onsdag 24 februari 2010

Flickornas nya täcken

Igår kom tjejernas nya vintertäcken från Gotland. De passar tjejerna jättebra!
Det är fleece/teddy. Och Saga har grått/grått med svarta kantband, Eira grått/grått med blå kantband och Runa grått/rött med röda kantband.
Jättegulliga reflexer fick de också med sina initialer.

Saga verkar helt nöjd i sitt täcke!

Runa är så tjusig i sitt röda.

Snyggt va?

Busa och springa kan man också i dem.

Alla vovvar går på vägen utom Eira för hon balanserar på vallen...
Gräva går alldeles utmärkt i ett nytt fint täcke.
http://www.hem.passagen.se/klssida/ här hittar ni Kerstin som har sytt nästan alla täcken som mina hundar har.

Plastikkirurgi

En ko hade stått och kliat sig på en grindkonstruktion som inbegriper en väldigt oskarp stor hake och på något underligt vis lyckats med att få haken att fastna i ögat och under sina försök att komma loss bara fastnat värre. Till slut kom hon loss med hjälp av bonden och då såg det ut så här:

Nedre ögonlocket kluvet men själva ögat helt oskadat! Att det ser ut som en påse under ögat beror på att jag precis lagt dit lokalbedövning och passar på att fotografera medan den ska ta.


Så här såg hon ut efter att jag lagat henne. 3 stygn blev det. Hon fick också 2,2 ml Rompun (lugnande), 10 ml lokalbedövning, Metacam 15 ml (smärtlindring) och Ultrapen LA 40 ml (långtidsverkande penicillin). Jag är väldigt nöjd med resultatet hon kunde stänga ögat helt och jag hoppas att det kommer att bli snyggt. Fortsättning följer.

Egentligen helt otroligt vilken tur denna kossa haft. 1 hon har inte skadat ögat. 2 det händer 15 minuter före jag kom till gården på ett förplanerat besök 3 hon är väldigt snäll och hanterbar vilket borgar för ett riktigt bra resultat.

torsdag 18 februari 2010

Jobba i snöstorm.

Ingen har väl undgått att märka att vi har vinter i år? Det blir en väldigt spännande kombination med all denna snö och att köra så många mil som jag kör på landsvägar. Problemet med snö i Skåne och framförallt på Österlen är alla snödrev, snön blåser iväg och samlas i meterhöga drivor på vägarna.

Min bil på uppfartsvägen till en av gårdarna. Smal smal är vägen nu, blir den smalare kommer inte lastbilarna fram.

Ibland (ganska ofta) råkar jag ut för oväntade saker på arbetstid eller vad säger ni om Bonde söker fru möter Lets Dance??? En morgon när jag kör in på gårdsplanen möts jag av en stor kamera:

Vad har hänt nu då tänkte jag?

Men det visade sig att en av ägarna till gården är vän med Gudrun Schyman och strax före jul var han och hans fru i Stockholm och hejade på henne när hon tävlade i Lets Dance och hon är fortfarande kvar i tävlingen. Blir hon kvar ytterliggare en vecka ska hon dansa Paso Doble och av den anledningen var de på gården och spelade in. Hon skulle nämligen dansa på foderbordet med korna som hejarklack... Tillsammans med sin vän - bonden.
Jag säger då det. Jag och sonen gömde oss på stallkontoret, kamera nej tack! Det roliga var att filmteamet också gjorde kopplingen bonde söker fru och frågade sonen om han ville vara med. Men nej han är både gift och har barn.

Inte blir det färre stormar jag har slutat orka hålla räkningen på alla snöstormar men visst är vi inne på fjärde eller så nu?


Så här såg det ut en eftermiddag när jag skulle köra hem. Denna bild är tagen på väg 13 och allakör väl i cirka 30 det var fruktansvärt halt och dålig sikt.


Jag kör efter en polisbil. Sikten är kass.


Ja så kan det vara en dag i mitt liv!

Vinterpromenad

Idag hann vi gå en sväng innan snöandet började.

Saga glad som en speleman i snöspåret.

Eira hittade världens roligaste pinne!

Som ju givetvis faster Runa snabbt snodde. Haha för du kan inte ta mig!!!

Mmm smaskig pinne det här! -Runa
Maaatte kan du ta min pinne från stygga stygga Runa??? -Eira

Egypten dag 7-8 10-11/2

Sista hela dagen ägnade vi åt att sola, bada, handla presenter och äta. Bilder kommer snart.

lördag 13 februari 2010

Undervattensbilder från snorkeläventyret!

På vägen ut med båten såg vi en sjöko vilket är väldigt ovanligt, den lyckades jag tyvärr inte fota.

En moräna flera meter lång på botten.


Dessa randiga fiskar fanns överallt och kom så nära så man nästan kunde klappa dem.


Ett helt stim baby-barracudor. Tur vi inte träffade mamma och pappa...


De här gula fiskarna levde tydligen troget i par livet ut och dog en så sörjde partnern ihjäl sig.

Vad är detta för ful fisk månne?

En mussla.

Egypten dag 6 9/2 snorkeläventyr!

