion:

onsdag 21 juli 2010

En dag på jobbet

Den här veckan är lite speciell på jobbet, denna vecka besöker jag nämligen flertalet bönder som föder upp köttdjur. Avelsbesättningarna kan kvala in tjurkalvar till prövning för att se om de kan bli semintjurar eller säljas som fina dyra avelstjurar på auktion. Innan de får skicka tjurkalvarna till prövningsstationen så ska de veterinärbesiktas och provtas för BDV samt härstamningsverifieras.

En söt liten limousintjurkalv. Många har en sådan hör fin fångstbur så man kan hantera dem utan att bli skadad. Vid besiktningen tittar jag på bettet, kollar vad de har för hornanlag, klämmer på naveln och undersöker testiklarna noggrannt.

Buren har då en sådan här fiffig sidodörr som går att öppna och jag kan ändå stå skyddad. Jag rycker hår för att skicka in hårsäckar till DNA testning så att tjurkalven har den stamtavla som är angiven samt tar blodprov i svansen för att kontrollera at de inte bär på ett smittsamt diarrévirus. Därefter släpper vi ut honom så jag kan se på rörelser, benställning och klövform. (Efter detta tar så pappersexcersien vid,4 olika papper ska fyllas i per kalv...). Det kostar ungefär 20 000 att pröva en tjurkalv.
Det är fantastisk kul att träffa dessa bönder som verkligen är grädden på moset, de har så väldigt fina djur och brinner för det de gör. Den här gången har jag skickat ut ett brev till dem där jag ber dem fylla i alla papper i förväg som de kan fylla i för att spara tid då jag bokat dagarna väldigt tajt. Alla har hittills stått beredda på klockslaget med papperna i ordning, man blir ju alldeles tårögd och rörd! Detta är ju i princip den enda gången per år jag träffar dem då jag annars mest kör till mjölkbsättningar, så det blir lite omväxling.

Instoppat mellan dessa besiktningar har jag mina standardbesök, under ett av dem träffade jag kossan med svullen käke. Jag har ingen susning om vad det är för något, så vi avvaktar så får jag titta på henne igen.

Normal ko som jämförelse.

Ko med svullen käke. Insidan känns helt normal och hon äter och idisslar som vanligt och verkar inte ha ont. Svullnaden är stenhård och inte förskjutbar. Den är inte palpationsöm. Knepigt!

onsdag 14 juli 2010

NY HEMSIDA!!!!


Jenny och jag delar numera plats på webben tillsammans med alla hundarna såklart.


Kika in på nya fina hemsidan som Jenny gjort! Är den inte tjusig?


Tryck på bilden till höger, eller på sagoruna.com länken till höger!

söndag 11 juli 2010

Nöden har ingen lag!


Kan hundarna så kan Annelie :)


lördag 10 juli 2010

32 grader i skuggan och vad gör man då?


Jo, det är för varmt för att åka på LC, de är tom för varm o gå till sjön. Då improviserar Matte och Husse fram en iskall pool på verandan. De är kallt men ändå lite skönt, men doppa svansen de går inte för sig. Saga hälsar dock att de är för varmt för att hålla upp svansen!

Nokia BIR och champion idag!

Jennys fina Nokia blev idag Bäst I Rasen (BIR), svensk utställningschampion samt fick CACIB.

Nokia BIR

Hurra hurra för fina Nokia!

Managern och självutnämnde coachen kommer hädanefter att ta provision ;-)

måndag 5 juli 2010

kalven Böna

Jag fick ett SMS om att lilla kalven kunde resa sig och stå med endast lite hjälp i fredags så på lördagen var ju jag tvungen att åka dit och titta själv. Jag har dessutom kollat att kalven heter Böna och är född i mitten på maj.Böna står själv 1½ vecka efter sitt insjuknande.Här ska det vara en film, återkommer när blogger vill lägga upp den...