Vi åkte iväg med ett dykföretag som heter Colona Divers. Då vädret plötsligt vänt gjorde det att vattnet var oerhört strömt så vi åkte till ett korallrev som heter aquarium och snorklade på båda sidor om detta, de andra reven låg mer utsatta och det var för kraftig ström för nybörjare (vi var ju inte ensamma på båten precis).

Mathias o jag på båten på väg ut.

Vår snorkel-guide Jussi från Finland. En av familjerna som var med var från Finland och deras lilla dotter var överlycklig att kunna prata finska med någon i Egypten. Hon konstaterade raskt -Men Jussi du har ju inget hår på huvudet! Dykarnas guide kallade oss snorklare för "chickens" för vi såg ut som hjälplösa kycklingar vid ytan - hmpf. =)
Korallrevet aquarium!

Tyvärr hade jag stora problem med min snorkel så jag fick inte ut så mycket som jag ville av snorklandet. Strömmen var rätt påfrestande men inget problem för mig ändå jag är ju rätt van simmare... Men snorkeln läckte in vatten och jag avskyr saltvattensmak i munnen över allt annat. Dessutom läckte cyklopen litegrann vid näsan så jag hade en irriterande liten vattenmängd i botten på den nästan hela tiden. Skulle ha lånat grejer vilket ingick för deras snorklar var jättebra.

Egypten dag 5 8/2

Här kommer lite bilder från vårt Hotell som vi bodde på. Väldans trevlig vistelse måste jag säga!
Rekommenderas varmt!Egypten dag 4 7/2

Upp i ottan och iväg från hotellet 04:15. Efter ett iskallt stopp i bergen där vi käkade lite frukost och fick se några beduiner förfina sina skills i att få pengar eller mat av turisterna så fortsatte resan mot Luxor.
Första "riktiga" stoppet:
Memnonstoderna är två 18 meter höga statyer belägna i Thebe nära dagens Luxor. Grekerna gav statyerna dess namn eftersom de tyckte att de liknade en hjälte från Trojanska kriget, nämligen Memnon. I själva verket föreställer de farao Amenhotep III som styrde Egypten under 18:e dynastin och åren 1390-1352 f.Kr. Memnonstodernas ursprungliga funktion var att vakta ingången till Amenhoteps gravtempel, en gång det största i Egypten. De två statyerna är tyvärr illa åtgångna efter yttre påverkan av bland annat översvämningar och jordbävningar.Stopp 2: Hatchepsuts tempel:

Klipptempel beläget i dalen Deir el-Bahri, på Nilens västra strand i närheten av Luxor. Uppfört som gravtempel åt drottning Hatchepsut på 1400-talet f.Kr. Hatchepsuts mycket skickliga arkitekt Senmut utformade templet med tre terrasser vid basen av ett kalkstensberg. Templet med alla dess kolonner är rikt utsmyckat och innehåller bland annat reliefer som visar Hatchepsuts handelsexpeditioner till det exotiska Punt (dagens Somalia). Långt efter drottning Hatchepsuts styre blev templet ett kristet kloster under namnet Deir el-Bahri (Norra klostret).


Stop 3: Lunch efter båttur på Nilen. Kul att få åka en tur på detta omtalade vattendrag, behagligt främst efter den varma vandringen i Hatchepsuts tempel! Världens längsta flod har vi iaf åkt på :)

Stop 4: Konungarnas dal. Fotografiförbud :( Vi köpte dock fotografier som är väldigt fina :) Nordväst om staden Luxor, på Nilens västra strand, ligger Konungarnas dal. Den otillgängliga dalen är en nekropol, begravningsplats, för faraoner och mäktiga ämbetsmän som levde mellan 1500 och 1000 f.Kr. under perioden Nya riket.
Genom att placera Konungarnas dal djupt inne i de oländiga thebanska bergen trodde man sig vara säker från gravplundrare. Historien har dock visat att så inte blev fallet.
I stort sett alla de gravar man funnit har varit plundrade och den hittills enda orörda faraograven man hittat är den Howard Carter fann 1922, nämligen farao Tutankhamuns grav. Även om gravplundrarna fick med sig ovärderliga föremål och skatter lämnade de ofta övriga graven intakt. Korridorer, gravkammare och inte minst all väggmålningar har gett forskarna information om liv och död i det forntida Egypten. Allt som allt har man i Konungarnas dal funnit över 60 gravar. Gravarna betecknas med KV följt av gravnumret. Den mest kända graven tillhör farao Tutankhamun och har beteckningen KV62.

Stop 5: Karnaks tempel är världens största tempelkomplex och var under flera hundra år det antika Egyptens huvudsakliga religiösa centrum, här finns spår från flera faraoners tillbyggnader eller förändringar. Det var huvudtemplet för Amonkulten, men även andra gudar och gudinnor tillbads där.Annelie fick ett grattis samtal från Blentarp under undvandringen.
Världens längsta obelisk - en symbol för drottning Hatchepsut.

Annelie hittade en egyptisk kossa! (=
Obeliskerna tillverkas ur ett enda stenstycke och ska sedan sättas på plats med en märklig teknik som involverar sand, lera och rep. Den här obelisken visar hur ofta detta misslyckades...
Mathias och en skarabé. Skarabén är en symbol för liv och återfödelse.
En helig sjö som bla användes som reningsbad inför ritualer och vid balsameringar.