En filmsnutt på Böna. Höger framben lyder inte riktigt och balanssinnet fungerar inte riktigt 100 ännu. Ögat är ju heller inte bra. Men jisses vilken skön känsla att hon är så här pass bra! =)

Eira leker i trädgården

Eira leker loss med favorit pip-djuret. Denna lek har hon hela vintern kört kl 22 på kvällen inomhus... Spela med ljud.

Klubbmästerskap LC 4/7 i Forsbacka

VKLC/S arrangerade klubbmästerskap igår vid Mörrumsån i Forsbacka.
Otroligt vacker plats, gott om skugga och bra badmöjligheter för både folk och fä.
Eira var först ut och sprang, hon sprang ett riktigt bra lopp!
Hade lite bråttom i målgången så där blev det platt fall. =)
Även Ernst vurpade, upp och ner men var snabbt upp igen och sprang i mål i god ordning.
Eira blev BIR (bästa whippet)!!!! Bästa hane blev King. Ernst blev 8/26 whippets och 12/många i licensklassen.

Eira tyckte tydligen att King var jättesöt och ville pussas =)
Sedan vann Eira även Championklassen där alla raser tävlade!!!
Så till slut skulle Klubbmästaren 2010 koras och det stod mellan Eira som vunnit championklassen, Makeba som vunnit Licensklassen och Annabelle som vunnit Novisklassen. Greyhounden gick ut som segrare hon är dessutom regerande klubbmästare från 2009, så häftigt att försvara sin titel!

Söta Eira poserar vid Mörrumsån med sina rosetter.
Avslutar med en av domarnas omdöme: Shit vilken vilja!

lördag 3 juli 2010

Kalvar

Bilder från en gård på kalvar och specifikt på den sjuka kalven jag och de som jobbar på gården (inkl ägarna) kämpat med de senaste 2 veckorna. (en del bilder kan uppfattas som mindre mysiga dock inte så äckliga bilder idag (tror jag)).

En gruppbox, här bor kalvarna 7 och 7 per box tillsammans med de som är närmst i ålder. De har fri tillgång på vatten och grovfoder. De får mjölk två gånger per dag i napphinkarna man ser på bilden. De suger alltså ut mjölken ur hinken via en napp som sitter nära botten på sidan, väldigt fiffigt, kalvarna har ju stort behov av att suga.
En grupp kalvar, de ligger ner för att jag har gett dem lugnande för de har blivit avhornade, ringormsvaccinerade och öronmärkta med stort öronmärke.
Veckan före midsommar hittade jag oväntat en dålig kalv i en gruppbox (oväntat för det har aldrig hänt tidigare att någon kalv blivit sjuk i gruppboxarna). Hon verkade ha ont och svårt med orienteringen och låg helst utslagen på sidan men kunde resa sig och gå själv. Hon medicinerades och vi hoppades på det bästa.
Dagen efter var hon ännu sämre och kunde nu inte ens ligga på bröstet utan låg helt utslagen på sidan hela tiden. Hon fick mer mediciner och dropp samt flyttades till en sjukbox.
Under 3 dagar fick hon dropp, mer mediciner och matades med napphink för hand samt vändes flera gånger per dag för att inte få liggsår.

På fjärde dagen kunde hon ligga på bröstet själv och kravlar rut efter bästa förmåga, hon lyckades kravla ut på betonggolvet flera gånger så nu byggdes en provisorisk inhägnad. När hon kommer ut på betongen har hon lyckats ramla på sidan och slå sigi huvudet i sina försök att komma upp vilket har skadat ögat.
Jättepigg och verkar rätt nöjd. På 7:e dagen kunde hon stå med stöttning både fram och bak, bak hade hon bra styrka men höger framben vill inte alls själv ännu och balanssinnet är väldigt utslaget. Hon kan själv kravla fram till napphinken och därmed dricka vatten när hon själv vill.
Det ledsna ögat som också behandlas så gott det går (alla ögonmediciner är förbjudna för lantbrukets djur).
Igår fick jag det SMS jag väntat på nu kan hon stå och gå själv med ytterst lite hjälp!!! Äntligen ett gott slut hoppas jag!